'Pas op met deze rally' | Beursduivel.be

'Pas op met deze rally'

Door Belegger.nl op 21 jun 2019 om 10:55 | Views: 9.431

'Pas op met deze rally'

Donderdag bereikte de S&P 500 recordhoogtes door euforie over het vooruitzicht van een renteverlaging. Aandelen waren in trek, maar Reuters waarschuwt voor de valkuilen die daarmee gepaard gaan.

Het risico op misstappen is namelijk groot. Volgens strategen is deze rally meer gebaseerd op hoop dan op fundamentals. 

'Riskantste moment'

“Dit is misschien wel een van de riskantste momenten in de aandelenmarkten”, zegt Michael O’Rourke, hoofdstrateeg bij JonesTrading. “Het prijsniveau wordt niet ondersteund door fundamentals. Het drijft op sentiment en hoop op een gunstig monetair beleid.”

De S&P 500 sloot donderdag op recordhoogte en het rendement op 10-jarige Treasuries daalde voor het eerst in 2,5 jaar onder de 2%, nadat de Fed aangaf dat er in juli een renteverlaging aan zit te komen.

Dubbelzijdig zwaard

O’Rourke stelt dat sommige factoren op dit moment een ‘dubbelzijdig zwaard’ zijn."De markt omarmt de mogelijke renteverlaging, maar er zit ook een downside aan. Want renteverlagingen zijn waarschijnlijker als de economische omstandigheden verder verslechteren. En dat is ook een risico voor aandelen. Aan de andere kant zou een handelsdeal met China de noodzaak voor een verlaging kunnen verminderen."

De rally komt bovendien op een moment dat de winstverwachtingen wat verzwakt zijn, waardoor de waarderingen hoger worden. De S&P 500 wordt nu verhandeld voor gemiddeld 17,1 keer de verwachte winst, waar dit begin deze maand nog op 16,3 lag. 

G20 meeting

Strategen denken dat de komende weken deze ‘risk on-mode’ op de proef zal worden gesteld. Er wordt vooral uitgekeken naar de G20 meeting op 28 en 29 juni, waar president Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi waarschijnlijk een ontmoeting zullen hebben.

Volgens Mike Mullaney, hoofd research bij Boston Partners, zijn beleggers geneigd om het kleinste positieve signaal direct te omarmen. “Maar als er dan iets gebeurt, wordt het risico weer van tafel gehaald. Het hele handelsoorlog-gebeuren zal weer boven komen bij beleggers, en dan gaan we weer naar risk off-handel.”

Olieprijs omhoog

Wat ook niet helpt, zijn de oplopende spanningen tussen Teheran en Washington. De olieprijzen schoten donderdag 5% omhoog, nadat Iran een Amerikaanse drone had neergeschoten.

Zie ook: 'Vertrouwen daalt naar crisisniveau'

Reacties

3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
crannie
0
Tonydwi
0
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group