3 redenen waarom we misschien toch in een bearmarkt zitten

Door Belegger.nl op 14 augustus 2019 10:10 | Views: 7.250

3 redenen waarom we misschien toch in een bearmarkt zitten

Ondanks de opleving van gisteren staat de S&P 500 nog ruim 4% onder het tussentijdse recordniveau van 26 juli. Van een berenmarkt is dus nog totaal geen sprake. Maar Morgan Stanley waarschuwt dat we verstrikt zijn in een cyclische berenmarkt.

Officieel spreken we van een berenmarkt als een index 20% of meer is verwijderd van een eerdere top. In dat opzicht staat de markt er goed voor. Maar analisten van Morgan Stanley beweren toch dat we nog steeds verstrikt zijn in een cyclische bearmarkt.

Drie redenen

De Amerikaanse bank geeft hier volgens Investopedia drie redenen voor, die zijn gebaseerd op vergelijkingen met januari 2018.

  • De S&P 500 is vrijwel vlak gebleven ten opzichte van het tussentijdse hoogtepunt van 26 januari 2018
  • 80% van de wereldwijde aandelenmarkten is met bijna 10% gedaald
  • De meeste andere Amerikaanse beursindexen en Amerikaanse aandelen zijn ook met ongeveer 10% gedaald

Afgedreven van eerdere hoogtepunten

Morgan Stanley merkt op dat in de afgelopen 18 maanden de meeste beursindexen wereldwijd aanzienlijk zijn gedaald ten opzichte van eerder hoogtepunten, en een veel grotere volatiliteit hebben ervaren dan in de voorgaande twee jaar van sterke koersstijgingen in de bullmarkt.

"Bijna 80% van alle belangrijke indices die we volgen, hebben geen nieuwe hoogtepunten bereikt en liggen meer dan 10% onder die hoogtepunten", aldus de analisten, die in januari 2018 al signalen zagen van een meerjarige consolidatie- en cyclische bearmarkt.

... ook voor small- en midcaps

Wat betreft Amerikaanse aandelen, merken de analisten op dat zowel de small cap S&P 600 als de mid cap S&P 400 dit jaar geen nieuwe hoogtepunten meer hebben bereikt, en dat beide indexen met meer dan 10% zijn gedaald ten opzichte van hun eerdere hoogtepunten in september 2018.

Bovendien hebben slechts vijf van de elf S&P 500-sectoren nieuwe hoogtepunten bereikt in 2019. Drie daarvan zijn bovendien defensieve sectoren: nutsbedrijven, dagelijkse consumptiegoederen en vastgoed (REIT's).

De andere twee zijn informatietechnologie en duurzame consumentengoederen, waarbij de prestaties van deze laatste sector worden vertekend door de opname van Amazon.com in de sector. Amazon is volgens de analisten "meer een technologische verstoorder dan een goede barometer voor de consument".

Rollende bearmarkt

In 2018 creëerde het verkrappende monetaire beleid van de Federal Reserve volgens Morgan Stanley een 'rollende bearmarkt' die een voor een alle belangrijke activaklassen doorliep - beginnend met de zwakste schakels - en uiteindelijk alles naar beneden stuurde. "Dat is een zeldzaam verschijnsel in de geschiedenis", menen de analisten.

Deze verkrappingsronde zorgde ook voor een wereldwijde economische groeivertraging, waarbij de zwakste economieën het eerst en het hard werden getroffen.

Renteverlagingen

Veel analisten beschouwen de recente verschuiving in het beleid van de Fed naar renteverlagingen als positief voor Amerikaanse aandelen. Maar Morgan Stanley is het daar niet mee eens: de bank ziet het als een signaal van verslechterende economische fundamenten in zowel de VS als daarbuiten. Dat zal ongetwijfeld de bedrijfswinsten en winstmarges drukken.

Op basis van de halfjaarresultaten van 90% van de S&P 500-bedrijven die tot nu toe zjin gerapporteerd, constateert Morgan Stanley dat de samengevoegde winsten op jaarbasis met 75 basispunten zijn gedaald, waarbij stijgende arbeidskosten een belangrijke factor zijn.

"Misschien is het meest overtuigende bewijs voor degenen die zich afvragen of we nog steeds midden in een cyclische bearmarkt zitten, het feit dat langlopende staatsobligaties de afgelopen achttien maanden de beste aandelenmarkt ter wereld hebben verslagen, vooral sinds september", aldus de analisten van Morgan Stanley.

Voorkeur voor defensieve aandelen

Tegen de achtergrond van verslechterende economische vooruitzichten gelooft Morgan Stanley dat groeiaandelen kwetsbaarder zijn dan defensieve aandelen.

Daarom geven ze de voorkeur aan defensieve sectoren zoals nutsbedrijven en dagelijkse consumptiegoederen, en zijn ze onderwogen in groeisectoren zoals informatietechnologie en duurzame consumentengoederen.

Lees ook: Beurzen grillig? Het wordt waarschijnlijk nog veel erger

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group