'Zilver biedt grote kans bij volgende recessie'

Door Belegger.nl op 8 oktober 2019 16:00 | Views: 12.102

'Zilver biedt grote kans bij volgende recessie'

Een dreigende recessie roept bij beleggers de vraag op wat ze moeten doen om hun vermogen veilig te stellen en toch te laten toenemen.

Er lijkt door de tijden heen één belegging te zijn die uitstekend uit kan pakken voor beleggers die moedig genoeg zijn om te kopen, en bescheiden genoeg om te verkopen op het moment dat de situatie dat vereist. Dat schrijft US News.

Edelmetalen zijn een altijd al een veilige haven geweest. Met name goud en zilver zijn extreem oude vormen van universeel geaccepteerd geld. Beide zijn dan ook geen slechte optie als u op zoek bent naar een plek om uw activa te parkeren tijdens een recessie. En hoewel dit algemeen bekend is op Wall Street, hebben sommigen toch enorme fortuinen verdiend door goud of zilver te kopen in sombere economische tijden.

Hedgefondsmanager John Paulson, die in 2007 al miljarden verdiende door de financiële crisis te voorspellen, streek in 2010 nog eens miljarden op met zijn investeringen in goud. En hij deed dit op manieren die ook beschikbaar zijn voor particuliere beleggers, bijvoorbeeld met de SPDR Gold Shares ETF.

Waardebeleggers zoals beurslegende Warren Buffett houden zich meestal verre van zaken als goud. Buffett kijkt vooral naar de intrinsieke waarde van een onderneming. De intrinsieke waarde is de actuele waarde van alle bezittingen van een bedrijf minus de schulden en wordt gebruikt om te bepalen wat een eerlijke prijs voor een bedrijf zou zijn. Aangezien Buffett de intrinsieke waarde van goud niet kan weten, investeert hij er niet in.

De verhouding goud/zilver

Er is een maatstaf die beleggers kan helpen om te bepalen wanneer een van de twee belangrijkste edelmetalen over- of ondergewaardeerd is. Dat is de goud/zilver-ratio, ofwel de prijs van goud per ounce gedeeld door de prijs voor een ounce zilver.

Een stijgende ratio betekent dat goud beter presteert dan zilver. Een dalende ratio betekent dat zilver sneller stijgt dan goud. Op basis van de prijzen van goud en zilver in de afgelopen 100 jaar wordt een ratio van ongeveer 50 algemeen beschouwd als een "normaal" niveau.

De goud/zilver-ratio fluctueert echter enorm en om verschillende redenen. Maar het is de centrale factor bij het bepalen waarin u moet investeren tijdens een recessie, dus let er goed op.

Koop zilver als de goud/zilver-ratio hoog is in een recessie

Geen enkele beleggingsstrategie die een enorm rendement kan opleveren, werkt altijd. Maar om een idee te krijgen van de mogelijkheden van de goud/zilver-ratio, wordt gekeken naar perioden dat de goud/zilver-ratio de 80 overschreed sinds 1971, toen de VS de goudstandaard definitief losliet, ofwel de dollar loskoppelde van goud.

Vier van de vijf keer dat de ratio de 80 overschreed, waren er mogelijkheden om zilver te kopen tegen aantrekkelijke prijzen. De eerste keer was in 1990 en duurde meer dan drie jaar. Aangezien dit de eerste keer was dat markten een ratio van meer dan 80 zagen sinds de goudstandaard werd verlaten, is het redelijk om aan te nemen dat prijsvorming toen nog moest plaatsvinden.

In 2003 werden beleggers die zilver kochten nadat de ratio de 80 bereikte, beloond met een rendement van 390% in vijf jaar. In november 2008 ontstond een perfecte situatie voor opportunistische beleggers. Niet alleen had de goud/zilver-ratio de 80 bereikt, ook was dat tijdens een zware recessie, en in tegenstelling tot in 1990 waren de markten ervan overtuigd dat de verhouding zou terugkeren naar het gemiddelde.

Zilver kopen in november 2008, de maand dat de goud/zilver-ratio de 80 bereikte, zou de geduldige belegger die wachtte tot de verhouding weer de andere kant zou opslaan - wat in april 2011 gebeurde - 350% winst opleveren.

De vierde keer dat de ratio de 80 bereikte was in maart 2016. Beleggers moesten toen wel snel zijn met het nemen van winst want in vier maanden tijd zakte de ratio weer tot 66. Beleggers die toen verkochten hebben 30% winst geboekt.

De vijfde keer dat de goud/zilver-ratio de 80 bereikte was begin 2018 en die verhouding is sindsdien min of meer ononderbroken blijven staan. Het is zeer waarschijnlijk dat hier op korte termijn winst te behalen valt, vooral als de Amerikaanse economie in een recessie belandt en de ratio hoog blijft.

De achilleshiel van zilver gebruiken

Als er binnenkort een recessie in de VS komt, is het waarschijnlijk dat de goud/zilver-ratio zal blijven stijgen tot een niveau van 90 of 100, omdat de prijs van zilver sneller daalt dan die van goud, en het begin van een recessie doorgaans gepaard gaat met zakkende prijzen voor beide.

Zodra het land uit de recessie komt, is het zeer waarschijnlijk dat de goud/zilver-ratio naar het gemiddelde zal terugkeren.

De achilleshiel van zilver, namelijk de volatiliteit ervan, is van oudsher de grootste troef voor opportunistische beleggers. Hoewel de zilverprijs sneller kan dalen dan de goudprijs, stuitert hij ook bijna altijd sneller terug.

Beleggers kunnen onder meer beleggen in zilver via iShares Silver Trust, de grootste zilver-ETF, of de Aberdeen Standard Physical Silver Shares ETF.

Lees ook: 5 redenen waarom goud nog altijd de moeite waard is

Reacties

6 Posts
k2es
1
@senior1936: de code is SLV en van die andere SIVR, maar die zijn, i.v.m. regelgeving, niet te koop voor particulieren (net zoals veel andere ETF's), dus die laatste zin in het stukje klopt niet, Waarom checkt de schrijver dit niet???

Zo heb je dus weer waardeloze tips.
Mart63
0
Inderdaad, overal wordt her en der advies rondgestrooid met betrekking tot ETF's die wij niet kunnen kopen. Moeten wij zo noodzakelijk beschermd worden tegen onszelf ? Hoe lang kan het duren voor die uitgevers om de bijhorende documenten te laten vertalen met de vertaalrobots van vandaag ? Bijzonder irritant !!
Mart63
0
Voor meerdere ETF's bestaan Europese alternatieven. Kent iemand (de schrijver ?) het Europees alternatief voor SLV ?
Mart63
0
Ben zelf intussen op zoek gegaan naar alternatief dat wel verkrijgbaar is bij onze Belgische brokers: PHAG, isin: JE00B1VS3333 ETFS METAL SECURIT PHYSICAL SILVER uitegegeven door Wisdom Tree, fysiek gedekt.
efreddy
0
quote:

k2es schreef op 9 oktober 2019 10:16:


@senior1936: de code is SLV en van die andere SIVR, maar die zijn, i.v.m. regelgeving, niet te koop voor particulieren (net zoals veel andere ETF's), dus die laatste zin in het stukje klopt niet, Waarom checkt de schrijver dit niet???

Zo heb je dus weer waardeloze tips.
.

Een put schrijven op de SLV (korte looptijd en in the money als je ze absoluut wil aanschaffen),je moet die SLV dan wel per 100 stuks aankopen.
Geen enkel probleem om zo SLV aan te kopen.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group