Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
8 beste dividendaandelen om nu te kopen

8 beste dividendaandelen om nu te kopen

Door de handelsoorlog tussen de VS en China, de naderende Brexit en andere onrust spelen veel beleggers graag op safe. Dividendaristocraten kunnen dan een mooie belegging zijn. De Amerikaanse beleggingswebsite InvestorPlace zet er acht op een rij.

De onzekerheden op de financiële markten drijven beleggers naar de uitgang. Maar volledig uit de markt stappen, pakt op de lange termijn vaak desastreus uit.

In plaats daarvan is het volgens InvestorPlace een uitstekend moment om zogeheten dividend aristocraten te overwegen. Dit zijn aandelen van bedrijven die minimaal 25 opeenvolgende jaren het dividend hebben verhoogd.

InvestorPlace waarschuwt ervoor dat dit geen garantie is voor succes: als de markten over een breed front omlaag gaan, zullen ook aandelen met een hoog dividendrendement niet gespaard worden. Maar met dividendaandelen beperkt u wel uw potentiële verliezen en ontvangt u in ieder geval een mooi dividend.

InvestorPlace zet acht van zulke dividendkampioenen op een rij.

1. McDonald's

McDonald's is met recht een dividendaristocraat: de hamburgerketen heeft zijn dividend over een periode van 43 jaar consistent verhoogd. Het dividendrendement bedraagt 2,1%.

Volgens InvestorPlace blijft het aandeel ook bij een terugval van de markten aantrekkelijk. Ondanks de trend van gezondere voeding blijft McDonald's populair onder jongeren. InvestorPlace is ook enthousiast over de app van McDonald's, die het mogelijk maakt om eenvoudig en snel bestellingen te doen en op te halen bij de balie of de McDrive.

2. Colgate-Palmolive

Beleggers die op zoek zijn naar stabiele aandelen, vinden een goede kandidaat in Colgate-Palmolive. De beleggingsthese voor dit bedrijf is eenvoudig: zelfs in tijden van recessie moeten mensen hun tanden poetsen. Daarom zal het concern naar verwachting een gestage omzetstroom blijven genereren, wat er ook gebeurt in de komende maanden en jaren.

Colgate-Palmolive heeft zijn dividend al 55 jaar op rij verhoogd. Dat is een indrukwekkende prestatie, zelfs vergeleken met andere dividend aristocraten. Deze status zal het management volgens InvestorPlace niet zomaar willen opgeven. Het dividendrendement bedraagt 2,4%.

3. Cardinal Health

De afgelopen jaren lag de zorgsector onder vuur. Maar Cardinal Health maakt een breed scala aan professionele medische producten. Dit varieert van anesthesiegerelateerde apparatuur en laboratoriumproducten tot alledaagse producten, zoals handschoenen.

Hoewel de medische technologie altijd verbetert, zullen sommige zaken altijd bij het oude blijven. Voor al deze dagelijkse zorgen op medisch gebied biedt Cardinal Health een oplossing.

Hoewel er wat onenigheid bestaat over het exacte aantal dividendverhogingen van het bedrijf in de afgelopen jaren, is Cardinal Health wel opgenomen in de Proshares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF. In elk geval heeft het concern in de afgelopen veertien jaar het dividend verhoogd. Het dividendrendement bedraagt 4,5%.

4. Aflac

Aflac is gespecialiseerd in aanvullende verzekeringen, die consumenten indekken tegen incidenten die niet of onvoldoende kunnen worden verzekerd via reguliere verzekeringen.

Volgens InvestorPlace heeft het aandeel Aflac het potentieel om via mond-tot-mondreclame te stijgen, door horrorverhalen van collega's en andere bekenden die onderverzekerd waren en financieel zijn geruïneerd.

De website noemt Aflac een van de meest stabiele aandelen in de groep dividendaristocraten. De zogeheten pay out-ratio bedraagt slechts 25%. Dat geeft het management veel ruimte om zowel de aandeelhouders te betalen als fors te investeren. Het dividendrendement bedraagt 2%.

5. Kimberly-Clark

Beleggers die zich zorgen maken over een langdurige neergang van de Amerikaanse economie of de wereldeconomie, kunnen aandelen Kimberly-Clark overwegen. Net als bij Colgate-Palmolive is het argument eenvoudig: zelfs tijdens een recessie blijven consumenten gebruik maken van de badkamer. Kimberly-Clark biedt enkele van de beste producten op dit gebied, zoals luiers, maandverband, tissues en handzeep. Bovendien heeft het bedrijf ook andere verzorgingsproducten.

Een nadeel is wel dat de pay out ratio van 78% een beetje aan de hoge kant is. Maar daar staat een aantrekkelijk dividendrendement van 3% tegenover. Bovendien behoort Kimberly-Clark al 46 jaar tot de dividend aristocraten.

6. Chevron

Door de handelsstrijd tussen de VS en China is het geen verrassing dat de beurskoersen van oliemaatschappijen zoals Chevron zijn gedaald. Chevron kampt momenteel op twee vlakken met grote tegenwind. Ten eerste leidt de wereldwijde volatiliteit een lagere vraag naar energie. Ten tweede zorgt de drang naar schone en duurzame energiebronnen ervoor dat Chevron verouderd lijkt en minder relevant oogt.

Het eerste punt is lastig. Maar zelfs tijdens een recessie blijven mensen rijden en vliegen en zijn fossiele brandstoffen nog steeds nodig, waardoor de vraag niet helemaal zal instorten. Daarnaast is de infrastructuur nog niet gereed voor bijvoorbeeld elektrisch vervoer op grote schaal.

Het aandeel Chevron is wel een riskante keuze in deze lijst, zo geeft InvestorPlace toe. Maar door de handelsoorlog zou u het aandeel wel tegen een aantrekkelijke korting kunnen kopen. Het dividendrendement bedraagt 4%.

7. AT&T

Met AT&T komen we volgens InvestorPlace echt in de riskantere hoek van de dividendaandelen om nu te kopen. Daarvoor is er een paar redenen. Ten eerste wordt de duurzaamheid van het dividend een punt van zorg, gelet op het rendement van 6%. Ten tweede is de pay out ratio voor AT&T-aandelen op papier astronomisch hoog. Daarom verwachten velen dat AT&T zijn status als een van de belangrijkste dividend aristocraten zal verliezen.

InvestorPlace merkt wel op dat telecombedrijven meestal extreem hoge afschrijvings- en amortisatiekosten hebben. Dat drukt kunstmatig de winst, waardoor de hoge uitbetalingsratio enigszins misleidend zijn. Het aandeel is daarentegen wel opgezadeld met een ongekend schuldniveau.

Maar AT&T is een van de weinige bedrijven die over de middelen en knowhow beschikken om het 5G-netwerk uit te rollen. En omdat de VS in een technologische koude oorlog met internationale tegenstanders zitten, biedt het overheidsbeleid steun aan het aandeel.

8. 3M

3M is het laatste bedrijf op de lijst. Het aandeel klom de afgelopen decennia gestaag omhoog, maar zit nu in het slop. De koers bereikt rond februari 2018 een piek en kwam daarna terecht in een lelijk negatief trendkanaal. Veel speculanten hebben hun vingers verbrand in hun pogingen om de bodem te timen.

Een van de grootste bottlenecks was dat 3M geen echt relevante producten meer had. Maar met de nieuwe "Flex & Seal Shipping Roll" van het bedrijf lijkt daar verandering in te komen. Dit product bestaat uit verschillende waterdichte en beschermende lagen, die zonder plakband of tape om een product heen kunnen worden gevouwen. Dit product zou volgens InvestorPlace een 'game changer' kunnen zijn voor de detailhandel en voor het aandeel 3M. Het dividendrendement bedraagt 3,5%.

Lees ook: Dit is Buffett's stille waarschuwing voor beleggers

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht