Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Conflict? Zoek een Zwitserland'

'Conflict? Zoek een Zwitserland'

De globalisering en de vrijhandel die we van de afgelopen jaren kenden, lijken steeds meer plaats te maken voor protectionisme en handelsruzies. Hoe moeten langetermijnbeleggers zich daartegen wapenen? 

Amit Lodha, portefeuillemanager wereldwijde aandelen bij Fidelity International, heeft wel een idee. Hij legt zijn strategie uit in zijn paperIs the End of Globalisation the End of Global Investing?

“Ga op zoek naar een ‘Zwitserland’ in elke sector en waardeketen. Voor elke verliezer is er ook een winnaar. Tijdens een oorlog is dat de neutrale partij, degene die met beide partijen kan omgaan. Die strategie kun je doortrekken richting bedrijven.”

Ericsson

Hij neemt Ericsson als voorbeeld. “Toen president Trump het gebruik van Huawei- en ZTE-technologie verbood, betekende dit een aardverschuiving in de prijszettingskracht binnen een sector met maar vier spelers: twee uit Europa (Nokia en Ericsson) en twee uit China (ZTE en Huawei).”

“Ericsson profiteerde het meest. Het won zowel in het oosten als in het westen marktaandeel. Het bedrijf heeft nu een derde van de 5G-bestellingen van China Mobile, en een heel hoog marktaandeel in de 5G-implementatie van Verizon en AT&T”, aldus de expert.

Samsung

Een vergelijkbaar voorbeeld is Samsung. “Wat Trump voor Ericsson deed met zijn kortetermijnverbod op ZTE, deed hij voor Samsung met zijn handelsverbod op Huawei. Samsung had zijn nummer 2-positie verloren aan Chinese concurrenten als Huawei, Vivo en Xiaomi.”

Lodha: “Met het verbod op Huawei, en vooral de dreiging dat Huawei de open source Android-code van Google niet meer kan gebruiken, is de verwachting dat Samsung marktaandeel zal terugwinnen op de Android-markt. Vergeet niet dat die goed is voor 70% van de wereldwijde smartphonemarkt. Daarbij komt dat iPhones worden geproduceerd in Samsung-fabrieken met Samsung-componenten. Samsung doet het goed, omdat het goed gepositioneerd is voor een multipolaire wereld.”

Onzekerheid

Dit zijn voorbeelden van grote multinationals die garen spinnen bij de handelsconflicten. Maar voor veel bedrijven ligt dat lastiger.

“Vooral voor de Amerikaanse multinationals zien de groeivooruitzichten er opeens slecht uit. Dit komt door onzekerheid over waar ze fabrieken kunnen bouwen, onzekerheid over douanerechten en de mindere toegang tot buitenlandse markten.”

'Mid- en smallcaps verdienen voorkeur'

Mid- en smallcaps, die zich richten op binnenlandse gezondheidszorg of consumptie, die geen wereldwijde ambities hebben, kunnen het dus relatief beter doen.”

Fidelity heeft daarom een voorkeur voor die laatste categorie, zegt Lodha. “Verder hebben we de voorkeur voor redelijk gewaardeerde groeibedrijven met een stabiele omzet, een lage schuldgraad en veel cash op de balans. Daarnaast moeten de managementteams de competentie en de middelen hebben om flexibel te zijn en de juiste investeringen te doen.”

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht