Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Riemen vast voor meest volatiele beursmaand van het jaar

Riemen vast voor meest volatiele beursmaand van het jaar

De aandelenmarkt wist in september, tussen geëscaleerde handelsspanningen en een afzettingsprocedure van president Donald Trump, goed stand te houden met een winst van 1,7% voor de S&P 500-index. De verrassende veerkracht van de markt in september, meestal de slechtste beursmaand van het jaar, kan echter een signaal zijn dat de rally op het punt staat stoom te verliezen.

Beleggers kunnen zich dan ook maar beter goed vasthouden voor oktober, waarschuwt CNBC.

Oktober is historisch gezien de meest volatiele maand van het jaar. De Cboe Volatility Index (VIX), ofwel de angstbarometer van de markt, had in de afgelopen dertig jaarde neiging om in oktober te stijgen naar een gemiddelde stand van meer dan 21 punten, blijkt uit gegevens van Macro Risk Advisors.

Klik om te vergroten

De afgelopen dertig jaar hebben meer dan 190 S&P 500-bedrijven in oktober een dagelijkse koersbeweging van meer dan 1% laten zien. Dat is volgens Macro Risk Advisors het grootste aantal in een maand.

"We zijn verwend door het gebrek aan volatiliteit in de afgelopen maand, en dat vergroot de kansen op een iets explosievere maand oktober", zei Ryan Detrick, senior marktstrateeg bij LPL Financial. "Een ding dat we zeker weten is dat de markten niet voor altijd kalm blijven, en dat hebben we dit jaar al meerdere keren gezien."

Uitstel is geen afstel

Er is geen gebrek aan katalysatoren om de markt op hol te laten slaan, zoals de hervatting van de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China op 10 oktober in Washington, de derdekwartaalcijfers en het onderzoek naar president Trump.

De handelsspanningen blijven de grootste zorg van de markt, zelfs wanneer importtarieven worden uitgesteld. "We zijn ervan overtuigd het handelsconflict op de middellange termijn blijft voortwoekeren, wat betekent dat uitstel altijd tijdelijk zal zijn", zei Michael Zezas, politiek analist bij Morgan Stanley. "Beleggers moeten alle aangekondigde acties aan het handelsfront in de koersen verwerken, zelfs als ze tijdelijk worden uitgesteld."

De maand van grote historische beurscrashes

Sinds 1950 heeft de maand oktober voor de S&P 500-index een gemiddelde winst opgeleverd van ongeveer 0,9%, blijkt uit gegevens van de Stock Trader's Almanac. Die gegevens laten ook zien dat sinds 1950 de markt vlak is geweest in het jaar voor de verkiezingen, en de S&P 500 gemiddeld een rendement van 0,1% boekte.

Oktober is ook de maand waarin grote historische crashes hebben plaatsgevonden, waaronder die van 24 oktober 1929 en die op 19 oktober 1987. Uiteraard blijkt bijna elk jaar dat de extra angst die daardoor in de markt heerst, niet gerechtvaardigd is.

Oktober is gemiddeld

"Historisch gezien is oktober bijna precies een gemiddelde maand. Wel vaak een volatiele, zelfs in sommige jaren waarin goede resultaten werden geboekt. Iedereen zal in oktober hypergevoelig zijn voor elk mogelijk nieuws van het handelsfront", aldus marktstrateeg Detrick.

Uit gegevens van Bespoke Investment Group blijkt dat de beurzen tussen 1983 en 2018 gedurende de maand oktober winst en verlies zo'n beetje afwisselden. Wel is het eind van de maand vaak sterk. "Hoewel er in de eerste dagen van de maand vaak wat zwakte is, weet de S&P 500 daarna meestal een gestage winst te boeken om de maand met een gemiddelde winst van 1,89% af te sluiten", vatte Paul Hickey, oprichter van Bespoke, de oktobermaanden samen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht