Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Staatsfondsen kiezen massaal voor China

Staatsfondsen kiezen massaal voor China

China wordt door steeds meer staatsfondsen en centrale banken gezien als een aantrekkelijke regio om in te beleggen. De unieke concurrentiepositie van China maakt deze markt aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar meer diversificatie. 

Dat blijkt uit het zevende jaarlijkse rapport van Invesco genaamd Invesco Global Sovereign Asset Management Study. 

Voor de studie zijn gesprekken gevoerd met 139 beleggers van staatsfondsen en managers van centrale banken wereldwijd. Samen zijn de geënquêteerden goed voor ruim 20.000 miljard dollar aan belegd vermogen.  

Massaal in Chinese aandelen

Hoewel de studie werd uitgevoerd tijdens een periode van de voortdurende retoriek rond de handelsoorlog, zagen de ondervraagden de belofte van China om de bescherming van intellectuele eigendom te verbeteren, als reden voor optimisme over een mogelijke oplossing van het conflict. 

Ongeveer 90% van de staatsfondsen met blootstelling aan China bezit Chinese aandelen. Dit toont aan dat de maatregelen van de Chinese overheid om de markt open te stellen voor buitenlandse investeerders, zijn vruchten af begint te werpen, stelt Invesco. 

De allocatie naar vastrentende waarden zal waarschijnlijk ook toenemen. China wordt namelijk opgenomen in belangrijke obligatie-indices. Ook initiatieven als Bond Connect geven buitenlandse beleggers toegang tot de lokale obligatiemarkt. 

Een belangrijke belemmering voor het verhogen van de blootstelling aan China voor staatsfondsen, is het gebrek aan transparantie. Staatsfondsen die nog niet in China actief zijn, zien beleggingsbeperkingen en valutarisico's als de belangrijkste hindernissen. 

Europa minder aantrekkelijk

Staatsfondsen vinden de belangrijkste Europese economieën juist steeds minder aantrekkelijk. Een economische groeivertraging en toenemende politieke risico’s hebben hier schuld aan.

Ongeveer twee derde geeft aan dat de Brexit de beleggingsbeslissingen beïnvloedt. Ook het opkomend populisme in grote Europese economieën als Duitsland en Italië, spelen een rol bij de asset allocatie van veel staatsfondsen (46%).

Europa is door alle onrust uit de gratie geraakt en bijna een derde van de staatsfondsen heeft de allocatie aan Europa in 2018 dan ook verlaagd. Een ongeveer net zo'n grote groep heeft plannen voor verdere afbouw in 2019.

Slechts 13% van de staatsfondsen is van plan dit jaar de blootstelling aan Europa te verhogen. Ter vergelijking: voor Azië en opkomende landen is respectievelijk 40% en 36% dit van plan.

ESG steeds belangrijker

Het hebben van een ESG-beleid (Environmental, Social and Governance) wordt voor steeds meer staatsfondsen en centrale banken een belangrijk onderwerp. Het percentage staatsfondsen dat een specifiek ESG-beleid heeft is sinds 2017 gestegen van 46 tot 60%.

Daarbij heeft 20% van de centrale banken momenteel een ESG-beleid, tegenover 11% in 2017. Volgens Invesco worden milieuoverwegingen steeds meer de leidende focus voor staatsfondsen. De uitstoot van CO2 en klimaatverandering hebben daarbij de belangrijkste focus.  

"Onze jaarlijkse studie over mondiale staatsfondsen en centrale banken laat zien dat deze partijen zich voorbereiden op het einde van de huidige economische cyclus binnen nu en twee jaar, waardoor ze defensiever en gediversifieerder zijn in hun portefeuilles", licht Alex Millar, Head of EMEA Institutional Distribution Sales bij Invesco de resultaten toe. 

Profiteren van volwassenwording China

Om in te spelen op deze kentering, hebben staatsfondsen hun aandelenposities verlaagd ten gunste van vastrentende waarden. "Tegelijkertijd gaan ze meer langetermijnverbintenissen aan op private markten. Voor de grotere fondsen gaat het daarbij ook om directe investeringen in China en de technologiesector", aldus Millar.

"De verschuiving naar China, in een tijd dat handelsoorlogen de aandelenmarkten raken, toont het vermogen van staatsfondsen en centrale banken om voorbij de geopolitieke schermutselingen te kijken die het nieuws beheersen, en te profiteren van de volwassenwording van de op één na grootste economie van de wereld."

Lees ook: 'Slechtste cijferseizoen in 3 jaar op komst'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht