Deze 5 aandelen leverden Buffett dit jaar 23 miljard dollar op | Beursduivel.be

Deze 5 aandelen leverden Buffett dit jaar 23 miljard dollar op

Door Belegger.nl op 11 sep 2019 om 08:50 | Views: 25.890

Deze 5 aandelen leverden Buffett dit jaar 23 miljard dollar op

Warren Buffett wordt niet voor niets het Orakel van Omhaha genoemd. Hoewel hij weleens een zeperd heeft gehaald, zijn er beleggingen die hem miljardenwinsten hebben opgeleverd. Beleggingssite The Motley Fool zet vijf kaskrakers op een rij.

Tussen 1965 en 2018 is de boekwaarde van Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffet met bijna 1,1 miljoen procent gestegen. Dit is mede te danken aan vijf bekende bedrijven.

In feite overtreft de totale stijging van de marktwaarde van deze aandelen de 23 miljard dollar. Dat heft de verliezen op die Berkshire heeft geleden op zijn belangen in onder meer Kraft Heinz en Teva Pharmaceutical Industries.

Beleggingssite The Motley Fool zette deze kaskrakers in Buffett's portefeuille op een rij.

1. Apple

Aangezien Apple naar verluidt het grootste aandelenbelang van Berkshire is, zou het geen verrassing moeten zijn dat de iPhone-maker meestal ofwel de grootste positieve of negatieve bijdrage levert aan de portefeuille van Buffett. Berkshire bezit bijna 250 miljoen aandelen Apple, wat neerkomt op een belang van ongeveer 5,5% in het bedrijf. Deze belegging heeft sinds het begin van het jaar een rendement van 30,5% opgeleverd, ofwel een papieren winst van 12,44 miljard dollar, inclusief dividenden.

Apple heeft de afgelopen jaren zijn dividend gestaag verhoogd en op grote schaal eigen aandelen ingekocht. Daarnaast is Buffett duidelijk een fan van het innovatie- en kasstroompotentieel van het bedrijf. Ondanks de relatief matige prestaties van de iPhone in het eerste kwartaal van 2019, bleef het Noord-Amerikaanse marktaandeel van 40% intact. Vermoedelijk zal dit marktaandeel kunnen stijgen na de verwachte lancering van smartphones die geschikt zijn voor 5G in de tweede helft van 2020.

Apple heeft een consistente kasstroom als gevolg van zijn sterke merknaam en heeft goede groeivooruitzichten op het gebied van zijn diensten. Met andere woorden, het is een geldmachine die Buffett niet van plan is om te verkopen.

2. American Express

American Express lijkt dit jaar niet te stoppen. De aandelenkoers van de creditcardmaatschappij is bijna 24% gestegen, wat zich vertaalt in een ongerealiseerde winst van meer dan 3,5 miljard dollar voor Berkshire Hathaway.

Ondanks de toegenomen druk van onder meer Square, heeft American Express zich staande gehouden dankzij verhoogde consumentenbestedingen. In het afgelopen kwartaal stegen de bestedingen met 7% in de VS en met 5% wereldwijd. Dit komt het bedrijf dubbel ten goede, omdat American Express verkopers een vergoeding kan vragen voor het gebruik van zijn netwerk en kosten in rekening kan brengen bij consumenten die hun saldo niet elke maand volledig betalen of die gewoon hun kaart gebruiken.

Vergeet ook niet dat American Express zich meestal richt op meer welgestelde consumenten. Zij zullen hun uitgaven minder snel terugschroeven als het economisch tij even tegen zit, waardoor American Express wordt beschermd tegen kleine economische schokken.

3. Coca-Cola

Drank- en snackgigant Coca-Cola zit al meer dan drie decennia in de portefeuille van Buffett. Hoewel het aandeel normaal bekend staat om zijn uitzonderlijk lage volatiliteit, is de koers van Coca-Cola dit jaar bijna 17% gestegen, wat resulteerde in een ongerealiseerde winst van bijna 3,5 miljard dollar voor Berkshire.

De groei van de belangrijkste merken van het bedrijf en de stijging van het internationale marktaandeel zorgen tot nu toe voor een fantastisch jaar voor Coca-Cola. Het concern boekte in het tweede kwartaal een autonome omzetgroei van 6% en het bedrijfsresultaat steeg met 14%, exclusief wisselkoersschommelingen. Terwijl hogere prijzen en een verbeterde productmix bijdroegen aan de omzetgroei, was twee derde van de stijging het gevolg van een sterkere vraag van consumenten naar de producten van Coca-Cola.

Coca-Cola profiteert ook van de onrust op de aandelenmarkten. Aandelen met een lage volatiliteit en met solide dividenden, zoals Coca-Cola, zijn een aantrekkelijke plek geworden voor beleggers om hun geld te parkeren.

4. Bank of America

Bank of America is Buffett's op een na grootste aandelenpositie op basis van marktwaarde. Op basis van het aantal aandelen van deze bank dat Berkshire Hathaway begin dit jaar bezat, heeft Buffett op papier een winst geboekt van 2,39 miljard dollar, inclusief dividenden. Berkshire heeft echter sinds april meer dan 53 miljoen aandelen bijgekocht. Het is niet bekend welke prijs Buffett heeft betaald. Maar zelfs indien hij de aandelen rond de recente piekniveaus zou hebben gekocht, levert dat Berkshire dit jaar een ongerealiseerde winst op van minstens 2,2 miljard dollar.

Als een van de meest rentegevoelige banken heeft Bank of America de afgelopen jaren geprofiteerd van een gestage stijging van de rente. Dat veranderde echter toen de Federal Reserve eind juli voor het eerst in meer dan een decennium het rentetarief verlaagde. Desalniettemin hebben de relatief trage en doelbewuste acties van de Fed de Amerikaanse banken voldoende tijd gegeven om hun inkomstenstromen om te leiden, om de winstgevendheid te maximaliseren.

Bank of America heeft sinds de crisis van 2008 ook flink in de kosten gesneden. Door meer te focussen op de digitalisering van bankdiensten en door kostbare geschillen te vermijden door een versterking van de interne controles, heeft Bank of America een efficiënter bedrijf gecreëerd, waardoor de winstmarges zijn verbeterd.

5. Moody's

Moody's heeft Berkshire dit jaar 1,83 miljard dollar aan ongerealiseerde winst opgeleverd. De kredietbeoordelaar heeft dit jaar geprofiteerd van sterker dan verwachte bedrijfsresultaten. De omzet steeg in het tweede kwartaal naar 1,2 miljard dollar, een recordniveau. Dankzij dit sterke kwartaal wist Moody's de winstverwachting voor het hele jaar te verhogen naar een range van 7,95 tot 8,15 dollar per aandeel, vergeleken met een eerdere voorspelling van 7,85 tot 8,10 dollar.

Hoewel marktturbulentie voor de meeste bedrijven slecht nieuws kan zijn, kan dit voor een ratingbureau als Moody's juist in het voordeel werken. Met een bedrijfsmodel dat is beschermd tegen economische schokken, is Moody's een goede keuze om op lange termijn in waarde te blijven stijgen.

Lees ook: Wat zegt de enorme cashpositie van zwijgzame Warren Buffett?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.