Grof geschut of gerichte actie?

Door Martine Hafkamp op 23 september 2019 08:25 | Views: 3.960

Grof geschut of gerichte actie?

Vorige week heeft de Amerikaanse centrale bank zoals verwacht de bandbreedte waarbinnen de rente zich mag begeven met 0,25% verlaagd. Het is na de eerdere verlaging deze zomer de tweede versoepeling. De Amerikaanse economie staat er nog steeds goed voor en de inflatie kruipt maar langzaam omhoog.

Zo bezien was er dus weinig reden voor Jerome Powell om de rente te verlagen. De voortwoekerende handelsoorlog heeft de Federal Reserve echter anders doen besluiten.  

Trumpt vindt Fed te voorzichtig

De Amerikaanse president vuurt al meer dan een jaar venijnige tweets af op de voorzitter van de Federal Reserve. Naar zijn bescheiden mening is de Fed te voorzichtig met haar rentebeleid. In plaats daarvan zou de centrale bank deze in navolging van de ECB naar 0% moeten verlagen.

Z’n tweets krijgen veel kritiek. Trump zou de onafhankelijkheid van de Fed in gevaar brengen. Zijn druk maakt het er voor de Fed in ieder geval niet makkelijker op. De president heeft een ruimer monetair beleid nodig om zijn handelsoorlog met China, en de rest van de wereld, voort te kunnen zetten. Een lagere rente verzacht immers de negatieve effecten van de hogere importtarieven.

Leden van de Fed hebben echter al laten doorschemeren hier niet van gediend te zijn; niet van een escalerende handelsoorlog en niet van de druk die de president op hen uitoefent. 

Fed kan het nooit goed doen

De First Tweeter denkt het handelsconflict met de Chinezen te kunnen winnen. Hij zal daarvoor echter wel moeten beschikken over het meeste uithoudingsvermogen en een centrale bank die hem te hulp schiet. Hij zet de Fed daarmee echter voor het blok.

Met het verlagen van de rente faciliteert de Fed immers in feite de handelsoorlog met China. Verruimt de Fed niet, dan loopt ze het risico de Amerikaanse economie te schaden en mogelijk zelfs de komst van een recessie te bespoedigen. Powell en de zijnen kunnen het dus eigenlijk nooit goed doen.

Zwaar geschut

Het is dan ook heel interessant met welk geschut de centrale bankiers gaan komen. Blijft het bij deze tweede verlaging op rij of volgt er meer verruiming? Nog een week eerder zette de ECB de monetaire variant van de Schwerer Gustav in.

De Schwerer Gustav was een extreem zwaar Duits kanon en werd ontwikkeld in de fabrieken van Krupp en ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Wunderwaffen was het grootste daadwerkelijk in gevecht gebruikte wapen in de geschiedenis en vuurde de zwaarste granaten ooit af. De Duitsers hebben het voor het einde van de oorlog vernietigd zodat het niet in de handen van de geallieerden kon vallen. 

Met dit zware geschut zette de ECB zijn Amerikaanse collega’s min of meer met de rug tegen de muur. Het renteverschil tussen Europa en de VS kan uiteindelijk in het nadeel van de VS gaan werken. De sterke dollar neutraliseert voor de rest van de wereld immers een groot deel de negatieve effecten van de handelsoorlog.

ECB als stofzuiger

Maar de ECB gaat nog verder. In feite stelt de centrale bank de Europese lidstaten in staat over te gaan tot fiscale stimulering. De daardoor ontstane extra schulden kunnen vervolgens door het nieuwe opkoopprogramma van de ECB worden opgezogen. De ECB fungeert als een stofzuiger waar Trump met de nodige jaloezie naar zal kijken.

De Federal Reserve stond daarom voor een extra belangrijke beslissing. Hoe graag zij ook de onafhankelijke instelling wil blijven die waakt over inflatie en economische groei, toch heeft Powell met z’n rentebesluit een belangrijke stap gezet in het faciliteren van de Amerikaanse regering bij het voeren van een grootschalig handelsconflict.

Ongeremd schulden aangaan

Het is een stap dichterbij de door veel economen zo verfoeide Moderne Monetaire Theorie. MMT stelt overheden in staat vrijwel ongeremd schulden aan te gaan, alleen begrensd door oplopende inflatie. Dat zet de sluizen volledig open en brengt ons een geheel nieuwe wereld van ongeremd oplopende schulden met alle gevolgen van dien.

Misschien had Powell beter een Browning kunnen trekken in plaats van de eerdergenoemde Zware Gustaf. 

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Martine won in 2012 de Gouden Stier als beste Beleggingsexpert van het jaar. In 2008 mocht zij deze prijs als beste Beursvrouw van het jaar in ontvangst nemen. De Gouden Stier, de Oscaruitreiking van de Nederlandse effectenbranche, wordt georganiseerd door Belegger.nl. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group