3 niet-duurzame aandelenfondsen die toch goed scoren op duurzaamheid | Beursduivel.be

3 niet-duurzame aandelenfondsen die toch goed scoren op duurzaamheid

Door Ronald van Genderen op 10 sep 2019 om 11:35 | Views: 1.314

3 niet-duurzame aandelenfondsen die toch goed scoren op duurzaamheid

Er zijn weinig duurzame beleggingsfondsen te vinden met een lang trackrecord. Maar u kunt ook fondsen van hoge kwaliteit kiezen die ESG-criteria niet expliciet meewegen in hun proces, maar wel goed scoren op duurzaamheid. We selecteren er drie.

Fondshuizen hebben de afgelopen jaren steeds meer duurzame beleggingsfondsen geïntroduceerd. Dat grotere aanbod maakt de keuze voor beleggers er niet eenvoudiger op. De nieuwe fondsen hebben geen lang track record en dat maakt de analyse vanuit fundamenteel perspectief lastig. En van de al langer bestaande strategieën vallen veel fondsen af vanwege een gebrek aan kwaliteit.

Om toch voldoende keuze te hebben, kunnen beleggers ook kijken naar fondsen van hoge kwaliteit die weliswaar duurzaamheid niet expliciet in het proces integreren, maar toch goed scoren op duurzaamheid.

Drie wereldwijde aandelenfondsen ter illustratie

Eén van de struikelblokken bij het selecteren van een beleggingsfonds dat voldoet aan zowel de duurzaamheids- als kwaliteitseisen, is het beperkte track record bij veel duurzame strategieën. Immers, veel fondsen zijn pas enkele jaren geleden geïntroduceerd. Dat maakt het aanzienlijk lastiger om de beheerder en de benadering goed te analyseren. Zo is bijvoorbeeld de mate van consistentie op beide gebieden moeilijk in te schatten.

Natuurlijk zijn er wel strategieën die al wat langer bestaan, maar - net als bij de meeste conventionele strategieën - overleeft een groot deel van het duurzame beleggingsuniversum een fundamentele screening niet, vanwege een gebrek aan kwaliteit. Althans, dat is de ervaring van de fondsanalisten van Morningstar.

Duurzame beleggers hoeven zich echter niet per definitie te beperken tot duurzame strategieën, oftewel fondsen die de ESG criteria expliet meewegen in hun beleggingsproces. Er zijn ook andere strategieën die leiden tot een portefeuille die goed scoort in duurzaamheidstermen.

Aangezien het duurzaamheidsprofiel hierbij geen specifiek doel is, maar meer een bij-effect van het gehanteerde proces, is de consistentie van de hoge duurzaamheid wellicht een vraagteken. Maar zolang het proces zelf in hoge mate consistent wordt toegepast, mag je als belegger verwachten dat dit ook geldt voor het duurzaamheidskarakter.

Door 'duurzaamheid' op deze indirecte manier te benaderen neemt het aanbod van fondsen dat zowel voldoet aan duurzaamheidseisen als aan fundamentele kwaliteitsaspecten aanzienlijk toe.

Als voorbeeld noemen we drie fondsen die beschikken over een bovengemiddelde Morningstar Sustainability Rating (4 of 5 globes) èn een Morningstar Analyst Rating van Silver of Gold.

1. BNY Mellon Long-Term Global Equity

Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver en een Morningstar Sustainability Rating van 4 globes. Het wordt beheerd door Walter Scott & Partners, een onafhankelijk opererend onderdeel van BNY Mellon. Het beheerteam bestaat uit meer dan 40 leden en is zeer stabiel en ervaren. Hoewel er sprake is van een teambenadering, hebben Roy Leckie en Charlie Macquaker de uiteindelijke beslissingsbevoegdheid.

Het gehanteerde proces is gedisciplineerd en rigoreus. Het team zoekt naar kwaliteitsbedrijven op basis van criteria zoals concurrentiepositie, dynamiek in de industrie, winstgevendheid, kracht van de balans en kwaliteit van het management.

Het fonds heeft een geconcentreerde portefeuille met iets meer dan 50 posities. In de top 10 staan onder andere KONE, Microsoft en SAP, die goed scoren op duurzaamheid.

2. Fundsmith Equity Fund

Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Gold en een Morningstar Sustainability Rating van 4 globes.

Terry Smith, mede-oprichter van Fundsmith, staat aan het roer van dit fonds. Zijn ervaring in de beleggingsindustrie gaat terug tot 1974. Hij is een origineel denker en niet bang om tegen de stroom in te gaan. Hij wordt direct ondersteund door twee ervaren analisten. Daarnaast kan hij leunen op twee andere analisten op het gebied van wereldwijde midcaps en vier analisten die zijn gespecialiseerd in opkomende landen.

Het consistente en goed gestructureerde proces richt zich op kwaliteitsbedrijven. De portefeuille is zeer geconcentreerd, met minder dan 30 posities. In de top 10 zitten onder andere Amadeus IT Group, Microsoft en Novo Nordisk, die zich onderscheiden op het gebied van duurzaamheid.

3. MFS Global Concentrated Equity

Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Gold en een Morningstar Sustainability Rating van 5 globes.

Roger Morley en Ryan McAllister staan aan het roer, maar zij worden ondersteund door een uitgebreid analistenteam van meer dan 50 leden.

De benadering is georiënteerd op groeibedrijven. Het fundamentele bottom-up proces richt zich op het identificeren van bedrijven met een concurrentievoordeel. De portefeuille is geconcentreerd en telt typisch 20-30 namen. Danone en Nestlé behoren binnen de top 10 tot de meest duurzame ondernemingen.

 

Klik op de tabel voor een grotere versie

Ronald van Genderen, CFA is fondsanalist bij Morningstar Benelux

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.