Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
9 kenmerken van superbeleggers

9 kenmerken van superbeleggers

Veel van 's werelds succesvolste beleggers maken er geen geheim van dat ze een aanhanger zijn van waardebeleggen. Warren Buffett is daar als CEO van Berkshire Hathaway het bekendste voorbeeld van, maar er zijn er nog veel meer.

Hoewel succesvolle waardebeleggers allemaal hun eigen pad hebben bewandeld om te komen waar ze nu zijn, zijn er overeenkomsten in de manier waarop ze beleggen, stelt Trip Miller, oprichter en managing partner van Gullane Capital Partners.

Hij noemt beleggen niet per se een exacte wetenschap, maar ziet wel een hoop gemeenschappelijke thema's. U.S.News zette negen kenmerken van op een rij die superbeleggers gemeen hebben.

1. Ze weten dat markten niet altijd efficiënt zijn

Waardebeleggen verwerpt het idee dat effecten altijd goed geprijsd zijn en dat de markten efficiënt zijn, vertelt Andrew Whalen, ceo van het Amerikaanse Whalen Financial. Een voorbeeld van deze inefficiëntie is wanneer niet winstgevende bedrijven zeer hoge waarderingen hebben. Er is dan sprake van hoop op toekomstige winstgevendheid in plaats van een goede analyse van de effecten, aldus Whalen.

Warren Buffett bijvoorbeeld staat bekend als aanhanger van deze theorie. Hij leerde de kneepjes van het waardevak als student van Benjamin Graham. Graham schreef twee klassiekers als het gaat om waardebeleggen: Security Analysis en The Intelligent Investor. Buffett noemt The Intelligent Investor ook wel het beste beleggingsboek ooit geschreven. 

2. Ze zoeken intrinsieke waarde

Superbeleggers zoeken naar bedrijven met sterke balansen en weinig schuld die ook nog eens ver onder hun intrinsieke waarde verhandeld worden. De intrinsieke waarde van een bedrijf wordt berekend op basis van fundamentele analyse en is niet hetzelfde als de marktwaarde, legt Miller uit.

Ze kijken daarnaast naar bedrijven die op de lange termijn kunnen groeien. Toch is waardebeleggen niet gelijk aan snel rijk worden aan groei. In de ideale situatie koop je een bedrijf dat groeit en waarvan de aandelen te koop zijn tegen een prijs onder de fundamentele waarde, aldus Miller.

3. Ze zoeken naar een veiligheidsmarge

Beleggers die een veiligheidsmarge inbouwen, kiezen vaak alleen voor bedrijven waarvan de koers op dat moment ver onder de intrinsieke waarde noteert, om zo de kans op verliezen te minimaliseren.

4. Ze blijven bij hun leest

Zowel Buffett als zijn zakenpartner Charlie Munger, vice chairman bij Berkshire Hathaway, hebben het vaak over hun circle of competence. Dit is een vakgebied waarbinnen een belegger bepaalde skills of kennis heeft en het komt erop neer dat beleggers slechts zouden moeten investeren in wat ze kennen.

Beleggen volgens dit principe vergt wel de nodige discipline. "Discipline is bereid zijn om te zeggen: ik weet dit niet dus ik laat dit aan me voorbijgaan", vertelt Miller. "We hoeven niet in alles te beleggen." Beleggers kunnen hun risico dan ook beperken door zich te concentreren op beleggingen in sectoren die ze begrijpen. 

5. Ze zoeken naar bedrijven met een goede concurrentiepositie

Behalve naar de intrinsieke waarde kijken superbeleggers bij het opbouwen van hun portefeuille ook naar de voordelen die bedrijven hebben ten opzichte van hun concurrenten. Dit helpt bedrijven namelijk om zich langdurig staande te kunnen blijven houden. Buffett noemt dit ook wel de economic moat van een bedrijf. 

6. Ze zijn geduldig 

Waardebeleggers laten zich niet gek maken door nieuwskoppen. Ze doen hun research en vinden bedrijven met een sterke balans en goed management waarvan de aandelen verhandeld worden tegen een korting. Vervolgens focussen ze zich op de lange termijn en laten ze zich niet afleiden door marktvolatiliteit. 

7. Ze kopen op het juiste moment 

Dat superbeleggers heel geduldig zijn betekent niet dat ze simpelweg kopen en vasthouden. Ze wachten namelijk eerst op het juiste moment om te kopen, om niet te veel te betalen. Veel van deze beleggers hebben hun huiswerk gedaan, weten wanneer ze een bedrijf willen kopen en houden zich vervolgens aan hun plan.

Hoewel het voor beleggers vaak tegennatuurlijk voelt om met hun geld langs de zijlijn te blijven staan, kan het zorgen voor mooie koopkansen wanneer de markten inzakken. Warren Buffett kocht tijdens de economische crisis bijvoorbeeld aandelen Goldman Sachs en Bank of America toen bankaandelen enorm laag geprijsd waren. 

8. Ze proberen de markt niet te timen 

Het correct timen van de markt is vrijwel onmogelijk. Succesvolle beleggers richten zich daarom op het idee van 'tijd in de markt' en niet op markttiming. "De tijdswaarde van geld en compounding interest (rente-op-rente effect) zijn twee van de beste uitvindingen ooit", vertelt Whalen.

Het is volgens hem net als op een boerderij, waarbij hij refereert aan een analogie die Buffett vaak gebruikt: "Je kijkt niet ieder jaar naar de waarde van een boerderij, je let alleen op dat die oplevert wat hij zou moeten opleveren." Het ene jaar is dat meer dan het andere, maar op de lange termijn moet de waarde van de boerderij toenemen. 

9. Ze zorgen voor een goede spreiding 

Diversificatie is belangrijk. De meeste particuliere beleggers kunnen zorgen voor voldoende spreiding door een mix van aandelen en obligaties aan te houden die passend is bij hun leeftijd, beleggingshorizon, doelen en het risico dat ze willen lopen.

Toch kunnen beleggers ook te veel gespreid zijn. Colin Hickey partner en director client investment advisory bij Forbes Family Trust zegt daarover: "Peter Lynch, beroemde belegger en voormalig portfoliomanager van het Fidelity Magellan Fund, was een van de eerste die gebruikmaakte van de term diworsification als manier om inefficiënte diversificatie in een portefeuille aan te duiden." Door te veel verschillende investeringen kunnen beleggers zichzelf onder andere opzadelen met onnodig hoge kosten. 

Lees ook: 5 tijdloze lessen voor succes van Warren Buffett

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht