Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Beleggen in aandelen of ETF's?

Beleggen in aandelen of ETF's?

De beleggingscategorie aandelen is de categorie waar de media met voorsprong de meeste aandacht voor hebben. ETF's daarentegen zijn bij het grote publiek veel minder bekend. Terwijl er een aantal grote voordelen zit aan ETF's.

In deze column kijk ik naar de overeenkomsten en verschillen tussen aandelen en ETF's. Wat zijn de voor- en nadelen van beide beleggingen en welke past het beste bij u?

Wat is een ETF?

ETF staat voor Exchange Traded Fund en is een aan de beurs genoteerd fonds dat een index volgt. De index is een mandje aandelen of obligaties uit een land, regio of sector. De bekendste Nederlandse index is de AEX-index van de 25 belangrijkste aandelen die aan de Amsterdamse beurs genoteerd zijn. Andere bekende indices zijn de Duitse DAX, de Amerikaanse S&P 500 en de Japanse Nikkei.

Door een ETF te kopen, belegt u in een keer in een mandje verschillende aandelen. Beleggers hebben vaak maar weinig gevoel bij een mandje van aandelen. Terwijl beleggers zich juist heel gemakkelijk verbinden met aandelen van Heineken, ASML of Apple.

Transacties uitvoeren

Aandelen zijn gemakkelijk verhandelbaar. U kunt gemakkelijk een order ingeven die via een bank of broker wordt uitgevoerd op de beurs. De directe transactiekosten zijn vooraf bekend en voor de meeste aandelen geldt dat het verschil tussen bied- en laatkoers klein is.

ETF's worden ook doorlopend verhandeld. Het verschil tussen de bied- en laatkoers is in de meeste gevallen niet veel groter dan bij aandelen. De directe transactiekosten zijn ook vergelijkbaar met die van aandelen.

Zoals gezegd belegt u met ETF's in één transactie in een mandje van tientallen tot honderden aandelen. Om een gespreide portefeuille van individuele aandelen samen te stellen moet u zelf tientallen orders uitvoeren. Dat leidt tot extra werk en iets hogere transactiekosten. Desondanks zijn de verschillen tussen ETF's en aandelen klein op het vlak van de uitvoering van de transactie.  

Rendement en risico

Voor wat betreft rendementsverwachting zijn de verschillen groter. Het rendement van individuele bedrijven kan sterk fluctueren. Heeft u de afgelopen jaren in Adyen of Galapagos belegd, dan bent u spekkoper. Maar had u gekozen voor Boskalis of PostNL dan waren uw beleggingen een stuk minder waard geworden. De meeste beleggers hopen met een investering in een individueel bedrijf een hoog rendement te halen, maar het kan ook helemaal fout gaan.

Met ETF's belegt u in een mandje van aandelen waarin per definitie aandelen met goede en slechte rendementen zitten. Doordat positieve en negatieve rendementen elkaar afwisselen en compenseren is het rendement stabieler. Een ETF heeft minder grote uitschieters naar boven, maar ook kleinere dalingen. Het risico van ETF's is daardoor lager dan dat van individuele aandelen terwijl het gemiddelde rendement vergelijkbaar is. 

Kosten

Voor het management van de ETF wordt jaarlijks een percentage kosten in rekening gebracht. Deze kosten worden total expense ratio (TER) of lopende kosten factor genoemd. Voor ETF's zijn deze kosten relatief laag: een paar tienden van een procent. Als u in individuele aandelen belegt, heeft u deze kosten niet. 

Welke belegging past het beste bij u?

Een belangrijk voordeel van ETF's is de spreiding waardoor het risico lager is bij een vergelijkbaar verwacht rendement. Daar staat tegenover dat u nooit een extreme klapper zult maken met ETF's en dat u een klein percentage kosten betaalt.

Welk instrument voor u het beste is, hangt af van het doel waarvoor u belegt. Wilt u een hoog rendement halen met een aandeel waar u gevoel bij heeft en heeft u het vermogen niet echt nodig? Dan kunt u proberen om het beste aandeel te selecteren.

Heeft u wel een doel met het vermogen, zoals eerder stoppen met werken of stabiele vermogensgroei op lange termijn, dan kunt u vaak beter in ETF's beleggen. De voordelen van de spreiding, het lagere risico en het stabielere rendement wegen ruimschoots op tegen de kosten die u daarvoor betaalt.

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht