Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Rand van de afgrond?

Rand van de afgrond?

Beleggers worden steeds verrast door het feit dat de rente verder blijkt te kunnen zakken dan eerder aangenomen. Om die reden blijken rendementen op obligaties telkens iedere verwachting te overtreffen.

Toch is de gedachtegang van beleggers niet vreemd. De huidige lage rente kent immers geen precedent. Nooit eerder in de historie was de rente op obligaties en spaarrekeningen zo laag of zelfs negatief. Deze historisch lage rente vormt momenteel het grote struikelblok voor beleggers in hun jacht op rendement.

Defensieve beleggingen

Voor beleggers die het risico in hun portefeuille het liefst aan de lage kant houden, en dat zijn er nogal wat, vormen beleggingen in zogenaamde defensieve aandelen een mooi alternatief voor obligaties.

Het zijn aandelen die vanwege hun relatief beperkte beweeglijkheid ook wel low volatility stocks worden genoemd. Het zijn aandelen van bedrijven die ‘normaliter’ weliswaar minder hard oplopen in goede tijden op de beurs, maar in slechte tijden ook minder dalen of zelfs helemaal geen verlies lijden tijdens correcties.

Daarbij moet je denken aan aandelen van nutsbedrijven, farmaceutische bedrijven of bedrijven uit de consumentengoederensector. Het gaat om aandelen die wellicht wat minder tot de verbeelding spreken, maar in een goed gespreide portefeuille zeker niet misstaan.

Goudgerande dividendaandelen

Goudgerande beleggingen in bedrijven als Nestlé, Unilever en Beiersdorf spreken misschien minder tot de verbeelding dan hippe technologie- of biotech-aandelen. Maar ervaren beleggers weten dat als gevolg van de lage volatiliteit het rendement op langere termijn vaak hoger is.

Bovendien keren zogenaamde defensieve aandelen over het algemeen een aantrekkelijk en houdbaar dividend uit. Dat dividend is nodig om beleggers aan zich te blijven binden omdat de echte groei er bij deze volwassen bedrijven al jaren uit is. 

Nu volgens veel beleggers de bullmarkt op zijn laatste benen loopt, neemt de belangstelling voor deze goudgerande saaie dividendaandelen toe. Want volledig uit de markt stappen is voor veel beleggers geen interessante optie.

Voor degelijkheid wordt betaald

Mede daarom zijn deze defensieve waarden de laatste tijd behoorlijk opgelopen. Aandelen als Nestlé en Beiersdorf zijn vanwege hun degelijkheid altijd al duur geweest, maar hun prijs ten opzichte van de rest van de markt lijkt verder toe te nemen. Dit hoeft niet ten onrechte te zijn.

Terwijl tijdens de laatste twee correcties de markt procenten aan waarde verloor, tikte een aantal defensieve waarden nieuwe all time highs aan. Het is eens te meer een bevestiging van de noodzaak dergelijke waarden in portefeuille te hebben.

Te prijzig?

Het is echter de vraag of defensieve waarden in hun functie van proxy-bonds zo langzamerhand niet wat al te prijzig zijn geworden. Zo zijn Europese nutsbedrijven dit jaar met ruim 15% gestegen. Het dividendrendement bedraagt ongeveer 4,2%.

Zowel de koerswinst als het dividend zijn hoger dan de gemiddelde markt en dat voor gas- en elektriciteitsbedrijven. Maar ook de consumentengoederen en de voeding- en dranksector doen het aanmerkelijk beter dan de brede indices.

Defensieve aandelen zijn inmiddels opgelopen tot drie standaarddeviaties boven het langjarig gemiddelde. Met andere woorden, in 99% van de tijd waren ze goedkoper dan nu. Dat zou beleggers tot enige voorzichtigheid moeten manen.

Nifty Fifty

Echter, defensieve aandelen hebben diverse voordelen, zoals een negatieve correlatie met de rente, veronderstelde veiligheid en een aantrekkelijk dividend.

Ooit, in de jaren ’70, waren in de Verenigde Staten de zogenaamde Nifty Fifty-aandelen populair. Dat zijn goudgerande aandelen van bekende bedrijven die een onverwoestbare status zouden hebben. Helaas, ook daar kwam toen een einde aan. Zal de tijd leren dat we aan de rand van de afgrond staan?

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht