Bank of America: houd dividendaandelen vast

Door Belegger.nl op 6 september 2019 15:00 | Views: 3.273

Bank of America: houd dividendaandelen vast

Ondanks de voorspelling dat de S&P 500-index dit jaar zal afsluiten op 2.900 punten, ongeveer het niveau van begin deze maand, adviseert Bank of America beleggers om "vast te houden aan aandelen, al was het alleen maar voor het dividend".

"Hoe de activa te spreiden blijft voor ons eenvoudig. Aandelen zijn nog steeds goedkoop in vergelijking met obligaties. Rendement is schaars en 60% van de S&P 500-aandelen hebben een dividendrendement dat hoger is dan dat op de tienjarige Amerikaanse staatsobligatie", schreven de strategen van Bank of America. Dat meldt Investopedia.

Aandelen met een hoog dividend zijn volgens de bank dan ook het beste alternatief voor beleggers.

Ook hoofdstrateeg Dennis DeBusschere van Evercore ISI is positief over dividendaandelen. "Sinds eind juli zijn de koersen omhoog gegaan", merkte hij op. DeBusschere verwacht dat dividendbetalers verder zullen stijgen omdat de nominale obligatierendementen laag blijven.

CNBC noemt Occidental Petroleum, dat 6,7% oplevert, en geneesmiddelenfabrikant AbbVie, met een rendement van 6,5%, als voorbeelden van aandelen met een hoog dividend die nog wat koerswinst kunnen boeken.

Een ander alternatief is op dividend gerichte ETF's. De drie grootste op dat gebied zijn de Vanguard High Dividend Yield ETF, de SPDR S&P Dividend ETF en de iShares Select Dividend ETF.

Aandelen met hoog dividend presteren beter bij lage rentes

Het rendement op de tienjarige Amerikaanse staatsobligaties bereikte vorige week het laagste niveau in drie jaar. Dat komt door de onzekerheid veroorzaakt door de langdurige handelsoorlog tussen de VS en China. Als de rente laag is, hebben aandelen met een hoog dividend historisch gezien de voorkeur van beleggers.

"Ten opzichte van de piek van het tweede kwartaal van 2007 heeft de S&P 500 nu meer aandelen van hogere kwaliteit, de helft minder financiering met vreemd vermogen en meer winststabiliteit", aldus Bank of America.

Voor langetermijnbeleggers suggereren de reëlewaarde-inschattingen volgens de bank jaarlijkse rendementen van meer dan 6%; met 2% extra voor de dividenden is dat volgens de strategen beter dan de meeste vastrentende alternatieven.

Bovenaan de lijst van hoogrenderende beleggingen staan volgens Nasdaq.com olie- en gasopslagbedrijf Martin Midstream Partners LP (28,9%), vastgoedfonds Tremont Mortgage Trust (20,42%) en Credit Suisse Nassau X Links Crude Oil Shares Covered Call ETN (19,36%). Let wel, een hoog redement brengt doorgaans hoog risico met zich mee.

Handelsspanningen en beleidsonzekerheid

Handelsspanningen, het rentebeleid van de Federal Reserve en het fiscaal beleid van de overheid blijven risico's voor aandelen in de toekomst, stelt Bank of America. Bovendien zou de groei van de winst per aandeel in het tweede kwartaal zonder de inkoop van eigen aandelen door bedrijven volgens de bank voor het eerst sinds 2016 negatief zijn geweest.

Daarnaast merken de strategen van Bank of America op dat de economische beleidsonzekerheid in de VS het hoogste niveau in drie jaar heeft bereikt. Een hoge mate van beleidsonzekerheid heeft volgens hen de neiging om de volatiliteit op de aandelenmarkt te vergroten.

Bank of America heeft bijvoorbeeld gekeken naar het effect van de tweets van president Donald Trump op de markt sinds 2016. Op dagen dat Trump meer dan 35 tweets verstuurde, wat in 10% van de tijd gebeurde, daalde de markt gemiddeld. Op dagen dat Trump minder dan 5 tweets verstuurde, wat ook in 10% van de tijd gebeurde, steeg de markt gemiddeld.

Klik om te vergroten

Bank of America raadt beleggers aan om voorzichtig te blijven. "De nieuwe importtarieven die door Trump in augustus werden aangekondigd verhogen het risico op minder winst per aandeel en kunnen het vertrouwen van ondernemers en consumenten aanzienlijk schaden", waarschuwde de bank.

Lees ook: 5 dingen om op te letten in uw zoektocht naar dividendaandelen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.