Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Uitbraken op komst

TA: Uitbraken op komst

Ik pak de lange termijn grafieken van de Europese beurzen er nog maar eens bij, want het lijkt erop dat er belangrijke opwaartse uitbraken op komst zijn.

Hoewel er nog altijd sprake is van een neutraal koersverloop zonder duidelijke richting, valt op dat de laatste correctie van begin oktober vrij beperkt is gebleven. Dit zou de komende weken een nieuwe hogere koersbodem op kunnen leveren en een aanval op de zware langetermijnbarrières.

Wanneer de betreffende weerstanden worden gebroken, zal dit nieuwe lange termijn koopsignalen opleveren en worden fors hogere koersniveaus mogelijk. Ik loop de technische plaatjes even langs.

AEX nadert weerstand

De Nederlandse beurs heeft de afgelopen twee jaar per saldo een zijwaarts gericht koersverloop laten zien en is nauwelijks wat opgeschoten. Dit heeft ertoe geleid dat er een zware licht oplopende weerstandslijn is gevormd over de toppen vanaf begin 2018.

Nu de index onder deze toppenlijn weer een nieuwe hogere bodem weet te vormen, kan de volgende aanval op de weerstand worden ingezet. De hogere bodems wijzen op aantrekkende vraag waardoor de kans op een succesvolle uitbraak is toegenomen.

Mocht de toppenlijn overtuigend worden doorbroken, dan zal er ruimte vrijkomen voor een stijging richting koersdoel 609. Ook hogere niveaus sluit ik op termijn niet uit.

Bel 20 test de toppenlijn

De Belgische beurs beweegt sinds april dit jaar in een grote driehoeksformatie. Deze consolidatiefase volgde op de stijging van begin dit jaar.

Binnen de driehoek weet de index nu een hogere koersbodem te vormen. Dit is het eerste teken van een naderende uitbraak. De dalende toppenlijn wordt nu opgezocht. Een opwaartse doorbraak zal het technisch beeld flink doen opklaren.

Na een uitbraak komt er ruimte voor een stijging richting de toppen van medio 2018 rond 3.900 punten. Ook een verdere opmars richting de oude top van 2018 rond 4.200 punten lijkt mogelijk.

CAC 40 wil omhoog

De Franse beurs beweegt al geruime tijd zijwaarts onder de zware weerstand rond 5.658 punten. Deze weerstand wordt gevormd door meerdere oude toppen uit de afgelopen twee jaar.

Nu er onder deze weerstand weer hogere koersbodems worden gevormd, lijken beleggers voldoende krachten te hebben verzameld om opnieuw een aanval uit te voeren op de horizontale barrière.

Tijdens de laatste correctie van begin oktober is de index opgevangen door het 200-daags gemiddelde. Dit is het eerste signaal dat er een stijgende trend in ontwikkeling is. Een doorbraak door de weerstand zal het technisch beeld verder doen opklaren.

Na een doorbraak zal er ruimte vrijkomen om verder op te lopen richting de oude top van 2007 rond 6.170 punten.

Geduld

Houd er wel rekening mee dat deze positieve scenario's pas geactiveerd worden wanneer de opwaartse uitbraken daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

Tot nog toe zijn de indices telkens afgeketst op de betreffende weerstanden en ook deze keer zou dat zeker mogelijk zijn.

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.