Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Goud blijft blinken in 2020

Goud blijft blinken in 2020

‘Wat mag u verwachten voor 2020?’, is de vraag die nu de komende periode gaat spelen. Zo richting einde jaar en met een bull markt die al bijna tien jaar onderweg is, krijg ik steeds vaker de vraag: “Wat moet ik doen met mijn centen?”

De rente op ons spaarrekening is erg laag en we moeten dus op zoek naar alternatieven. Gemiddeld door alle jaren heen kan je niet om de aandelenmarkten heen.

Natuurlijk weten we allemaal dat we diverse crisissen voorbij hebben zien komen, maar ik denk nu wel dat we ons nu in een zeer unieke situatie bevinden. De centrale banken ondersteunen de financiële markten direct waar nodig en dat legt een enorme bodem onder de markten.

Toch moeten we alert zijn en zien we in diverse landen de macrodata snel afzwakken. Dit is in mijn ogen nog niet echt zichtbaar in de koersontwikkeling van de aandelenmarkten. Ik ben dan ook zeer selectief met het innemen van individuele aandelenposities en kijk liever naar de diverse indices omdat je daar het risico veel beter kan spreiden.

AEX

Als we kijken naar de AEX, valt het op dat we al meerdere keren tussen 578 en 583 een top hebben gezet en steevast stevig terugvallen.

Klik op illustratie voor vergrote versie

Toch verandert dit niet mijn visie en blijf ik geloven in een AEX die op weg is naar 609 punten. De rente blijft voorlopig zeer laag, de bedrijfswinsten blijven voor Nederlandse fondsen zeer gunstig en met een koers/winst verhouding van gemiddeld 14 en een dividendrendement van 3,8% is de AEX gunstig geprijsd.

De daytraders zien weerstand in de zone 568 – 573 en steun is er op 563 en 558.

We zitten midden in de beruchte oktobermaand en maken ons klaar voor de derde-kwartaalcijfers. De verwachtingen zijn niet heel hoog gespannen en bij een aantal fondsen zou ik nu vast winstnemen.

ASML op 226 euro vind ik te duur. DSM op 108 euro zou ik verzilveren. ABN Amro daarentegen, op 15,70 euro, durf ik te kopen en dat geldt uiteraard ook voor ArcelorMittal, ING, Randstad en Shell.

Goud

In de grondstoffensector volg ik het zwarte goud, oftewel de olieprijs, op de voet en uiteraard het gewone goud. Traditiegetrouw schiet de goudprijs fors omhoog als er turbulentie is op de financiële markten.

Mensen die in goud beleggen hebben hier meestal een enorm vertrouwen in. Aandelenbeleggers daarentegen willen er meestal niets van weten: het levert immers geen dividend op, er komen geen bedrijfsresultaten naar buiten, etcetera. Nu de Federal Reserve de rente aan het verlagen is, is er opeens weer veel belangstelling voor goud.

 

Klik op illustratie voor vergrote versie

Onlangs is een weerstand rond de 1.370 dollar uitgenomen. Daarmee is de zijwaartse periode die al bijna drie jaar duurt nu voorbij. Ons computersysteem heeft inmiddels een koopsignaal gegeven en wij zitten met een turbo long in goud. Kortom, wij verwachten dat het goud op korte termijn 1.610 dollar gaat aantikken. Dat is een stijging van ruim 100 dollar vanaf de huidige niveaus.

Ook verwacht ik in 2020, met de verkiezingen in de VS in aantocht, dat we grote uitslagen voorbij zullen zien komen. Een handelsconflict met China en structureel lage rentes zijn de ideale ingrediënten voor hogere goudprijzen. Kortom, het goud blijft ook in 2020 blinken, volgens mij.

Beijer heeft zakelijke posities in ING, Fugro, Goud en Ahold. Privé heeft hij longposities in Shell, Ahold en PostNL.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht