Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Mark Mobius: beleg 10% in goud

Mark Mobius: beleg 10% in goud

De beroemde belegger Mark Mobius, oprichter van Mobius Capital Partners, raadt beleggers aan om 10% van hun portefeuilles in fysiek goud te houden en de rest te beleggen in aandelen die dividend opleveren.

"Fysiek goud is volgens mij de beste keuze vanwege de ongelooflijke toename van de geldhoeveelheid", zei Mobius tegen CNBC.

"Centrale banken pompen geld in het systeem om de rente te verlagen. En er komen allerlei cryptomunten op de markt, dus niemand weet echt hoeveel geld er is", aldus Mobius.

Door de verwachtingen van wereldwijde groeivertraging hebben centrale banken over de hele wereld de rentetarieven verlaagd omdat ze de geldhoeveelheid in de economie willen stimuleren, de vraag willen aanwakkeren en de groei willen stimuleren.

Zwakkere Amerikaanse dollar

Mobius wijst ook op een zwakkere Amerikaanse dollar. Volgens hem wil de regering-Trump geen sterke dollar. "Ze zullen zeker proberen de dollar te verzwakken ten opzichte van andere valuta, en dat is natuurlijk een race naar de bodem. Omdat, zodra ze dat doen, andere valuta ook zullen verzwakken. Mensen zullen eindelijk beseffen dat je goud moet hebben, omdat alle valuta waarde verliezen."

Goud kan zijn waarde veel beter behouden dan andere vormen van valuta en is van oudsher een veilige haven tijdens marktvolatiliteit. Bij een zwakkere dollar gaat de goudprijs doorgaans omhoog, omdat de wereldhandel in het edelmetaal in Amerikaanse dollars plaatsvindt. "Uiteindelijk is goud een ruilmiddel. Het is op de een of andere manier een stabiele valuta", aldus Mobius.

Centrale banken kopen goud

Gegevens van de World Gold Council wijzen ook op een toenemende vraag van de centrale banken naar goud. Te midden van de wereldwijde macro-economische onzekerheid kochten centrale banken in de eerste helft van dit jaar 374 ton goud. Dat was de grootste netto-toename voor de eerste helft van een jaar sinds minstens 2000.

"Diep van binnen geloven de centrale bankiers echt in goud, maar ze willen het niet zeggen omdat ze geen nieuwe valuta kunnen creëren", zei Mobius.

Uit een enquête van de World Gold Council in juli bleek ook dat de vraag van centrale banken naar goud op de korte tot middellange termijn sterk blijft. Van de ondervraagden zei 11% van de centrale bankiers uit opkomende markten en ontwikkelingslanden dat ze hun goudreserves in de komende twaalf maanden willen vergroten.

Dat is vergelijkbaar met gegevens uit 2018, toen 12% van de centrale bankiers goud kochten, wat leidde tot een vraag van 652 ton. Dat was volgens de World Gold Council het hoogste niveau dat ooit werd geregistreerd onder het huidige internationale monetaire systeem.

"De geplande aankopen worden gedreven door hogere economische risico's in reservevaluta. Op middellange termijn zien centrale banken veranderingen in het internationale monetaire stelsel, met een grotere rol voor de Chinese yuan en goud", schreef de World Gold Council in het rapport.

Daarnaast verwacht ongeveer 40% van de centrale banken van opkomende markten en ontwikkelingslanden veranderingen in het internationale monetaire systeem die relevant zijn voor hun beslissing om goud aan te houden, aldus de World Gold Council.

China investeert ook in goud

De centrale bank van China heeft sinds december acht maanden op rij goud aan zijn reserves toegevoegd en in juli nog eens 10 ton goud verzameld, volgens gegevens van de People's Bank of China.

"China is om te beginnen de grootste goudproducent. En dan hebben ze natuurlijk goud gekocht, dus niemand weet echt hoeveel ze in de kluizen hebben. Ik weet zeker dat het in een behoorlijk groot tempo is toegenomen", aldus Mobius.

Check ook: 8 interessante edelmetaalaandelen



Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht