Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Oops...! Mario did it again

Oops...! Mario did it again

In het lommerrijk Portugese plaatsje Sintra, aan de Atlantische kust vlakbij Lissabon, vond de jaarlijkse conferentie van de Europese Centrale Bank plaats. Het geldt een beetje als de Europese versie van Jackson Hole, waar Amerikaanse bankiers en academici zich al jarenlang verzamelen.

Behalve de centrale bankiers van de ECB gaven onder meer Mark Carney, de baas van de Bank of England, en Stanley Fischer, de voormalige nummer twee van de Federal Reserve en de gerespecteerde nestor onder de centrale bankiers, acte de présence. Ook de hoofdeconomen van het IMF en de OESO waren aanwezig.

De bijeenkomst stond deze keer vooral in het teken van het porseleinen jubileum van de euro. De eenheidsmunt bestaat dit jaar namelijk twintig jaar.

Inflatiedoelstelling aanpassen

Voor de vertrekkende president van de ECB, Mario Draghi, een reden te meer om tijdens zijn toespraak de markten nog maar eens in beweging te zetten. Hij liet zich tijdens zijn rede namelijk ontvallen dat de ECB overweegt de inflatiedoelstelling aan te passen.

Een mogelijke aanpassing van het inflatiemandaat zal de komende weken verder besproken worden. Zoals bekend heeft de ECB als doelstelling de inflatie dichtbij, maar onder de twee procent te houden. Volgens Draghi heeft de ECB inmiddels echter geen bezwaar tegen een hogere inflatie. Daarvoor zou een extra monetaire stimulans uit de kast gehaald kunnen worden. In de praktijk zal het daarbij gaan om maatregelen als een verdere verlaging van de rente of het opnieuw opstarten van het obligatie-inkoopprogramma.

Muziek in de oren

Het klonk beleggers als muziek in de oren. De aandelenindices veerden op. De rente op de tienjaars staatsleningen van Nederland en Duitsland zakte verder in het negatieve.

Mario Draghi heeft een reputatie hoog te houden door op onverwachte momenten, dus niet tijdens de officiële persconferenties van de ECB, uitspraken te doen die de beurzen volop in beweging kunnen zetten. Aangezien hij komende herfst afscheid neemt, zal deze bijeenkomst in Sintra hem mogelijk geïnspireerd hebben weer eens van zich te laten horen. Zo gezegd, zo gedaan.

Eén taak

Anders dan de Federal Reserve in de Verenigde Staten heeft de ECB maar één doelstelling, namelijk de inflatie vlak onder de 2% houden. Het is iets waarin de ECB de afgelopen tien jaar niet heel erg in geslaagd is. De stijging van het algemeen prijspeil bedroeg gemiddeld slechts 1,3%.

De kerninflatie, exclusief voedsel- en energieprijzen, nam zelfs met maar 1,1% toe. De geloofwaardigheid van de ECB staat daardoor onder druk. Een escalatie van de handelsoorlog en een teruglopende economische groei zullen eerder bijdragen aan een lagere dan een hogere inflatie. Het verklaart deze toespraak en impliciete belofte van Draghi.

Mooie kapstok

Hoewel de ECB in tegenstelling tot de Fed niet de doelstelling heeft de economische groei te stimuleren, speelt deze gedachte op de achtergrond in het uitzetten van de beleidslijnen uiteraard wel mee.

Een afnemende groei zou de eurozone en de euro opnieuw onder druk kunnen zetten. Dan is er een aanleiding nodig om tot nieuwe stimulering over te gaan. Een te lage inflatie vormt in dat geval een mooie kapstok voor een eventuele wijziging in het beleid.

Voorzet Powell

Zoals verwacht ondernam de Amerikaanse centrale bank nog geen actie. Wel gaf Jerome Powell een voorzet wat betreft de mogelijke renteverlagingen later dit jaar. Mario Draghi was met zijn uitspraak de Amerikanen voor met een verzwakking van de euro tot gevolg.

In de VS wil namelijk niemand een nog duurdere dollar hebben. Niet voor niets liet Trump via Twitter impliciet al weten dat hij vindt dat de ECB sjoemelt met de waarde van de euro ten koste van diezelfde Verenigde Staten.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht