Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Olie- en gasaandelen klaar voor uitbraak'

'Olie- en gasaandelen klaar voor uitbraak'

Het is een moeilijk jaar geweest voor aandelen van olie- en gasproducenten. Maar een trendverandering is ophanden die op de lange termijn tot hogere aandelenkoersen leidt. 

Deze achterblijvende industrie wordt dit najaar een marktleider op de beurzen. Dat schrijft TheStreet.com.

De olieprijzen zijn niet hoog dit jaar en aardgas is ongeveer 10% goedkoper geworden, waardoor de aandelenkoersen van exploratie- en productiebedrijven (E&P) zijn gedaald.

Als gevolg hiervan stond het gemiddelde E&P-aandeel aan het begin van de maand op een koersverlies van bijna 19%, op basis van een index die de sector volgt. Maar het technische plaatje voor de sector begint er beter uit te zien. De onderstaande grafiek geeft inzicht hoe beleggers deze trend kunnen bespelen.

SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production ETF

Om de hele sector in één keer te bekijken, wordt gebruik gemaakt van de SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production ETF (XOP), een beursgenoteerd fonds met een omvang van 1,73 miljard dollar dat bestaat uit 63 exploratie- en productie-aandelen.

U hoeft geen technisch expert te zijn om in één oogopslag te zien dat de XOP sinds begin april in een behoorlijk lelijke neerwaartse trend zit. In die periode van vier maanden heeft deze ETF ongeveer 30% van zijn marktwaarde verloren, veroorzaakt door een steile daling van de aardgasprijzen.

Uitverkoop overdreven

Maar het lijkt erop dat de uitverkoop overdreven is geweest - en aangezien de aandelen deze week uit de dalende trend wisten te breken, is de weg vrij voor kopers.

Dat wordt bevestigd door de zogeheten Relatieve Sterkte Index (RSI) onderaan de grafiek, die begin deze maand uit zijn eigen dal wist te klimmen. Dat geeft aan dat de XOP in september systematisch beter begint te presteren dan de rest van de brede markt.

Daarnaast is de 14-daagse RSI die bovenaan de grafiek wordt weergegeven uit bearmarktgebied gebroken, wat aangeeft dat kopers weer de controle hebben overgenomen. De RSI is een indicator die helpt om het koop- of verkoopmoment van aandelen te bepalen.

Meer koopinteresse

Context is belangrijk in deze markt. Het feit dat de XOP zo veel slechter heeft gepresteerd dan de S&P 500-index in 2019, die meer dan 21% is gestegen, betekent dat E&P-aandelen aanzienlijk meer interesse van kopers zouden kunnen wekken. Beleggers zijn op zoek naar industrieën die nog niet hebben deelgenomen aan de opmars op de beurzen.

Zoals altijd is risicobeheer cruciaal. Als de XOP door de eerdere dieptepunten van 21 dollar zakt, is de positieve trendomkering van tafel en staat de deur open voor verdere koersdalingen. Momenteel lijken de E&P-aandelen echter klaar voor een beweging omhoog op de middellange termijn.

Lees hierna: Smeerolie voor de beurzen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht