Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
4 Canadese goudaandelen om te kopen

4 Canadese goudaandelen om te kopen

De goudprijs is boven de 1.500 dollar per ounce gestegen en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds 2013. U kunt natuurlijk nu nog instappen, maar wat u ook kunt overwegen, is aandelen kopen in mijnbedrijven.

De voortslepende handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China, verliezen op de aandelenmarkt, de dalende obligatierendementen en een zwakkere dollar hebben collectief bijgedragen aan het aantrekken van de goudprijs. Die is dit jaar tot nu toe al met 19,4% gestegen.

Zacks selecteerde vier Canadese aandelen die beleggers kunnen kopen om te profiteren van de goudrally.

Klik om te vergroten

De goudmijnindustrie heeft dit jaar tot nu toe een stijging van 54,9% gekend (ter vergelijking: de S&P 500-index 13%).

Mijnbouwbedrijven met hoge kapitaaluitgaven worden beoordeeld aan de hand van de verhouding EV/EBITDA: het bruto bedrijfsresultaat als proportie van de ondernemingswaarde. Op basis van deze ratio wordt de goudmijnindustrie gewaardeerd op 8,0, wat veel lager is dan de 11,3 van de S&P 500.

De combinatie van een lager goudaanbod en een hogere vraag met geopolitieke spanningen kan de prijzen verder opdrijven, wat een goed voorteken is voor gouddelvers.

Bovendien werkt de verwachting van verdere renteverlagingen in het voordeel van goud. Hoe lager de rentetarieven, des lager ook de opportuniteitskosten voor het houden van het edelmetaal. Opportuniteitskosten zijn de winsten die u bent misgelopen omdat u uw geld niet in een beter renderende asset hebt belegd - de prijs van de gemiste kans.

1. Agnico Eagle Mines

Dit in Toronto gevestigde bedrijf heeft bij Zacks een koopadvies. De consensus voor de winst per aandeel voor 2019 suggereert een winstgroei op jaarbasis van maar liefst 157,1%. De winsttaxaties zijn de afgelopen 90 dagen met 57% gestegen.

Voor de lange termijn wordt de winstgroei op 1% geschat; Agnico heeft een sterk trackrecord in het overtreffen van de winstverwachtingen. Het aandeel is tot op heden met 58,6% gestegen.

2. Franco-Nevada

Het eveneens in Toronto gevestigde Franco-Nevada heeft een sterk koopadvies bij Zacks. De consensus geeft een winstgroei van 34,2% aan voor dit jaar.

In de afgelopen 90 dagen zijn de winsttaxaties van analisten met 20% gestegen; voor de lange termijn wordt een winstgroei van 4% verwacht. De koers van het aandeel is dit jaar met 40,1% gestegen.

3. Barrick Gold

Ook Barrick Gold, nog een bedrijf uit Toronto, krijgt van Zacks een koopadvies. Op basis van de taxaties van analisten wordt voor dit jaar een winstgroei voorzien van 54,3%. Die schattingen zijn de afgelopen 90 dagen met 38% gestegen.

Het bedrijf heeft een verwachte winstgroei op lange termijn van 2%. Tot op heden zijn de aandelen van het bedrijf met 46% gestegen.

4. B2Gold

Voor dit in Vancouver gevestigde bedrijf wordt een winstgroei verwacht van 25% in 2019. De consensusschatting voor het lopende jaar is de afgelopen 90 dagen met 25% verhoogd. De koers van het aandeel B2Gold is dit jaar met 27,7% gestegen.

Lees ook: 4 aanleidingen voor een goudrally

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht