Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Dit vindt Nico Inberg van Fastned

Dit vindt Nico Inberg van Fastned

Vrijdag 21 juni verwelkomt Euronext Amsterdam een nieuw beursfonds: Fastned. Het is een uitbater van snellaadstations voor elektrische auto’s. De groeivooruitzichten liegen er niet om, maar maakt dat Fastned ook een interessante belegging?

Nico Inberg van de IEX Beleggersdesk nam het bedrijf nauwkeurig onder de loep. 

Scepsis

“Zelden heb ik zoveel scepsis meegemaakt bij een nieuwe beursgang”, begint hij zijn analyse. En die scepsis is niet helemaal onterecht, vindt hij. 

“In 2012 kreeg Fastned een groot aantal concessies toegewezen van Rijkswaterstaat om snellaadstations te bouwen. Het bedrijf wil 3 miljoen aandelen uitgeven á 10 euro om de toekomstige investeringen te financieren. Daar gaat het niet bij blijven, want ook in de jaren hierna is er veel geld nodig om meer stations te bouwen en vanaf 2022 de uitstaande obligaties af te lossen.”

Te hoog ingeschat

Het lijdt geen twijfel dat de groei van elektrisch rijden een vlucht gaat nemen. Inberg plaatst daar wel een kanttekening bij.

“De regering gaat uit van 1,9 miljoen elektrische auto’s in ons land in 2030, terwijl dat er nu nog maar 58.000 zijn. De komende 12 jaar zouden er dus jaarlijks 150.000 auto’s bij komen. Dat is niet te overzien en veel te hoog ingeschat. Zeker als je bedenkt dat er geluiden opgaan dat de overheid juist minder ruimhartig wil stimuleren.”

Niet uniek

Maar dat de markt voor elektrische oplaadpunten hard gaat groeien, daar kunnen we niet omheen, erkent Inberg. Het probleem is alleen dat Fastned geen unieke propositie heeft. “Laden wordt straks een commodity, iets wat je overal kunt doen.”

“Het kan bij Fastned misschien sneller, maar automobilisten zullen toch ergens gaan laden waar de auto voor langere tijd stilstaat. Vooral thuis, op het werk of bij de Appie. En pas in geval van nood onderweg. Daarbij komt nog dat reguliere benzinestations ook niet stil zitten. Zij zullen de komende jaren laadpalen blijven plaatsen.”

Plussen en minnen

Fastned beschikt wel degelijk over sterke punten, waaronder dus de enorme groeivooruitzichten, de voordelen van een first mover, en een uitgebreid bestaand netwerk met meer dan 100 snellaadstations. Ook beschikt het over de mogelijkheden om dit netwerk in Nederland, en in het buitenland, verder uit te breiden. 

Maar tegenover kansen staan altijd risico’s. Inberg noemt de toenemende concurrentie, hoge schulden en het feit dat Fastned nog geen geld verdient, als belangrijkste.

Hoge waardering

Al met al vindt de analist - zeker met de huidige hoge waardering van 45 keer de omzet - het geen schande om de Fastned-trein voor nu nog even te laten passeren.

De volledige analyse van Fastned vindt u op IEX Premium.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht