Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Gaat de ECB over tot actie?

Gaat de ECB over tot actie?

Vol spanning kijken de beleggers uit naar donderdag 14:30 uur, dan zal Mario Draghi naar alle waarschijnlijkheid bekend maken dat hij de markten dan opnieuw gaat stimuleren. De Fed heeft al een voorproefje genomen door recent de rente te verlagen. 

Opmerkelijk is dat Trump als president van de VS de handelsoorlog is begonnen en dat de economie in de VS het nog uitstekend doet. Met name in Duitsland valt de economie behoorlijk terug en lopen we tegen een recessie aan. De autosector heeft het daar erg zwaar door de heffingen van Trump. 

Niet iedereen is het ermee eens

Toch is niet iedereen in Europa als centrale bankier het er mee eens dat er nieuwe stimuleringsregelingen worden opgestart. DNB-voorzitter Klaas Knot en de centrale bankier van Oostenrijk, Robert Holzmann, zijn pertinent tegen. Zij zien de economie wel terugvallen, maar dat is nog geen reden om als centrale bank in actie te komen.

Mario Draghi wil wellicht ook een statement maken in zijn nadagen als voorzitter van de ECB. Vanaf november neemt Christine Lagarde het stokje over en wellicht is zij minder geneigd om de economie aan te jagen. De inflatie is momenteel erg laag en er is zeker nog ruimte om geld nog goedkoper te maken. 

De financiële markten rekenen op een flinke stimulatie ronde aankomende donderdag. De koersen zijn de afgelopen drie weken al stevig opgelopen en dus voorruit gelopen op stimuleringsmaatregelen die nog moeten komen. 

Duitsland

De Duitse economie is het afgelopen kwartaal met 0,1% gekrompen. In Duitsland is er een enorme vraag om te gaan investeren in internet, onderwijs en infrastructuur. Er zouden tientallen miljarden euro’s klaarstaan om de boel aan te jagen en het is natuurlijk de grote vraag of Merkel hier uiteindelijk aan gaat meewerken.

Met name de Zuid-Europese landen zijn natuurlijk groot voorstander voor meer stimulatie van de ECB, maar het is met name Duitsland die de grootste klappen heeft gekregen door de handelsoorlog. 

Verkiezingen 2020

De verkiezingen in de VS in 2020 zullen door Trump worden aangegrepen om een oplossing te forceren tussen zijn land en China. Wellicht houdt men in China de boot nog even af en hoopt men dat er een andere president dan Trump aan het roer komt. 

Wat voor beleggers ook nog van belang is, is dat Boris Johnson als minister-president nu al scherp onder druk staat. Zijn ideeën om de Brexit er in oktober door heen te drukken stuit op felle tegenstand, waardoor de kans op een harde Brexit is afgenomen en dat is positief.

AEX

De AEX zit in rustig vaarwater als we technisch naar de grafiek kijken. De daghandelaren kijken naar steun op 565, 563 en 558 en weerstand zien we op 568, 573 en 578. 

Ik blijf van mening dat de AEX op weg is naar mijn koersdoel van 609 punten en voor de lange termijn is de trend positief. Ook op de daggrafiek heb ik een longsignaal, alleen op de weekgrafiek is het signaal momenteel neutraal. 

 

Wel komen de turbulente maanden september en oktober er nu aan, immers we zitten al in september, en moeten we dus alert zijn op onverwachte bewegingen. De oude beurswaarheid ‘Sell in May and go away, but remember to come back in September’ bestaat immers niet voor niets. Mijn strategie voor de komen de maanden blijft dan ook buy on the dips.

Beijer heeft zakelijk posities in ING, Fugro en Ahold. Privé heeft hij longposities in Shell, Ahold en PostNL.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht