Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Fonds van de week: PineBridge Global Dynamic Asset Allocation Fund

Fonds van de week: PineBridge Global Dynamic Asset Allocation Fund

Het PineBridge Global Dynamic Asset Allocation Fund is een sterke keus voor beleggers die een multi-asset fonds zoeken, oordeelt Morningstar. De robuuste, flexibele, maar niet te gecompliceerde aanpak van asset allocatie die het beheerteam toepast, werkt. Daarom verhoogt Morningstar de Morningstar Analyst Rating van Bronze naar Silver.

PineBridge Global Dynamic Asset Allocation Fund in het kort

  • Morningstar Analyst Rating: Silver
  • Morningstar Rating: ***
  • Beheerteam: Positive
  • Fondshuis: Neutral
  • Beleggingsproces: Positive
  • Rendement: Neutral
  • Kosten: Positive

Dit fonds is door zijn robuuste, flexibele, maar niet te gecompliceerde aanpak van asset allocatie een sterke keus voor beleggers die een multi-asset fonds zoeken, oordeelt Morningstar-analist Barbara Claus. Daarom verhoogt zij de Morningstar Analyst Rating van Bronze naar Silver.

Het track record van de Europese fondsvariant is nog betrekkelijk kort, maar de Amerikaanse variant heeft laten zien dat de drie stappen die de strategie volgt tot een goed resultaat leiden. Wel is dit een fonds voor de lange termijn en beleggers moeten niet opkijken van kalenderjaren waarin de eigen doelen van de beheerders niet gehaald worden.

Beheerteam

PineBridge heeft een groot en robuust multi-asset team dat bestaat uit 21 toegewijde leden die diverse rollen als portefeuillebeheerder of analist vervullen. Michael Kelly, wereldwijd hoofd van multi-asset, leidt dit team sinds hij in 1999 bij dit fondshuis kwam. Hij heeft 34 jaar ervaring in de beleggingsindustrie. Andere sleutelfiguren in het team zijn Hani Redha in Londen, die het dynamische asset-allocatie team leidt, Magali Azema-Bara in Melbourne en Steven Lin in New York.

Het multi-asset team profiteert van de expertise van de bredere specialistenteams van PineBridge. Het fondshuis stimuleert dat ideeën vanuit andere plekken in de organisatie hun weg vinden naar het multi-asset team, en dat helpt om de breedte van de kennis en informatie van het team te verbeteren. Die stimulansen zijn goed gestructureerd en de beloning ervoor is voornamelijk gebaseerd op alpha generatie en kent tevens een uitgestelde component die deels wordt herbelegd in deze strategie.

Dat beloningsbeleid geldt voor de hele organisatie, want ook personeel dat niet tot het multi-asset team behoort, moet deelnemen aan de multi-asset strategie.

Het team werkt nauw en goed samen, waarbij de diverse regionale teams samenwerken via verschillende comités die helpen om de verwachtingen voor de diverse vermogenscategorieën vast te stellen en om de portefeuilles te positioneren. 

Fondshuis

PineBridge heet van origine AIG Investments, dat was afgesplitst van AIG na de GFC. Pacific Century Group kocht de activiteiten van AIG Investments in 2009 en doopte die om tot PineBridge. Nu is het een grote, internationale multi-asset vermogensbeheerder met bijna 100 miljard dollar onder beheer per juni 2018, en met kantoren in diverse regio's, waaronder New York, Sydney, Londen, Hong Kong en Taipei. Het fondshuis ia actief in alle grote vermogenscategorieën, zoals obligaties, aandelen, multi-asset en private investeringen.

Een belangrijk kenmerk van de kracht van PineBridge is het weten vast te houden van zijn mensen, vooral in de seniore rangen. In de afgelopen drie jaar is slechts één senior vertrokken nadat een Japan-fonds werd gesloten. Ook waarderen we de structurering van de uitgestelde beloning. Alle uitgestelde beloning wordt deels belegd in de strategie waarvoor het betreffende teamlid verantwoordelijk is, en deels in de dynamische asset-allocatie strategie die een speerpunt van het fondshuis is. Dit helpt om de belangen van de beheerder in lijn te brengen met die van eindbeleggers.

De beleggingsstrategie wordt op een collegiale manier uitgevoerd en dat vermindert het risico dat te veel afhangt van één steutelpersoon, het zogeheten key-man risk. De prestaties van PineBridge zijn sterk over de lange termijn, want de meeste concurrenten zijn verslagen. Echter, de lopende kosten van de PineBridge fondsen zijn aan de hoge kant. Het productenpalet is breed, maar we zien nog geen tekenen van rationalisatie daarvan. 

Proces

PineBridge volgt een duidelijk gedefinieerd proces om zijn rendementsdoel van inflatie plus 5% te halen. De strategie leunt meer op een total return filosofie dan anderen in deze categorie, en gebruikt tweederde van de volatiliteit op de aandelenmarkt, zo'n 8-10%.

Stap één van het proces is het maken van een vijfjaars voorspelling voor risico en rendement voor ieder van de 80 grote vermogenscategorieën. Dat gebeurt ieder kwartaal. Het is een mix van  top-down en bottom-up fundamentele analyse en resultaten in wat PineBridge omschrijft als de capital market line.

De uitkomst hiervan leidt tot de tweede stap, die maandelijks wordt uitgevoerd. Die stelt de Risk Dial Score van een fonds vast op basis van een outlook voor 9 tot 18 maanden. De belangrijkste elementen van deze stap zijn de positionering ten opzichte van de curve van de kapitaalmarktlijn, de dispersie van de vermogenscategorieën om die curve heen en de uitgebreide discussie in het team met input van de leiders van de vermogenscategorieën.

De Risk Dial Score, die een schaal kent van 1 (bullish) tot 5 (bearish), biedt een systematisch raamwerk om vast te stellen hoeveel risico moet worden opgenomen in de portefeuille, met een 'neutrale' 60/40 groei-defensieve verdeling met brede marges daar omheen.

Dit geeft de strategie een op regels gebaseerde aanpak voor een kwalitatief gerichte beslissing omtrent de asset allocatie en bepaling of bijstelling van het risico, zowel omhoog als omlaag. 

De derde stap gaat over de methode van implementatie. Hier selecteert het team de vermogenscategorieën en de securities waar het zijn visie in tot uitdrukking wil laten komen, en dat kan zowel op actieve als op passieve wijze.

Prestaties

De rendementen van deze strategie sinds 2005 zijn aantrekkelijk over een volledige marktcyclus, maar ze zijn grotendeels behaald in een apart Amerikaans account. Het track record van de in Ierland gevestigde fondsvariant gaat terug tot januari 2015 en is nog betrekkelijk kort. Daarom zijn we nog aan de voorzichtige kant met een neutraal oordeel op de Performance Pillar.

Sinds de introductie heeft de Ierse variant 2,21% jaarlijks gemiddeld rendement in dollars gemaakt tot en met juni 2019. Dat ligt duidelijk onder het eigen doel van inflatie plus 5%, maar het verslaat wel de categorie die gemiddeld 1,84% haalde.

De strategie kent een hogere volatiliteit dan zijn concurrenten, evenals een hogere maximale drawdown sinds de lancering die 13,52% bedraagt tegen 11,69% voor de categorie. Dat heeft geleid tot veel lagere voor risico gecorrigeerde rendementen dan zijn concurrenten.

PineBridge wist in 2015 kapitaal beter te beschermen dan zijn gemiddelde concurrent, maar bleef vervolgens overwogen in mager presterende Europese en Japanse assets en bleef achter bij zijn peers met negatieve rendementen in 2016. De verschuiving naar geslecteerde Amerikaanse aandelen eind 2016 betaalde zich uit met dubbelcijferig rendement in 2017.

De eerste helft van 2018 was gemiddeld alvorens in het tweede halfjaar onderuit te gaan en het jaar af te sluiten achter de concurrentie met een verlies van 10,47%. De prestaties in 2019 tot dusver per eind juni zijn conform de concurrentie. Beleggers moeten erop voorbereid zijn dat de doelen van het fonds pas op langere termijn bereikt worden en niet op jaarlijkse basis.

Kosten

De lopende kosten voor de rebatevrije aandelenklasse Y van dit fonds bedragen 0,89% en dat is lager dan andere 'clean' share classes binnen deze categorie rekenen. Daarom een positief oordeel op de Price Pillar.

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht