Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
3 redenen waarom de bullmarkt voorbij kan zijn

3 redenen waarom de bullmarkt voorbij kan zijn

Kapitaaluitstroom uit aandelenfondsen, de dalende obligatierentes en de afnemende globalisering kunnen een volgende recessie signaleren. Technische condities kunnen echter een betere indicator zijn voor de richting van de markt.

Investopedia onderzocht drie technische elementen die voorspellen of de Amerikaanse markt (de S&P 500) zijn top al heeft bereikt of in de komende maanden zal bereiken.

Bearish megafoonpatroon

De SPDR S&P 500 ETF liep in januari 2018 vast op 287 dollar en zakte tot 253 dollar. De opmars richting september voegde slechts zeven punten toe en bleef steken op 294 dollar voordat de koers in december kelderde naar 234 dollar.

Onheilspellend is volgens Investopedia dat het fonds na net op het hoogtepunt van september te zijn beland, weer is teruggekeerd naar de trendlijn van stijgende hoogtepunten, terwijl de reeks van hoogte- en dieptepunten sinds januari 2018 de contouren van een zogenoemd bearish megafoonpatroon voltooit.

Klik om te vergroten

Dit patroon duidt op instabiliteit als gevolg van de uitbreidende handelsrange. De range heeft inmiddels een bereik van ongeveer 65 punten, wat een aanzienlijk risico oplevert voor longposities op deze niveaus.

Wat nog belangrijker is, is dat een koersdaling waarschijnlijk veel verder zal gaan dan de steun, omdat de onderkant van het megafoonpatroon zich nu onder de 220 dollar uitstrekt, legt Investopedia uit. 

3.000 punten

S&P 500-futures werden op 3 juli voor het eerst in de geschiedenis op meer dan 3.000 punten verhandeld, en dat moedigde de stieren aan in hun enthousiasme over het toekomstige opwaartse potentieel.

Grote ronde getallen en historische mijlpalen kennen vaak echter een venijnige vervolg, omdat ze shortsellers aanmoedigen om agressieve posities in te nemen en aandeelhouders aanzetten om winst te nemen. Bullishe beleggers die de psychologische kracht van dit soort getallen negeren hebben daar in het verleden een stevige prijs voor betaald.

In 1998 steeg de S&P 500 voor het eerst boven het niveau van 1.000 punten, waarna een langdurig testproces ontstond waarbij twee seculiere bearmarkten volgden voordat elf jaar later de weg omhoog werd hervonden. En in 2014 stond de S&P 500 voor het eerst boven de 2.000 punten, waarna het twee jaar duurde voor de markt weer omhoog ging. "En we weten nog steeds niet of de markt klaar is met dat prijsniveau."

Charles Dow zou niet onder de indruk zijn

Charles Dow, mede-oprichter van Dow Jones & Company en The Wall Street Journal, stelde dat een opwaartse trend op twee manieren moet worden bevestigd. Ten eerste moet er sprake zijn van een reeks hogere hoogtepunten en hogere dieptepunten. En ten tweede, als er sprake is van meerdere indices, moeten ze tegelijkertijd nieuwe hoogtepunten bereiken.

Volgens deze methodologie zit de S&P 500 niet in een opwaartse trend omdat een significant hogere bodem ten opzichte van het vooralsnog niet geteste dieptepunt in december ontbreekt. "Natuurlijk zullen sommigen beweren dat het dieptepunt van juni een hoger dieptepunt vormt, maar die kleine daling test de bodem van december niet echt."

Het koersverloop van de Invesco QQQ Trust (een ETF die de Nasdaq 100 volgt) is vergelijkbaar met dat van de S&P 500 in de afgelopen achttien maanden, maar ligt nog steeds onder het dieptepunt van april 2019. Ook de Russell 2000, de Dow Jones Transportation Average en andere belangrijke benchmarks hebben moeite om uit te breken.

Alles bij elkaar genomen, concludeert Investopedia dat Charles Dow niet onder de indruk zou zijn geweest, en zijn lezers in The Wall Street Journal had verteld dat de brede markt vastzit in de handelsrange die begin 2018 is begonnen.

Lees ook: Staatsfondsen kiezen massaal voor China

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht