TA: Correctie aanstaande?

Door Wouter Slot op 20 september 2019 15:15 | Views: 6.402

TA: Correctie aanstaande?

De Europese aandelenbeurzen hebben de afgelopen weken sterk herstel laten zien. Na de forse daling van augustus zijn de meeste indices hard opgeveerd en zijn de eerdere verliezen ongedaan gemaakt. De vraag is nu hoe ver de beurzen nog kunnen oplopen.

Vanaf medio augustus hebben de beurzen mooi herstel laten zien zonder een serieuze tussentijdse correctie. Nu belangrijke weerstanden naderen, is het risico op een tijdelijke terugval toegenomen.

AEX-index nadert weerstand

De Nederlandse beurs is medio augustus opgevangen in de steunzone rond 530 punten en van daaruit hard opgeveerd. Zonder om te kijken is de index opgelopen tot aan de weerstand vlak boven de 580 punten. Nu dit niveau is bereikt, moeten we rekening houden met wat verkoopdruk.

Een van de mogelijke scenario's is dat de index de komende weken wat op adem komt en een nieuwe hogere koersbodem weet te vormen. Met nieuwe krachten kan dan een serieuze aanval op de weerstand worden ingezet.

Bel 20 test toppenlijn

De Belgische beurs is nog altijd een van de achterblijvers in Europa. De index is ver van haar 2018-top verwijderd en lijkt ook nog wat overtuiging te missen.

De index beweegt sinds begin dit jaar in een neutrale fase waarbij toppen en bodems steeds dichter bij elkaar komen te liggen. De bovenkant van deze driehoeksformatie is nu bereikt. De kans op een correctie op korte termijn is hierdoor toegenomen.

Ook voor de Belgische beurs geldt dat een hogere bodem binnen de driehoek de index nieuwe krachten kan geven, wat de kans op een succesvolle opwaartse uitbraak vergroot.

Franse beurs voert de druk op

De CAC 40-index is de afgelopen weken hard opgelopen tot aan de zware weerstandszone rond 5.660 punten. Deze weerstand is al meerdere malen getest en telkens te sterk gebleken.

Als ook de komende dagen een opwaartse uitbraak uitblijft, acht ik de kans groot dat de index een stap terug zal moeten doen. Pas wanneer de weerstand overtuigend wordt gebroken, klaart het technisch beeld verder op en komt er ruimte voor een grotere stijging.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group