Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Vertrouwen daalt naar crisisniveau'

'Vertrouwen daalt naar crisisniveau'

De bedrijfsomgeving in de Verenigde Staten verslechtert snel. De Business Conditions Index, de maatstaf van bedrijfsomstandigheden die wordt samengesteld door Morgan Stanley, daalde afgelopen maand met 32 punten tot het laagste punt sinds de financiële crisis van 2007-2008.

Ook andere graadmeters dalen hard. De samengestelde index van de bedrijfscondities daalde het meest sinds 2008 en bereikte het laagste niveau sinds februari 2016, meldt MarketWatch. Morgan Stanley ondervraagt analisten en managers, en meet daarmee sentiment en vertrouwen.

Klik om te vergroten

De aanhoudende handelsspanningen tussen de VS en China en andere grote economieën hebben het vertrouwen van bedrijfsleiders aan het wankelen gebracht.

De tarievenstrijd tussen de economische grootmachten maakt het voor bedrijfsmanagers moeilijk om strategieën te ontwikkelen en veel bedrijven hebben daarnaast noodgedwongen het een en ander veranderd in hun toeleveringsketens.

Minder nieuwe banen in VS

De scherpe val van de Business Conditions Index weerspiegelt volgens Morgan Stanley ook een vertraging van de groei van de binnenlandse werkgelegenheid.

"De verslechtering van de bedrijfsomstandigheden is consistent met het lagere aantal nieuw ingehuurde arbeidskrachten zoals naar voren kwam in het laatste werkgelegenheidsrapport voor mei. Dit verhoogt het risico dat we de magere vraag naar arbeid zullen terugzien in het banenrapport van volgende maand", verklaarde econoom Ellen Zentner van Morgan Stanley.

De Amerikaanse economie creëerde in mei slechts 75.000 nieuwe banen. Dat was veel minder dan de ongeveer 185.000 nieuwe banen die economen gemiddeld hadden verwacht. De tegenvallende banengroei markeert mogelijk een belangrijke verandering in het momentum op de arbeidsmarkt, die juist als belangrijke pijler van de binnenlandse economie wordt gezien.

Volgens Morgan Stanley wijzen deze graadmeters er samen met andere financiële indicatoren op dat de expansie van bedrijven in juni bijna tot stilstand is gekomen.

Lees ook: 'S&P 500 kan 30% kelderen door recessieschok'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht