Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
7 beleggingstrends voor de tweede helft van 2019

7 beleggingstrends voor de tweede helft van 2019

De eerste helft van 2019 was uitstekend voor beleggers, met een indrukwekkende winst van 15% voor de AEX. De rit verliep niet echter altijd soepel. De zorgen over afnemende economische groei en de aanhoudende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China zorgden voor flink wat volatiliteit.

Tot nu toe is de angst voor een recessie in 2019 ongegrond gebleken, maar beleggers maken zich begrijpelijkerwijs zorgen over wat ze in de tweede helft van het jaar te wachten staat.

Om beleggers te helpen zette LPL Research zeven belangrijke beleggingstrends op een rij voor de tweede jaarhelft.

1. Het beleid van de Fed zal gematigd zijn

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) verhoogde in 2018 vier keer de rente, maar heeft die renteverhogingen in 2019 opgeschort. Fed-voorzitter Jerome Powell zei deze maand dat de handelsspanningen en de wereldwijde economische zwakte "de economische vooruitzichten van de VS blijven drukken".

De obligatiemarkt acht de kans op een renteverlaging van de Fed in juli 100%, blijkt uit de FedWatch-tool van CME Group.

2. De bbp-groei vertraagt

Het bruto binnenlands product (bbp) van de VS groeide met een relatief sterke 3,1% in het eerste kwartaal van 2019, na een groei van 2,9% in 2018. In Nederland was dat 0,5% en 2,5% in 2018.

Hoewel de arbeidsmarkt sterk blijft, het consumentenvertrouwen hoog is en de bestedingsniveaus gezond zijn, heeft de Amerikaanse industrie wel een klap gekregen van de handelsoorlog.

LPL verwacht dat de groeipercentages voor de Amerikaanse economie gedurende de rest van het jaar aanzienlijk zullen vertragen. Zelfs na het indrukwekkende eerste kwartaal projecteert LPL in 2019 een bbp-groei van tussen 2,25% en 2,5%. Voor Nederland verwacht het Centraal Planbureau dit jaar een bbp-groei van 1,5%.

3. Recordstanden voor S&P 500

Beleggers zijn misschien wat voorzichtiger geworden na de sterke opmars in de eerste jaarhelft. De geschiedenis leert echter dat jaren met grote winsten in de eerste jaarhelft ook vaak sterke tweede jaarhelften hebben.

De S&P steeg 13% in het eerste kwartaal van 2019. Een winst van ten minste 10% in het eerste kwartaal heeft historisch geresulteerd in een gemiddelde winst van 6% gedurende de rest van het jaar.

4. Waardeaandelen kunnen beter presteren

Gedurende de huidige tienjarige bullmarkt hebben groeiaandelen de opmars aangevoerd, terwijl waardeaandelen aanzienlijk achter zijn gebleven. LPL denkt dat de dynamiek in de tweede helft van 2019 eindelijk zal verschuiven richting waardeaandelen. LPL heeft een relatief overwogen positie in grote waardeaandelen, die is gebaseerd op de verwachting van een verbeterende mondiale handelsomgeving.

Volgens LPL zit er veel waarde in industrials, financials en technologieaandelen. Tegelijkertijd lijken defensieve sectoren zoals nutsbedrijven en basisconsumptiegoederen overgewaardeerd vanwege hun slechte groeivooruitzichten. Het bedrijf is neutraal over de sectoren gezondheidszorg en onroerend goed.

5. Opkomende markten maken een comeback

De handelsoorlog heeft Chinese aandelen hard geraakt en de iShares MSCI Emerging Markets Index is het afgelopen jaar met 2,7% gedaald. LPL denkt echter dat beleggers in de tweede helft van 2019 een opleving in de aandelen van opkomende markten kunnen verwachten.

Met een vertraging van de wereldwijde economische groei, vooral in Europa, verwacht LPL dat opkomende markten investeerders weer wat te bieden zullen hebben. China lijkt zich te hebben gestabiliseerd, zelfs zonder handelsovereenkomst, en LPL verwacht dat India de opkomende markten zal leiden in termen van de groei van het bruto binnenlands product (bbp). In Latijns-Amerika verwacht LPL het meest van Mexico.

6. Het Amerikaanse tekort zal stijgen

Terwijl de meeste beleggers zich concentreren op het handelstekort, maakt LPL zich ook zorgen over de stijging van het Amerikaanse begrotingstekort. Volgens LPL hebben de VS het afgelopen jaar een overvloed aan staatsobligaties uitgegeven om geld op te halen en is de Amerikaanse overheid in de veronderstelling dat er een onbeperkte vraag is naar Amerikaanse staatsleningen.

Naarmate de inflatie stijgt, kan de wereldwijde vraag naar Amerikaanse staatsobligaties echter afnemen, waardoor de rente op staatsobligaties stijgt. LPL zegt dat zowel investeerders als politici de langetermijnrisico's van het stijgende begrotingstekort negeren.

7. Amerikaanse obligaties zullen achterblijven

De obligatiekoersen zijn in 2019 gestegen en de rendementen zijn gedaald als gevolg van een aantal factoren. De Amerikaanse inflatie is onder de 2% gebleven, wereldwijde economische zorgen hebben geleid tot een toenemende vraag naar veilige havens en de zeer lage rentetarieven maken dat beleggers op allerlei plaatsen rendement zoeken.

Daarom geeft LPL in de tweede helft van het jaar de voorkeur aan zogeheten investment-grade bedrijfsobligaties en mortgage-backed securities boven Amerikaanse staatsobligaties. Investment grade obligaties zijn obligaties van de meest kredietwaardige bedrijven en mortgage-backed securities zijn gebundelde hypotheekleningen.

Amerikaanse staatsobligaties kunnen volgens LPL een gediversifieerde portefeuille wel broodnodige inkomsten, liquiditeit en stabiliteit bieden tijdens perioden van volatiliteit op de aandelenmarkt. Nederlandse staatsobligaties staan rond het laagste punt ooit.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht