Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Goldman: China zal stimulering opschroeven na dreiging Trump

Goldman: China zal stimulering opschroeven na dreiging Trump

Het nieuwste dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om meer importbelasting te heffen op Chinese goederen, zal Peking er waarschijnlijk toe aanzetten om de stimuleringsmaatregelen op te voeren. Zo hopen de Chinezen hun economie te beschermen tegen de te verwachten schade.

Dat zei Timothy Moe, hoofdstrateeg Asia Pacific bij Goldman Sachs, tegen CNBC. Trump dreigde afgelopen donderdag dat Washington vanaf 1 september een importtarief van 10% zal toepassen op 300 miljard dollar aan Chinese goederen.

Dat is een aanvulling op de 250 miljard dollar aan Chinese goederen die al onder een Amerikaans tarief van 25% vallen, en waarop China reageerde door hogere importheffingen in te stellen voor miljarden dollars aan Amerikaanse producten die het land importeert.

De twee grootste economieën ter wereld voeren al geruime tijd een handelsoorlog die het beleggerssentiment en het ondernemersvertrouwen heeft aangetast. Door de grotere onzekerheden in het buitenland zal China zijn binnenlandse economie moeten ondersteunen om zijn groeidoelstelling van 6% tot 6,5% te bereiken.

Het bruto binnenlands product (bbp) van China groeide volgens de officiële gegevens van het land in de eerste zes maanden van dit jaar met 6,3%.

"Een van de acties die China waarschijnlijk zal ondernemen, is om door te gaan met het stimuleren van de binnenlandse economie", zei Moe. "De exportkant was zwak en dat is duidelijk verergerd door de handelsstrijd tussen de VS en China. Dus, om dat negatieve effect van het naar buiten gerichte deel van de economie te compenseren, moet de binnenlandse vraag worden ondersteund."

Meer fiscale stimuleringsmaatregelen

Beijing heeft al een reeks maatregelen ingevoerd om de economie te ondersteunen, zoals een versoepeling van het monetaire beleid en belastingverlagingen. Verdere acties zullen volgens Moe waarschijnlijk de vorm van een fiscale stimulans krijgen.

Volgens analisten van Citi zal de laatste ronde van Amerikaanse importtarieven de Chinese export met 2,7% verminderen en de groei van het bbp met 50 basispunten verlagen. Dat komt bovenop de economische schade die is veroorzaakt door de eerdere heffingen.

Presidentsverkiezingen in 2020

De Citi-analisten verwachten dat Peking "formeel de strategie zal toepassen van uitzitten en afwachten" in plaats van toe te geven aan de eisen van Washington. Dat betekent dat het monetaire beleid waarschijnlijk meer accommoderend zal zijn, en het fiscaal beleid gericht op infrastructuurinvesteringen en het stimuleren van de consumptie op het platteland "een meer proactieve rol zal spelen" bij het ondersteunen van de groei, schreven de analisten.

Econoom Iris Pang van ING schreef dat China de handelsstrijd met de VS wil uitzitten omdat "het onwaarschijnlijk is dat een handelsoorlog op volle sterkte de kansen van president Trump zal vergroten" bij de presidentsverkiezingen in 2020.

"We geloven dat de strategie van China in deze escalatie van de handelsoorlog zal zijn om het tempo van onderhandelingen en vergeldingsmaatregelen te verlagen. Dit zou het proces van vergelding kunnen verlengen tot de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen", aldus Pang.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht