Terugvallende economie 'schuld' van millennials?

Door Belegger.nl op 7 oktober 2019 12:45 | Views: 5.004

Terugvallende economie 'schuld' van millennials?

Volgens de Amerikaanse investeringsbank Raymond James kunnen zuinige millennials weleens de oorzaak zijn van de terugvallende economie in de VS. Deze generatie, getekend door de financiële crisis, spaart meer dan voorgaande generaties, wat zorgt voor een economische onbalans. 

Dat schrijft CNBC op basis van een brief van Raymond James aan haar klanten. 

Volgens gegevens van de St. Louis Federal Reserve was de persoonlijke spaarquote in de VS 8,1% in augustus. In 1996 was dat nog 5,7%. “Dit heeft naar onze mening een deflatoir effect en veroorzaakt de relatief lage groei en lage inflatie in het herstel. Dit heeft invloed op de wereldwijde economie”, schrijft analist Tavis McCourt. 

‘Frustrerend’ lage groei

Een van de eerste financiële lessen die veel mensen leren is genoeg sparen en daar ook vroeg mee beginnen. Maar, hoewel sparen op persoonlijk niveau gunstig kan zijn, schaadt het uitgeven van minder geld wel de economie en dat leidt uiteindelijk tot een ‘frustrerend lage groei’, legt McCourt uit.

Hij schrijft de hogere spaarzin toe aan een ‘generatiewissel’. Na de financiële crisis zijn millennials meer gaan sparen. Deze gewoonte gaat een steeds grotere rol spelen naarmate ze de babyboomers vervangen als belangrijkste ‘inkomsten- en uitgavengenerators’. 

Duitsland en Nederland ‘berucht'

En het is niet alleen een probleem in de VS. China heeft ook relatief hoge persoonlijke spaartegoeden, wat het wereldwijde economische plaatje geen goed doet, gezien de omvang en de snelle economische groei van het land. 

Ook in Duitsland en Nederland is er sprake van aanzienlijke spaaroverschotten. In dit artikel van Rabobank – weliswaar uit 2017, maar nog steeds wel tekenend – wordt uitgelegd dat Duitsland en Nederland ‘beruchte’ spaarlanden zijn.

Nationale spaarquote

Hoewel de persoonlijke spaartegoeden in de VS stijgen, was de nationale spaarquote in dat land 18% in 2016, volgens gegevens van het IMF. Ter vergelijking: de spaarquote in het Verenigd Koninkrijk was ongeveer 13%, in Japan en China respectievelijk 27% en 46%. 

Lees ook: De 20 meest geliefde aandelen onder millennials

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group