Dit zijn de 8 belangrijkste aandelen van 's werelds grootste hedgefonds | Beursduivel.be

Dit zijn de 8 belangrijkste aandelen van 's werelds grootste hedgefonds

Door Belegger.nl op 12 aug 2019 om 10:40 | Views: 9.969

Dit zijn de 8 belangrijkste aandelen van 's werelds grootste hedgefonds

De beleggingskeuzes van hedgefondsen geven een mooi inkijkje in de visie van grote beleggers. US News selecteerde de acht grootste aandelenposities van Bridgewater Associates, het grootste hedgefonds ter wereld.

Bridgewater Associates van topbelegger Ray Dalio is het grootste hedgefonds ter wereld, met meer dan 160 miljard dollar aan activa. Het fonds heeft een uitstekend trackrecord. Vorig jaar behaalde het Pure Alpha-fonds, het vlaggenschip van Bridgewater, een rendement van 14,6%. Het liet daarmee zowel de S&P 500 als de meerderheid van zijn concurrenten achter zich.

Het Pure Alpha-fonds heeft een gemiddeld jaarrendement van ongeveer 12% sinds 1991 en kende in die 28 jaar slechts drie verliesjaren.

De beleggingskeuzes van Dalio zijn openbaar, aangezien grote institutionele investeerders elk kwartaal een zogeheten 13F formulier moeten inleveren bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

US News dook in de papieren en selecteerde de acht grootste aandelenposities van Bridgewater.

1. Biogen

Dalio belegt veel in indextrackers (ETF's), maar Biogen is het grootste individuele aandelenbelang van Bridgewater. Dit biotechbedrijf ontwikkelt medicijnen voor de behandeling van kanker en ontstekingsziekten.

De middelen voor patiënten met multiple sclerose van Biogen hebben een wereldwijd aandeel van ongeveer 18%, in een markt met een omvang van 18 miljard dollar.

Dalio kocht voor het eerst Biogen-aandelen in het derde kwartaal van 2014 en breidde zijn belang in het eerste kwartaal van 2019 agressief uit. Volgens gegevens van WhaleWisdom heeft Bridgewater gemiddeld ongeveer 246,40 dollar per aandeel betaald voor zijn belang. Bridgewater bezit 240.378 Biogen-aandelen met een totale waarde van ongeveer 56,8 miljoen dollar.

2. Bristol-Myers Squibb

Het op één na grootste individuele aandelenbelang van Dalio bevindt zich eveneens in de gezondheidszorg. Bristol-Myers Squibb is een farmaceutisch bedrijf met een grote portefeuille, met kaskrakers als het immuno-oncologiemedicijn Opdivo en het cardiovasculaire medicijn Eliquis.

Dalio begon zijn belang in Bristol-Myers op te bouwen in het tweede kwartaal van 2018. In het eerste kwartaal van dit jaar breidde hij zijn belang uit met 78% tot 989.293 aandelen, met een waarde van ongeveer 47,2 miljoen dollar.

3. Alliance Data Systems

Alliance Data Systems is de op twee na grootste uitgever van huismerkcreditcards in de VS en heeft 160 retailpartnerschappen en 18 miljard dollar aan creditcardvorderingen.

Alliance heeft onlangs ook zijn datamarketingactiviteiten Epsilon verkocht voor 4,4 miljard dollar.

Dalio is sinds het derde kwartaal van 2015 eigenaar van Alliance, maar heeft dat belang in het eerste kwartaal aanzienlijk teruggebracht tot 261.001 aandelen, met een totale waarde van ongeveer 45,6 miljoen dollar.

Het aandeel is geen succes geweest voor Dalio en is in de afgelopen drie jaar 29,9% in waarde gedaald. Bridgewater heeft zijn belang het afgelopen kwartaal met 47% verminderd.

4. Eastman Chemical

Eastman, een producent van specialistische chemicaliën, is een van de meest recente aankopen van Dalio. Hij kocht het aandeel voor het eerst in het vierde kwartaal van 2018 en schroefde zijn belang in het eerste kwartaal iets terug met 3%.

Bridgewater heeft momenteel 600.024 aandelen Eastman, met een waarde van ongeveer 45,5 miljoen dollar.

Ook Eastman is dit jaar een achterblijver in de Bridgewater-portefeuille: de koers staat nu circa 3,6% in de min sinds de jaarwisseling. Beleggers kunnen de aandelen nu kopen met een korting ten opzichte van de geschatte gemiddelde prijs van 73,11 dollar per aandeel die Bridgewater heeft betaald.

5. United Rentals

United Rentals is het grootste verhuurbedrijf voor apparatuur ter wereld en heeft ongeveer 900 locaties in Noord-Amerika. Bridgewater is een langetermijninvesteerder in United Rentals.

Dalio kocht het aandeel voor het eerst in het tweede kwartaal van 2013. Ook dit belang is tot nu toe geen onverdeeld succes. Gemeten over de afgelopen vijf jaar boekte het aandeel een winst van slechts 10,7%.

Bridgewater heeft het belang in United Rentals in het eerste kwartaal met 32% verlaagd, maar het fonds bezit nog steeds 375.118 aandelen, met een waarde van ongeveer 42,8 miljoen dollar.

6. Macy's

De meest controversiële belegging van Bridgewater is de worstelende winkelketen Macy's. Op Wall Street woedt een discussie over de vraag of Macy's een manier kan vinden om haar activiteiten in het e-commerce-tijdperk te moderniseren of dat het gedoemd is het pad van Sears te volgen.

Dalio gokt op een comeback van Macy's, nadat de beurskoers in de afgelopen vijf jaar met 63% is gezakt.

Bridgewater is al meer dan tien jaar eigenaar van Macy's en het fonds verdrievoudigde zijn investering in het eerste kwartaal tot 1,57 miljoen aandelen, met een waarde van ongeveer 37,1 miljoen dollar.

7. Nucor

Nucor is een van de grootste staalproducenten in de VS. Ondanks de importtarieven van de Amerikaanse president Donald Trump op geïmporteerd Chinees staal, heeft Nucor moeite om de omzet en winst te handhaven. Dat is te wijten aan de druk van de handelsoorlog op de wereldwijde vraag naar staal.

Bridgewater heeft sinds het tweede kwartaal van 2017 aandelen van Nucor. Het was een van de meest agressieve aankopen van het fonds in het eerste kwartaal: Bridgewater verhoogde toen zijn belang met maar liefst 597% tot 635.546 aandelen, met een waarde van ongeveer 37 miljoen dollar.

8. Royal Bank of Canada

De financiële sector is veruit de meest overwogen sector in de portefeuille van Bridgewater. Sinds het tweede kwartaal van 2006 is de toewijzing van Bridgewater aan de financiële sector constant gegroeid van ongeveer 9,1% naar 84,8% vandaag.

Het grootste deel van die blootstelling komt van ETF's, maar Royal Bank of Canada is het grootste individuele financiële aandelenbelang van Bridgewater. Bridgewater kocht het aandeel voor het eerst in het tweede kwartaal van 2017, maar heeft zijn belang in het eerste kwartaal met 18% verlaagd.

Bridgewater bezit nu 474.832 aandelen van Royal Bank of Canada, met een waarde van ongeveer 35,8 miljoen dollar.

Lees ook: Dit is Buffett's stille waarschuwing voor beleggers

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.