'Wij prijzen Lehman Brothers-moment op oliemarkt in'

Door Belegger.nl op 11 juni 2019 15:55 | Views: 3.213

'Wij prijzen Lehman Brothers-moment op oliemarkt in'

De olieprijs is sinds de piek van dit jaar in april al zo’n 20% gedaald. Een van de redenen is de toenemende angst voor een economische neergang, die weerslag zal hebben op de vraag naar olie. Maar Paul Horsnell van Standard Chartered prijst een uitkomst in die nog veel erger is.

Dat zegt hij in een interview met CNBC. “De energiemarkt houdt rekening met een situatie veel erger dan waar we nu in zitten. We prijzen zelfs een Lehman Brothers-situatie in.” Hij refereert daarmee aan het plotseling omvallen van de beroemde investeringsbank Lehman Brothers zo’n 10 jaar geleden, waarmee een wereldwijde meltdown van de financiële markten werd ontstoken.

Zwakke cijfers

Hij wijst op een Energy Information Administration-rapport van eerder deze maand, waarin rekening wordt gehouden met ‘extreem zwakke’ cijfers en een sterke opbouw van de voorraden. Daarnaast hanteert Standard Chartered een eigen ‘bull-bear index’, van -100 tot +100, om iedere week de richting van de markt aan te geven.

Koortsachtig

“Onze Amerikaanse oliemarkt bull-bear index wijst nu de -96,7 aan, slechts een lichte verbetering ten opzichte van de extreme -100 van 2 weken geleden. Het gemiddelde van de afgelopen 4 weken is -79,4. Er is sinds de nasleep van Lehman Brothers in 2008 niet meer zo’n negatieve run van 4 weken geweest. Ik denk dat dat wel iets zegt over de markt. Het is erg koortsachtig”, aldus Horsnell.

Lees verder: 'Olie en goud voorspellen weinig goeds'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group