Word abonnee en neem Beursduivel Premium
El-Erian: 70% kans op recessie in Europa

El-Erian: 70% kans op recessie in Europa

Volgens vooraanstaand econoom en obligatie-expert Mohamed El-Erian bestaat er een kans van 70% dat Europa in een recessie belandt. “Het Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland worden verlamd door binnenlandse problemen, waardoor hun economieën vastlopen.”

Dat zegt de economisch hoofdadviseur van Allianz in een interview met Financial News. Europa verliest snel momentum, waardoor het handelsblok ‘op het randje van een inzinking staat’, waarschuwt hij.

De kans op zo’n inzinking is inmiddels gestegen naar 70%, zegt hij. Brexit blijft de Britse politiek domineren en de Duitse economie - de op 3 na grootste ter wereld - kromp in het tweede kwartaal met 0,1%. Het Italiaanse bbp is ook afgevlakt, door de politieke crisis in het land.

Druk met eigen problemen

“De vijf grote economieën in Europa worden allemaal afgeleid door hun eigen problemen”, zegt El-Erian, die ook refereert aan Frankrijk en Spanje. “Er wordt vrijwel niets klaargespeeld. Uit die landen komt geen beleid om de groei aan te jagen.”

Steen Jakobsen, hoofdeeconoom bij SaxoBank, gaat nog een stapje verder. “Wij zien een kans van 50% dat de VS in een recessie raakt, en een kans van 80% dat dat in Europa gebeurt.”

Rentecurve als voorspeller

Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders, wijst nog eens op de omgekeerde rentecurve als voorspeller voor recessies. “Hoewel het voor het VK minder geldt, is zo’n rentecurve in de VS bijna altijd een voorbode van een recessie. Met slechts één uitzondering werd in de afgelopen 40 jaar een omgekeerde rentecurve altijd gevolgd door een recessie binnen 18 maanden.”

Kerstin Braun, president van Stenn Group, een internationale aanbieder van handelsfinanciering, zegt: “De economie krimpt in het VK, Italië en Duitsland. Dat zijn de motoren van de Europese regio. De lijst van negatief nieuws is te lang om het destructieve sentiment te keren. Dit wordt bevestigd door de inverse yieldcurve.”

Fed 'gegijzeld'

El-Erian voegt er nog aan toe dat de Federal Reserve ‘gegijzeld’ wordt door de markten, en waarschijnlijk gedwongen is om voor het einde van het jaar de rente nog twee keer te verlagen.

“De Fed heeft geen keus. Ze zullen de rente moeten verlagen richting de 1,75% de komende vijf maanden, om de zorgen weg te nemen dat de handelsoorlog en de terugzakkende economische groei in de wereld de Amerikaanse economie gaat schaden.”

Lees meer: Is de paniek over de omgekeerde rentecurve terecht?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht