Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'S&P 500 kan 30% kelderen door recessieschok'

'S&P 500 kan 30% kelderen door recessieschok'

Er heerst een ongemakkelijke stemming op de aandelenmarkten. De protesten in Hongkong tegen een wet die uitlevering aan China mogelijk maakt, hebben de aandelen in de regio hard geraakt.

Mogelijk zijn de ongeregeldheden deels de reden dat een aantal veilige havens zoals goud, staatsobligaties en de Japanse yen in trek zijn, meldt MarketWatch.

Ook is het optimisme over een handelsovereenkomst tussen de VS en China afgenomen, na opmerkingen van president Donald Trump over de afgekoelde relatie tussen beide landen. Ook heeft hij gedreigd nieuwe importtarieven in te voeren als Xi Jinping afziet van een ontmoeting tijdens de G20-top in Japan eind deze maand.

De zwakke Amerikaanse inflatiecijfers hebben daarentegen de hoop op een renteverlaging door de Federal Reserve doen toenemen.

Basisscenario niet alarmerend

De onderzoekers van Oxford Economics, die hun kwartaalvooruitzichten hebben geactualiseerd, geven toe dat de wereldeconomie er iets zwakker uitziet. Het goede nieuws is wel dat hun basisscenario niet alarmerend is, omdat volgens hen de wereldeconomie dit jaar nog met 2,7% zal groeien en met iets meer in 2020.

'Worst-case' scenario's

Maar ze hebben een paar grimmige 'worst-case' scenario's. Zo zou de Amerikaanse economie vanaf het derde kwartaal van dit jaar sterk kunnen vertragen en vervolgens in een recessie terechtkomen als de bedrijfswinsten het beleggerssentiment onder druk beginnen te zetten. Dit zou een daling van 30% in de S&P 500-index kunnen veroorzaken in het derde kwartaal.

"Binnen een jaar zou de VS in een recessie verkeren, waarbij de Federal Reserve de rente agressief zal verlagen om de ergste schok te voorkomen", aldus de economische voorspellers.

Verdere escalatie handelsconflict

In een ander somber scenario wordt uitgegaan van een verdere escalatie van de internationale handelsoorlog. In dit scenario zal de Trump-regering een tarief van 25% over de invoer uit China en Mexico gaan heffen, een algemeen importtarief van 10% op Europese goederen invoeren en een tarief van 25% op niet-Noord-Amerikaanse auto's.

Op basis van die aannames zouden Amerikaanse aandelen tegen eind 2019 15% in waarde kunnen dalen.

Positief scenario

Oxford Economics geeft ook een positief scenario. Daarin voorzien de onderzoekers verdere stimulansen vanuit China, een de-escalatie van de spanningen, een ondersteunend beleid van de centrale banken, en een veel beter wereldwijd beleggerssentiment.

Al dat goede nieuws zou de markten in het eerste kwartaal van 2020 een boost kunnen geven van rond de 8%.

De onderstaande grafieken uit de risico-enquête van Oxford Economics geven een overzicht van wat ruim 100 respondenten zien als de grootste negatieve en positieve invloeden op de wereldwijde economie voor de komende drie jaar:

Belangrijkste negatieve factoren

Belangrijkste positieve factoren


Bekijk ook: Deze indicatoren wijzen op een economische vertraging

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht