Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Wie gaat dat betalen?

Wie gaat dat betalen?

Voor de zoveelste keer is het bijna zover. In de Verenigde Staten nadert het kredietplafond met rasse schreden. Geen enkel ander land kent dit systeem, maar aan de andere kant van de oceaan is wettelijk vastgelegd wat en hoe hoog het schuldenplafond is.

Om dat bedrag te kunnen verhogen, teneinde meer te kunnen lenen, steggelen Democraten en Republikeinen met een zekere regelmaat over de vraag of - en zo ja hoeveel - meer de overheid mag gaan uitgeven.

Is er voor de datum waarop het kredietplafond wordt bereikt geen akkoord, dan gaan er allerlei niet-vitale overheidsdiensten op slot en worden de ambtenaren naar huis gestuurd, militairen niet meer betaald en, uiteindelijk, rente op uitstaande staatsobligaties niet vergoed. 

Deadline

Nu verstrijkt eind augustus de volgende deadline. Maar met de vakanties in aantocht, waardoor er niets door het Congres kan worden geloodst, lijkt het eenieder raadzaam om al te proberen eerder een akkoord te bereiken om te voorkomen dat de budgetten op raken. Vorige week verklaarde de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin dat een deal met het Congres over het nieuwe kredietplafond bijna rond zou zijn. 

De deal zou echter zeer ‘complex’ zijn omdat deze ‘in principe’ in combinatie met een tweejarige begroting afgesloten moet worden. Mnuchin, als vertegenwoordiger van de regering, onderhandelde met de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, als vertegenwoordiger van de Democratische meerderheid in het Huis, over de deal.

Geld op

De komst van een deal heeft enige haast; wanneer de congresleden begin september terugkomen van hun zomerreces, is namelijk het geld van de Amerikaanse overheid op. Het gevolg zou dan een nieuwe ‘shutdown’ zijn van diverse overheidsdiensten. Daarom mogen de Congresleden niet eerder met vakantie dan dat er een deal is gesloten, aldus Mnuchin.

Officieel is 26 juli de eerste vakantiedag. Wanneer ze er onverhoopt niet uitkomen met een pakketdeal, zal Mnuchin ook akkoord gaan met slechts een tijdelijke verhoging van het kredietplafond, zo liet hij weten. Over zo’n tijdelijke verhoging is al eerder gediscussieerd in het Congres, maar ook hierover bestaat nog grote verdeeldheid tussen beide partijen.

Haast is geboden

Er is ook haast geboden omdat het nieuwe fiscale jaar in de Verenigde Staten begint op 1 oktober van elk jaar. Wanneer de Congresleden na hun reces van 6 weken op 9 september terugkomen op de ‘Hill’ is er nog maar weinig tijd om de begroting op tijd af te krijgen.

Bovendien zal er, bij het uitblijven van een akkoord, automatisch 126 miljard dollar gekort worden op allerlei overheidsuitgaven aan het eind van dit kalenderjaar. Dit is zo afgesproken tijdens de vorige begrotingsbesprekingen, omdat er anders ook vorig jaar geen akkoord verkregen kon worden. Beide kampen willen dit graag voorkomen.

Over de meeste punten in de begroting lijkt men het wel eens te worden. Het ‘pijnpunt’ betreft de vraag vanuit welk budget de 22 miljard dollar aan gezondheidszorg voor veteranen de komende 2 jaar betaald moet gaan worden. Valt dit onder de defensie-uitgaven of niet?

Onderhandelingen stil

Overigens lagen de onderhandelingen, ondanks de tijdsdruk, een volle dag stil omdat er een andere belangrijke kwestie bediscussieerd moest worden. Het ging over de racistische tweets van de president over een viertal Democratische parlementsleden.

Het Huis nam een motie aan waarbij de president voor zijn uitspraken werd veroordeeld. Deze motie doet de Republikeinen verharden in hun onderhandelingen over de begroting wat dus weer de nodige vertraging veroorzaakt.

Trump toch nog gelijk?

De vraag is wanneer Trump zich gaat mengen in de discussie. Hij zal, net als vorig jaar, ongetwijfeld geld willen vrijmaken voor zijn Mexicaanse muur. Wellicht dat er dit keer een oplossing gevonden kan worden.

De Amerikaanse justitie heeft immers bij de veroordeling van de Mexicaanse drugsbaron El Chapo de crimineel 12,7 miljard dollar (!) aan vermogen onteigend. Krijgt Trump toch nog gelijk met zijn verkiezingsbelofte ‘...and they're gonna pay for it!

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht