Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Trump wint handelsoorlog met China'

'Trump wint handelsoorlog met China'

President Donald Trump zal de overhand krijgen in de handelsoorlog met China. Dat voorspelt de conservatieve econoom Stephen Moore, die zijn nominatie voor het bestuur van de Federal Reserve terugtrok.

Dat meldt de New York Post.

"Ik denk dat China tegen het einde van dit jaar zal gaan zwichten. Ik denk dat ze Trump hebben onderschat. Ik denk dat we een handelsdeal met China zullen krijgen die een einde maakt aan enkele van de oneerlijke handelspraktijken die de Chinezen ons opleggen", aldus Moore. 

Oneerlijke handelspraktijken

Volgens Moore steelt China, in wat hij de epische strijd van deze tijd en een nieuwe koude oorlog noemt, technologie van Amerikaanse bedrijven en houdt het land zich bezig met oneerlijke handelspraktijken in een poging om de VS de titel van grootste economie ter wereld te ontnemen.

Moore zei dat Trump gelijk heeft om de strijd recht te zetten in Peking. "Zoals Donald Trump heeft gezegd... ze zijn geen arm land meer. Ze zijn geen derdewereldland meer. Ze zijn de op één na grootste economie ter wereld. Ze moeten volgens de regels spelen", aldus Moore.

De econoom opperde ook de mogelijkheid dat Peking de economische effecten van de verhoogde tarieven van Trump op Chinese goederen zal blijven dragen tot de presidentsverkiezingen in 2020, in de hoop dat een Democratische president niet zo streng zal zijn als Trump.

"Ze zullen misschien denken: laten we de grote impact maar accepteren voor achttien maanden en dan hopen dat Joe Biden president wordt. Joe Biden is een pacifist en een China-apologeet. Ze zouden veel liever met zo iemand omgaan", aldus Moore.

Verhoging importtarief

Trump verhoogde eerder deze maand het importtarief op 200 miljard dollar aan Chinese goederen van 10% tot 25% nadat Peking terugkwam op de toezeggingen die het in eerdere handelsbesprekingen had gedaan.

Moore trok zich op 2 mei terug als kandidaat voor openstaande posten in het bestuur van de Amerikaanse centrale bank. De kandidaat van Trump kwam onder vuur te liggen vanwege vrouwonvriendelijke opmerkingen en beschuldigingen van belastingfraude. 

Lees ook: 10 aandelen om een totale handelsoorlog te overleven

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht