'Pas op voor schimmig China' | Beursduivel.be

'Pas op voor schimmig China'

Door Belegger.nl op 18 jul 2019 om 10:20 | Views: 4.724

'Pas op voor schimmig China'

De huidige expansie van de wereldeconomie gaat zijn elfde jaar in, maar deze groei lijkt vooral gestut op stijgende schulden. En wanneer de economie in zwaar weer terecht komt, dan doen de schulden het meest pijn.

Dat zegt William Adams, CIO vastrentende waarden bij vermogensbeheerder MFS, die op China in het bijzonder in gaat. 

Noodklok

“Wij luiden al langer de noodklok over de enorme schuldenberg in de wereld. De Chinese economie glijdt af. Dat heeft te maken met recent aangepaste monetaire beleid en de handelsoorlog met de VS. Daardoor is de onzekerheid inmiddels diepgeworteld en dat heeft gevolgen voor beleggingen in de toekomst.”

China kampt met dezelfde uitdagingen als de ontwikkelde landen, zegt de expert. “Door het gebrek aan een keihard ondersteunend beleid hebben alle grote economieën moeite om een stabiele economische groei te genereren. En er kan bijna niet meer worden ingegrepen.”

Adams vindt dat de Chinezen te veel kijken naar hun eigen regering om problemen op te lossen. “Ze dienen zelf de lokale financieringsvehikels (LDFV), het schaduwbankwezen en de financiering aan het MKB eens flink onder de loep te nemen.” 

Enorme schulden

“Daar gebeurt namelijk genoeg: de schuldsaldi zijn de afgelopen 10 jaar aanzienlijk toegenomen om zowel de economische groei als de technologische en sociale ambities aan te jagen.” 

“De Chinese LDFV-schuld is bovendien een vrij ondoorzichtig begrotingsinstrument om de economie te stimuleren, waarvan niet altijd duidelijk is wie de achterliggende kredietverstrekkers zijn en hoe de schuld wordt opgebouwd, gedekt en afgelost”, weet hij.

Schimmig

Adams heeft een waarschuwing voor beleggers. “In bepaalde schimmige Chinese constructies worden riskante leningen opgeknipt en opnieuw verpakt, wat leidt tot verwarring.” 

“Ze wordt bijvoorbeeld onderpand wel getaxeerd, maar vaak ten koste van de gewaarborgde cashflow. Soms moet er worden bijgestort of extra onderpand komen als de waarde daalt.” 

Geen ervaring met een echte recessie

“En oplossingen lijken er niet te zijn. Echt ervaring heeft China nog niet met een flinke recessie of een verslechtering van de vermogenspositie. Daarbij komt dat de ontwikkeling voor procedures voor faillissementen nog in de kinderschoenen staat.”

Adam weet naar eigen zeggen dat hij niet de enige is die de noodklok luidt. “Het land heeft ongetwijfeld mogelijkheden om problemen aan te pakken. Er zijn wel degelijk pogingen om het schaduwbankieren in China aan te pakken en transparanter te worden met leningen.”

Wees bewust

“Maar ik wil de aandacht vestigen op de Chinese economie die steeds complexer wordt, en de krediet- en beleggingscultuur die afwijkt van de rest van de wereld. Wees u goed bewust van die verschillen."

Lees ook: 'Wereldeconomie één stap verwijderd van recessie'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.