Morgan Stanley: Amerikaanse rente gaat richting 0% | Beursduivel.be

Morgan Stanley: Amerikaanse rente gaat richting 0%

Door Belegger.nl op 13 aug 2019 om 16:00 | Views: 4.042

Morgan Stanley: Amerikaanse rente gaat richting 0%

De recente verlaging van de Amerikaanse rente is nog maar het begin, zo verwachten diverse economen op Wall Street. Volgens Morgan Stanley komt zelfs de nul in zicht.

De angst voor een recessie neemt toe, zeker nu de handelsspanningen tussen de VS en China steeds verder oplopen. Dit wakkert speculaties over verdere renteverlagingen door de Federal Reserve aan.

Enkele weken geleden ging de Amerikaanse rente voor het eerst in elf jaar omlaag, met een kwart procentpunt. Maar volgens diverse economen op Wall Street zit er nog veel meer in het vat, zo schrijft Cnbc.

Prognose: dit jaar nog 3 renteverlagingen 

Economen houden er nu rekening mee dat de Federal voor de jaarwisseling nog drie renteverlagingen van elk 25 basispunten zal doorvoeren en hier pas mee stopt als een recessie overtuigend is afgewend.

Zij reageren hiermee op pessimistische geluiden van Amerikaanse zakenbanken. Goldman Sachs besloot gisteren om de groeivooruitzichten voor de Amerikaanse economie voor het vierde kwartaal te verlagen van 2% naar 1,8%. Merrill Lynch meldde dat de risico's op een recessie in de komende twaalf maanden toenemen.

Lees ook: Goldman Sachs: Risico op recessie door handelsoorlog groeit

'Vol procent omlaag'

Ook de Zwitserse zakenbank UBS rekent op nog drie renteverlagingen in de komende zeven maanden. Na een renteverlaging in september zouden er volgens UBS-econoom Seth Carpenter nog twee volgen, in december en maart 2020. Het belangrijkste rentetarief (het federal funds rate) zou daarmee uitkomen op een bandbreedte van 1 tot 1,25%. Dat is een vol procent lager dan nu.

Deze prognose komt overeen met de ontwikkelingen in de futures-markt waar een rente van circa 1,12% is ingeprijsd aan het eind van het jaar.

Omslag

Dit zou wel een omslag in het beleid van de Federal Reserve betekenen. In juni gaf de Fed nog aan op de langere termijn te mikken op een rentetarief van 2,5%. En in de laatste beleidsvergadering was er nog weinig steun voor verdere renteverlagingen. Maar dat was vlak voordat de Amerikaanse president Donald Trump de handelsspanningen op scherp zette met zijn aankondiging dat hij in september op nog eens 300 miljard dollar aan Chinese goederen importtarieven wil invoeren.

"Die aankondiging van Trump heeft het vooruitzicht voor de economie veranderd", meent Carpenter. Hij verwacht dat de economische groei zal afzwakken vanwege de nieuwe tarieven. De renteverhoging in september zal volgens hem een voorzorgsmaatregel zijn, maar in december zullen de gevolgen van het handelsconflict naar verwachting echt voelbaar zijn in de Amerikaanse economie.

'Rente richting 0%'

Morgan Stanley gaat nog een stapje verder. Deze Amerikaanse zakenbank verwacht dat het belangrijkste Amerikaanse rentetarief richting de 0% zal gaan. De eerste renteverhogingen zullen volgens de Amerikaanse zakenbank in september en oktober plaatsvinden. Daarna volgen er nog vier in 2020. De rente zou daarmee weer terugzakken naar het niveau komen van tijdens de financiële crisis, dat zeven jaar stand heeft gehouden.

Eerder deed Mark Cabana, strateeg bij Bank of America Merrill Lynch, een soortgelijke voorspelling gedaan, van een rente die afstevent op de 0%. Hij schatte toen het risico op een recessie in de komende twaalf maanden in op 33%.

Recessie-indicator

Dat komt overeen met de 'recessie-indicator' van de New York Fed, die duidde op een risico van 31% dat de Amerikaanse economie in een recessie stort. Bij deze indicator wordt gekeken naar het verschil tussen de korte en de lange rente op Amerikaans staatspapier. Gedurende langere tijd was er sprake van een omgekeerde rentecurve, wat vaak een waarschuwingssignaal is voor een recessie.

Lees ook: Dit is Buffett's stille waarschuwing voor beleggers

Reacties

2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
het zwaard
0
Een kapitein van 'n schip moet over de nodige kennis beschikken indien het schip in woelig water terecht komt. De kapitein van het schip USA heeft zeker niet deze nodige kennis, en stuurt het schip in de richting van het oog van de storm. Alle hens aan dek.
Kor11
0
En de Narcist "het zwaard" heeft de illusie het beter te weten dan de leiders van de grootste economie ter wereld; De leiders van de wereld; Wiens munt iedereen wil hebben en welke compleet zelfvoorziend kan zijn.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group