Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
CFO's: Harde Brexit meest waarschijnlijk

CFO's: Harde Brexit meest waarschijnlijk

Een spoedig vertrek van Groot-Brittannië uit de EU zonder deal is het meest waarschijnlijke scenario volgens financiële topmannen, zo blijkt uit een peiling van CNBC.

31 oktober staat in de kalender omcirkeld als de dag waarop het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie officieel verlaat, nadat de Brexit-deadline al eerder is verschoven. Zou het er nu dan toch van komen? De Amerikaanse financiële website CNBC legde die vraag voor aan een panel van 129 CFO's van grote bedrijven wereldwijd.

Slechts 8,1% heeft nog hoop op een deal

Hieruit kwam naar voren dat de meeste financieel topmannen erop rekenen dat de Britten op korte termijn de EU zullen verlaten zonder dat er een overeenkomst wordt gesloten over hun toekomstige relatie.

43% van de 62 CFO's die de vragenlijst hebben ingevuld beschouwen een harde Brexit als het meest waarschijnlijke scenario. Bijna eenderde (32,3%) voorspelt dat de Brexit-deadline opnieuw wordt uitgesteld.

Slechts 8,1% gelooft dat er op de valreep nog een deal wordt gesloten. 3,2% verwacht dat er een tweede referendum over de Brexit wordt gehouden. De rest (12,9%) heeft geen idee welke kant het balletje op rolt.

Klik op grafiek voor groter formaat

Europeanen en Amerikanen verschillen van visie

Bij de uitslag van de enquête komt een opvallend regionaal verschil aan het ligt. Van de Europese CFO's gaat inmiddels een meerderheid (52,6%) uit van een harde Brexit. Bij Aziatische financieel topmannen is dat precies de helft. Alleen bij de Amerikanen zijn de CFO's die in dit scenario geloven in de minderheid: slechts 30% gaat uit van een no-deal Brexit.

De angst voor een harde Brexit lijkt te worden gevoed door de Britse regering, die lijkt aan te sturen op een abrupt vertrek en de onderhandelingen met Brussel op een laag pitje heeft gezet. In het tweede kwartaal, voor Boris Johnson aantrad als premier, ging nog vrijwel geen enkele CFO uit van een harde Brexit. De meeste respondenten hielden toen nog rekening met een nieuw uitstel van de Brexit.

Bijna de helft verwacht een daling van de Dow Jones

Verder blijkt uit het onderzoek dat bijna 50% van de ondervraagde CFO's verwacht dat de Dow Jones-index onder de 23.000 punten zal zakken: ruim 15% onder het huidige niveau. Iets meer dan 20% voorziet een stijging boven 28.000 punten. De rest waagt zich niet aan een voorspelling.

De respondenten voorzien verder voor Groot-Brittannië, de eurozone en China een economische groeivertraging. Alle andere regio's worden beschouwd als 'stabiel'.

Lees ook: Wat iedereen moet weten over recessies (inclusief de volgende)

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht