Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
5 redenen waarom goud nog altijd de moeite waard is

5 redenen waarom goud nog altijd de moeite waard is

De goudprijs is na de recente opleving weer wat afgekoeld. Maar er zijn redenen waarom het voor beleggers nog steeds de moeite waard is om goud te bezitten.

Volgens columnist Michael Brush van MarketWatch zijn er vijf katalysatoren die de prijs van het edelmetaal hoog houden.

Ondanks dat de recessievrees op korte termijn is afgenomen, zijn er op middellange termijn nog steeds veel goede redenen om goud, de aandelen van gouddelvers of goud-ETF's te bezitten. De vijf belangrijkste zijn:

1. Goud biedt bescherming

Het kan zomaar gebeuren dat mensen de economie een recessie inpraten. Het zou niet de eerste keer zijn dat de vrees voor een recessie er een veroorzaakt. James Paulsen, hoofdstrateeg bij Leuthold Group, ziet een kans van 25% dat we onszelf een recessie aanpraten. "Het risico bestaat, maar het lijkt me niet de meest waarschijnlijke uitkomst", aldus Paulsen.

Volgens goudanalist Chris Terry van Deutsche Bank biedt goud beleggers ook een veilige haven bij politieke risico's en de onzekerheden die voortkomen uit de brexit en het handelsconflict tussen de VS en China.

2. Centrale banken gaan weer voor goud

De centrale banken kopen goud op in volumes die we in 50 jaar niet meer hebben gezien, verklaarde Tom Winmill, manager van het Midas Fund. Wegens de sterke dollar diversifiëren de centrale banken volgens hem "weg van de dollar". De grootste inkopers van goud zijn Rusland, China en Polen.

3. VS hebben inflatie nodig om schuld te verlagen

De VS lenen nu bijna een biljoen dollar per jaar. Ongeveer 22% van het federale budget wordt gefinancierd met schulden. De Amerikaanse schuldquote zou het komende decennium bijna 100% kunnen bereiken, tegen ongeveer 78% nu.

Meestal nemen overheden hun toevlucht tot inflatie om de schuldenlast te verminderen, zei Winmill, en hij denkt dat de VS nu die koers kiezen. Goud presteert meestal goed als de inflatie oploopt en de dollar verzwakt.

zelfs als dat niet meteen gebeurt, kan de krappe arbeidsmarkt via de loongroei inflatie veroorzaken. "Het zou mij niet verbazen om over twee jaar een goudprijs van 2.000 dollar per ounce te zien", aldus Winmill.

4. Goud heeft momentum

De kapitaalstroom naar goudfondsen schoot aanzienlijk omhoog in augustus en september, zei Ralph Aldis, portfoliomanager bij U.S. Global Investors. Op basis van wat deze kapitaalstromen in het verleden hebben gesuggereerd over het beleggerssentiment, kan dit volgens hem wijzen op een aanhoudende interesse in goud in de toekomst.

Aldis beheert het US Global Investors Gold and Precious Metals Fund en het U.S. Global Investors World Precious Minerals Fund. De interesse in goud is volgens hem logisch, omdat een recessie volgend jaar mogelijk is. Hij betwijfelt ook of Trump het handelsconflict met China echt wil oplossen, omdat Trump als doel heeft om de Amerikaanse productiesector opnieuw op te bouwen.

5. Er zijn mogelijk tekorten

Op het Denver Gold Forum in september waarschuwde Barrick Gold dat de gedolven hoeveelheid goud de komende tien jaar met 45% zou kunnen dalen als de investeringen in nieuwe mijnen niet aantrekken. Veel mijnbouwbedrijven hebben de investeringen in de afgelopen zes jaar teruggeschroefd vanwege de zwakke goudprijs.

Goudaandelen

Winmill geeft de voorkeur aan mijnbouwbedrijven met grote reserves en een behoorlijke vrije kasstroom. Hij denkt dat de aandelen van veel van dit soort bedrijven, ondanks de stijgende goudprijs, nog steeds goedkoop zijn. Hij kiest zelf voor Alacer Gold, Pretium Resources, Roxgold en B2Gold. De favoriete grote bedrijven in zijn Midas Fund zijn Barrick Gold en Agnico Eagle Mines.

Ralph Aldis van U.S. Global Investors kiest voor Wheaton Precious Metals en Wesdome Gold Mines. Hij denkt dat kleinere mijnbouwbedrijven overnamekandidaten zijn voor de grotere branchegenoten die hun reserves willen opbouwen.

Geen recessie? Dalende goudprijs

Op korte termijn hangt de volgende stap in goud vooral af van wat er met de economie gebeurt. "Als de economische rapporten mensen geruststellen dat een recessie nog even op zich laat wachten, zal goud geen geweldige investering zijn", volgens Leutholdstrateeg Paulsen.

Hij verwacht dat we op korte termijn geen recessie zullen krijgen, en dat de goudprijs dus vlak zal blijven of zelfs zal dalen. Hij geeft daarvoor drie redenen:

1. Sterke economie nodig

President Trump heeft een sterke economie nodig om herkozen te worden. Hij heeft veel invloed op het vertrouwen van bedrijven en consumenten. De afzettingsprocedure van Trump zal het sentiment geen kwaad doen omdat de Democraten 20 stemmen tekort komen in de Senaat voor de twee derde meerderheid die ze nodig hebben om hem uit zijn ambt te zetten.

2. Signaal klopt niet

klopt het signaal van de omgekeerde rentecurve over een naderende recessie deze keer niet. Het vertelt ons niet dat een recessie nabij is. Van een omgekeerde rentecurve is sprake wanneer de lange rente onder de korte rente ligt. De rendementen aan het lange einde van de curve worden volgens Paulsen kunstmatig gedrukt door buitenlandse kopers van Amerikaanse staatsschulden die proberen negatieve opbrengsten op hun thuismarkten te vermijden.

3. Tekenen van opleving

Volgens Paulsen vertoont de Amerikaanse economie juist tekenen van een opleving. De 'harde' economische cijfers tonen kracht - zoals de industriële productie, bezettingsgraad, werkgelegenheid, woningverkopen, autoverkopen, persoonlijk inkomen en winkeluitgaven, volgens de strateeg.

Afgelopen week zorgde een tegenvallend cijfer over de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie echter voor recessievrees onder beleggers. Paulsen noemt dit 'zachte' economische cijfers die zijn gebaseerd op enquêtes onder inkoopmanagers. Ze zijn belangrijk, maar minder betekenisvol dan de 'harde' economische cijfers.

Lees verder: Mark Mobius: Beleg 10% in goud

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht