11 beleggingslessen voor uw kinderen (en uzelf) | Beursduivel.be

11 beleggingslessen voor uw kinderen (en uzelf)

Door Belegger.nl op 22 jul 2019 om 13:55 | Views: 8.852

11 beleggingslessen voor uw kinderen (en uzelf)

Leren beleggen gaat met vallen en opstaan, en hoe eerder iemand zijn eerste stappen zet op de aandelenmarkt, hoe beter.

Columnist Paul Merriman van MarketWatch heeft elf lessen voor mensen die succesvolle(re) investeerders willen worden. Leer ze aan uw kinderen en het mes snijdt aan twee kanten: van lesgeven leert de leraar ook, en een belegger is nooit te ervaren om te leren.

Les 1: Geld investeren is riskant

Natuurlijk kunt u geld verdienen met beleggen, dat is uiteraard het doel. Maar u kunt ook daadwerkelijk geld verliezen, en sommige verliezen zijn vrijwel onvermijdelijk.

Hoe vaak en hoeveel u verliest, is moeilijk te voorspellen. Maar als u de rendementen van een beleggingsfonds of een beleggingscategorie in het verleden bestudeert, krijgt u een goed beeld van wat er kan gebeuren.

Les 2: Diversificatie loont

Twintig jaar geleden, in 1999, geloofden de meeste investeerders dat het in wezen onmogelijk was om de S&P 500-index te verslaan. Later bleek echter dat de index destijds in de laatste maanden van een 25-jarige bullmarkt zat, die een ongekende samengestelde opbrengst produceerde van 17,2%.

Van 1999 tot 2018 steeg de S&P 500 met maar 5,6%. Een gediversifieerde portefeuille die investeerde in vijf aandelencategorieën, namelijk in grote en kleine Amerikaanse aandelen, internationale aandelen, opkomende markten en vastgoedaandelen, leverde daarentegen 7% op.

Les 3: Kleine getallen kunnen enorm grote getallen worden

Het verschil tussen de eerder genoemde rendementen van 5,6% en 7%, maakt op de lange termijn nogal wat uit. Dit geldt net zo goed voor gepensioneerden die van hun investeringen leven als voor jongere beleggers die een portefeuille opbouwen.

Over een periode van 20 jaar zal 10.000 euro bij een samengesteld rendement van 5,6% 29.736 euro worden en bij 7% zou die 10.000 euro groeien naar 38.697 euro.

In 30 jaar is de initiële investering van 10.000 euro gegroeid naar 51.276,40 euro bij een rendement van 5,6% en naar 76.122,55 euro bij een rendement van 7%.

Les 4: Het is mogelijk om te beleggen in riskantere activaklassen en toch een lager risico te hebben

Het hogere rendement van de gediversifieerde portefeuille kwam doordat 80% van het geld was belegd in in vier activaklassen die elk risicovoller waren dan de S&P 500. Omdat deze vijf aandelencategorieën niet tegelijkertijd stegen en daalden, compenseerden hun ups en downs elkaar gedeeltelijk.

Het resultaat: een totale portefeuille die niet significant volatieler was dan de S&P 500. Het is dus mogelijk om te beleggen in riskantere activaklassen en toch een lager risico te lopen.

Les 5: Diversificatie levert niet elk jaar voordelen op

De afgelopen 20 jaar presteerde de S&P 500 in negen jaren beter dan de gediversifieerde portefeuille van vijf aandelencategorieën, en bleef de index in elf jaren achter. In 2009 steeg de gediversifieerde portefeuille met 40,7% terwijl de S&P 500 met 26,5% klom.

Vier jaar later, in 2013, steeg de gediversifieerde portefeuille 18,7% en won de S&P 500 32,4%. In een bepaald jaar weet u dus nooit wat er zal gebeuren.

Les 6: Op trends die er erg goed uitzien, kunt u niet bouwen

Van 2003 tot 2007 leverden Amerikaanse aandelen van grote bedrijven 12,8% op, terwijl aandelen uit opkomende markten met 37% groeiden en daarmee alle andere belangrijke activaklassen wisten te verslaan.

Veel beleggers concludeerden destijds dat aandelen uit opkomende markten "het antwoord" waren en staken er veel geld in. Veel van deze enthousiaste beleggers zullen behoorlijk geschrokken zijn toen aandelen uit opkomende markten in 2008 met 53% kelderden.

Les 7: Beleggen in obligaties is lastiger dan u denkt

Obligaties zijn bijna altijd minder volatiel dan aandelen en worden doorgaans beschouwd als beleggingen met een laag risico.

Maar beleggen in obligaties is lastiger dan uw denkt. Bijvoorbeeld: wanneer de rente stijgt, zou u verwachten dat obligaties waardevoller worden vanwege hogere uitbetalingen, maar kunnen de obligatiekoersen toch dalen.

Les 8: Alle obligaties zijn verschillend

Een ander punt waar beleggers goed op moeten letten bij obligaties is dat er onderling grote verschillen zijn. De zogeheten high-yield obligaties, die een hoog rendement beloven, zijn leningen van bedrijven met een lage kredietwaardigheid en worden ook wel rommelobligaties genoemd. Deze obligaties zijn niet voor beleggers die op zoek zijn naar veiligere havens.

In 2008 verloren de rommelobligaties als activaklasse 28% en in 2009 boekte deze beleggingscategorie een spectaculaire winst van 58%. Dat is geen achtbaan waar een risicomijdende belegger in wil zitten.

Les 9: wees geduldig en verwacht geen wonderen

Houd uw kosten voor levensonderhoud en uw investeringskosten laag. Als u regelmatig geld spaart in de loop van de jaren, verstandige beslissingen neemt en het rendement van de totale markt evenaart, heeft u het vrijwel zeker beter gedaan dan de meeste andere beleggers.

Les 10: Probeer de markt niet te slim af te zijn

Probeer niet snel rijk te worden door tips te gebruiken van vrienden, familieleden, de financiële media of effectenmakelaars. Er is slechts één zeer betrouwbare manier waarop u een klein fortuin overhoudt aan het 'bespelen' van de aandelenmarkt: begin met een groot fortuin.

Les 11: Geïnformeerde beleggers doen het beter

Geïnformeerde beleggers doen het waarschijnlijk beter dan degenen die niet de moeite willen nemen om nieuwe dingen te leren. Merrimans favoriete citaat van Benjamin Franklin gaat over iets dat vaak wordt vergeten, namelijk: "Investeren in kennis geeft de beste rente."

Lees ook: 5 lessen van beurslegende Jack Bogle

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.