Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Olieprijzen zullen verder dalen na grootste dagverlies in 4 jaar'

'Olieprijzen zullen verder dalen na grootste dagverlies in 4 jaar'

De olieprijzen zullen naar verwachting verder dalen na het grootste dagverlies in meer dan vier jaar tijd.

De koersval van 1 augustus volgde op het verbreken van de wapenstilstand in de handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China en de zorgen over een vertragende economische groei, meldt Bloomberg.

Hoewel de oliefutures in New York afgelopen vrijdag stegen, zijn de prijzen nog lang niet hersteld van de malaise van de daling van 7,9% afgelopen donderdag. Dat was de grootste daling sinds februari 2015.

De koersval volgde op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 september een importtarief van 10% te heffen op 300 miljard dollar aan Chinese goederen. Volgens Trump houdt China zich niet aan de eerder gemaakte afspraken.

De dreiging verergerde de vrees voor dalende vraag, nadat de Federal Reserve eerder in de week al de vooruitzichten voor een reeks renteverlagingen om de groei te stimuleren had verstoord.

Klik om te vergroten

Vorige maand zat de olieprijs nog gevangen tussen zorgen dat de wereldwijde vraag kan vertragen en de vrees dat het aanbod vanuit het Midden-Oosten kan worden verstoord.

De prijzen lieten afgelopen maand de kleinste maandelijkse beweging zien sinds 1991. De productie van oliekartel OPEC daalde in juli naar het laagste punt in vijf jaar doordat Amerikaanse sancties tegen Iran de export van dat land deden krimpen.

Importtarieven

De nieuwe Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen, waarvan Trump later nog zei dat deze kunnen oplopen tot meer dan 25%, gelden voor een lange lijst producten die naar verwachting ook smartphones en laptops zal bevatten. Het gaat volgens de Amerikaanse president om producten die eerder nog niet extra belast waren.

Momenteel geldt al een heffing van 25% voor ongeveer 250 miljard dollar aan Chinese goederen. Het nieuwe importtarief van 10% op 300 miljard dollar aan Chinese goederen betekent dat over bijna alle handel met China nieuwe importbelasting wordt geheven. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken liet vrijdag weten tegenmaatregelen te zullen treffen.

Vrees voor overaanbod

"De voortslepende handelsoorlog tussen de VS en China bevestigt de vrees voor overaanbod", zei Vandana Hari, oprichter van Vanda Insights in Singapore.

"Als het vanaf hier allemaal bergafwaarts gaat, zal de aandacht weer naar de OPEC verschuiven om te zien of de olieproducenten hun productiebeperkingen zullen uitbreiden voordat de huidige overeenkomst afloopt."

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht