Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wat doen we met ArcelorMittal?

Wat doen we met ArcelorMittal?

De financiële markten vliegen op en neer, wat wederom veroorzaakt wordt door Trump en zijn handelsoorlog. Gisteren stonden de markten alweer stevig onder druk, totdat het bericht naar buiten kwam dat de invoering van de extra importheffingen richting China werd uitgesteld. Tevens werd gemeld dat beide grootmachten de komende weken via de telefoon met elkaar in gesprek gaan. 

De AEX schoot vanaf 537 punten non-stop naar 549 punten en ook op Wall Street zagen wij een fors herstel. Inmiddels zijn we weer terug bij af en noteert de AEX alweer op 540 punten.

Tussen hoop en vrees

We bewegen dus tussen hoop en vrees en we zien dat de fondsen die gerelateerd zijn aan de handelsoorlog helemaal enorm hard bewegen. Deze keer waren de heffingen gericht op de producenten van mobiele telefoons, laptops, videogames, computermonitoren en kleding en schoenen, maar uiteraard zien we ook fondsen zoals ArcelorMittal en Appram enorm bewegen. 

Dat de opleving op de markten van korte duur is, heeft te maken met het feit dat Trump met grote regelmaat weer van plan verandert en beleggers zijn er dus nog steeds niet gerust op.

AEX

Het technische plaatje van de AEX is de laatste dagen behoorlijk verzwakt. Op zowel de dag-, week-, en maandgrafiek heb ik nu een verkoopsignaal en dat komt zelden voor. Voor de maandgrafiek kan ik nog een slag om de arm houden omdat de maand augustus pas halverwege is. 

 

U vraagt zich natuurlijk af, John, gaan we nog naar de koers van 609? Mijn visie is door de recente ontwikkelingen niet veranderd, echter wij hebben nu natuurlijk wel weer wat tijd nodig om de recente schade in te lopen. 

Nu instappen

Het beeld is momenteel erg nerveus en we zien dan ook dat de fear and greed momenteel op een zeer laag niveau staat en wat mij betreft is dit een contra-indicator om juist nu te gaan instappen. 

Kortom, op korte termijn mag er nog wat druk op de handel verwacht worden, waarbij de AEX steun heeft op 538, 534 en 528. Daar verwacht ik dat we voor de langere termijn weer kunnen gaan instappen. Voor daytraders onder ons; de AEX heeft weerstand op 548 punten.

ArcelorMittal

Sinds het uitbreken van de handelsoorlog is er één fonds als eerste geraakt en dat is ArcelorMittal. Naast de handelsoorlog wordt ArcelorMittal ook nog een keer geraakt door de politieke onrust in Italië. De nieuwe coalitie in Italië krijgt de geschillen niet opgelost en wellicht dat er nieuwe verkiezingen noodzakelijk zijn. 

ArcelorMittal heeft in Italië één van de grootste staalfabrieken van Europa draaien. Een nieuwe regering zou wellicht met andere milieueisen kunnen komen, die wellicht een heel stuk strenger zijn. ArcelorMittal kocht deze fabriek recent voor 1,8 miljard euro van de Italiaanse staat.

Lichtpuntjes

Nu de wereldwijde economieën door de handelsoorlog terugvallen, is de vraag naar staal onder druk komen te staan, samen met de prijs van erts. Toch zagen we dat de omzet over het tweede kwartaal uitkwam op maar liefst 19,3 miljard dollar en dat was boven verwachting. 

Tevens is er meer zicht op dividend en de schuldenpositie is de afgelopen periode ook wat verbeterd. Het technische plaatje is de afgelopen weken behoorlijk verzwakt en we staan nu op belangrijke steunlijnen. 

Slechte nieuws verdisconteerd

Ik denk dan ook dat we het aandeel, als het in bezit is, moeten vasthouden en als u het nog niet in bezit heeft, dat de positie mag worden opgebouwd. Al het slechte nieuws is nu in de koers verdisconteerd en ik verwacht dat Trump en China uiteindelijk toch echt wel met een akkoord gaan komen en dan zal ArcelorMittal als eerste profiteren.

Beijer heeft zakelijk posities in ING, Fugro en Ahold. Privé heeft hij longposities in Shell, Ahold en PostNL.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht