TA: Banken leven op

Door Wouter Slot op 13 september 2019 15:10 | Views: 4.682

TA: Banken leven op

De Europese banken hebben sinds begin 2018 flink onder druk gestaan. De aanhoudende daling van de kapitaalmarktrente heeft de marges van de banken onder druk gezet. De matige vooruitzichten zorgden ervoor dat veel beleggers de financials links lieten liggen.

Herstel

Op korte termijn lijkt het technisch beeld echter wat op te klaren. De opleving van de kapitaalmarktrente zorgt voor nieuw vertrouwen in de bankensector en beleggers durven langzaam weer wat stukken op te pakken.

Van een definitieve draai is nog geen sprake, maar deze stijging lijkt wel meer overtuiging te bevatten om van slechts een tijdelijke opleving te spreken. Ik loop de technsiche plaatjes van een drietal Europese banken langs.

ING

ING laat al sinds begin 2018 een patroon van lagere toppen en bodems zien. Recent brak de koers onder de bodem van begin dit jaar waarmee de dalende trend weer een nieuwe fase leek in te gaan.

De afgelopen weken is de koers echter sterk opgeveerd. Het aandeel is hierdoor teruggekeerd boven de laatste bodem waardoor de neerwaartse uitbraak is geneutraliseerd. De dalende fase is nog intact, maar de kracht is eruit. Om verder te verbeteren is een doorbraak door weerstand 10,68 euro nodig.

 

KBC

Ook voor het Belgische KBC geldt dat de neerwaartse uitbraak is geneutraliseerd en de dalende trend tot stilstand is gebracht. De sterke opleving laat zien dat de verkoopdruk is opgedroogd en kopers het aandeel weer weten te vinden.

Wanneer weerstand 62,32 euro wordt gebroken, zal de lucht verder opklaren en komt er ruimte voor een groter herstel richting 68,70 euro.

BNP Paribas

De Franse bank BNP Paribas lijkt al wat verder in het herstel. De koers is tijdens de laatste terugval boven de bodem van januari gebleven waardoor de dalende trend langzaam is overgegaan in een meer neutraal koersverloop.

Door de opleving van de laatste weken is de correctieve fase binnen de neutrale bandbreedte afgebroken en wordt de eerste weerstand rond 44,60 euro onder druk gezet. Een weekslot boven dit niveau zal het technisch beeld verder doen opklaren en ruimte vrijmaken voor een stijging richting de top van mei rond 49,31 euro.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group