Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
7 vette jaren voor waardeaandelen in zicht?

7 vette jaren voor waardeaandelen in zicht?

Waardeaandelen blijven de laatste jaren fors achter bij groeiaandelen. Een belegger in die laatste categorie behaalde over de laatste 5 jaar gemiddeld 4% meer rendement dan een waardebelegger. 4% per jaar wel te verstaan. Blijven groeiaandelen beter presteren of beginnen waardeaandelen binnenkort aan een inhaalslag? 

Na het lezen van deze column weet u waarom waardeaandelen zijn achtergebleven, hoe waarde- en groeiaandelen zijn gewaardeerd en wat dat betekent voor de toekomst.

Wat zijn waardeaandelen?

Waardeaandelen zijn aandelen met een hoge intrinsieke waarde ten opzichte van de aandelenkoers. De intrinsieke waarde is de boekwaarde van de bezittingen van een bedrijf. Des te hoger de boekwaarde van een bedrijf ten opzichte van de koers, des te lager de waardering en hoe interessanter een belegging vanuit het perspectief van de waardebelegger.

In de wetenschappelijke literatuur is veel bewijs dat waardeaandelen op lange termijn beter presteren dan groeibedrijven. Daarom is het bijzonder dat ze nu al geruime tijd zo sterk achter blijven.

FAANG groeibriljanten

Een belangrijke verklaring voor het achterblijvende rendement kunnen we vinden in de sterke groei van de bedrijven als Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google. In korte tijd zijn deze bedrijven gegroeid tot de meest waardevolle bedrijven ter wereld.

De sterke waardeontwikkeling van deze bedrijven heeft het rendement van de hele groep groeiaandelen meegetrokken. Dit heeft er toe geleid dat de koers/winstverhouding van groeiaandelen ruim 70% hoger is dan die van waardeaandelen. De koers/boekwaardeverhouding is zelfs bijna 3 keer zo hoog: 4,3 tegenover 1,6. 

Hebben we dit niet eerder gezien?

Aan het einde van de vorige eeuw presteerden groeibedrijven ook veel beter dan waardeaandelen. De belofte van het internet leidde tot scherp stijgende aandelenkoersen van groeibedrijven, die vooral te vinden waren in de sectoren technologie, media en telecom. Ook toen lag de waardering van groei aandelen veel hoger dan die van waarde aandelen.

Maar vanaf 2000 gingen de koersen van groeiaandelen hard onderuit. Waardeaandelen bleven beter liggen en behaalden uiteindelijk op de lange termijn veel meer rendement. Warren Buffett werd destijds beroemd als belegger omdat hij als een van de weinigen niet was gezwicht voor groeiaandelen, maar vasthield aan waarde aandelen. 

Of is het deze keer echt anders?

Veel analisten komen met verklaringen waarom groeibedrijven dit keer beter zullen blijven presteren. Zelfs Warren Buffett bleek onlangs te hebben geinvesteerd in Amazon, het groeibedrijf bij uitstek. Toch zou ik waardeaandelen nog niet afschrijven.

Gegeven de lage waardering zijn de verwachtingen voor waardeaandelen laag en relatief gemakkelijk te verslaan. Het verslaan van verwachtingen is een van de belangrijkste bronnen voor een koersstijging.

Daarnaast is de toekomst voor groei bedrijven wellicht minder rooskleurig. Er komt steeds meer weerstand tegen de quasi-monopolies van de grote IT-bedrijven. Daarnaast zetten ze kwaad bloed met hun beleid om zo min mogelijk belasting te betalen en daarbij geregeld het randje op te zoeken. Meer politieke bemoeienis kan leiden tot druk op de bedrijfsresultaten en lagere koersen. 

Uitstekend aankoopmoment

In het verleden is vaker betoogd dat het die keer echt anders was. Maar wees voorzichtig. Want iedere keer bleek een heel lage waardering achteraf toch een uitstekend aankoopmoment. Of het aankoopmoment voor waardeaandelen al nabij is, weten we achteraf pas. Je kunt ze nu in ieder geval op een aantrekkelijk waarderingsniveau aanschaffen.

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.