Word abonnee en neem Beursduivel Premium
9 saaie aandelen met veilige rendementen

9 saaie aandelen met veilige rendementen

Het zijn op zijn zachtst gezegd interessante tijden voor beleggers. Zelfs optimisten zullen het erover eens zijn dat de economische cijfers niet al te best zijn, wat een goed moment is om de balans van risico en rendement in de portefeuille eens tegen het licht te houden.

Een handelsdeal met China zou de groeimotor nieuw leven kunnen inblazen en het gedeeltelijke handelsakkoord dat recent werd aangekondigd is een stap in de goede richting. Maar de deal is nog niet rond en niemand weet echt zeker hoe dit allemaal gaat uitpakken.

Beleggers kunnen hun portefeuille maar het best voorzien van wat veilige aandelen van saaie bedrijven met een betrouwbare afzetmarkt. InvestorPlace selecteerde negen veilige aandelen met een zekere balans tussen veiligheid en rendement.

1. Home Depot

Onder bijna alle marktomstandigheden is het goed om wat aandelen in doe-het-zelfketen Home Depot te hebben. "Zelfs in 2008 toen de hele economie in een crisis zat, kochten mensen weliswaar geen huizen, maar ze gaven wel geld uit aan de verbouwing van het huis dat ze hadden", vertelt Jason Carlyle, manager van bouwmaterialenverkoper Stardust.

2. Procter & Gamble

Er zijn weinig bedrijven saaier dan Procter & Gamble. Het verkoopt geen producten waar mensen om vechten tijdens de Drie Dwaze Dagen, maar de constante vraag naar de dagelijkse consumptiegoederen van het bedrijf zorgt voor voorspelbare omzetstromen.

Consumenten zullen ook in slechte tijden niet beknibbelen op producten voor persoonlijke verzorging. Bovendien biedt het huidige dividendrendement van 2,4% zekerheid in barre tijden.

3. Campbell Soup

In een recent marktonderzoek onder consumenten scoorde conservenfabrikant Campbell Soup hoog op de lijst van betrouwbare en vriendelijke merken. Een goede reputatie kan het aandeel net een zetje geven, vooral als we te maken krijgen met een recessie.

Ook lijkt het aandeel zich op de langere termijn bezien midden in een herstelfase te bevinden. Sinds de zomer van 2016 zat het aandeel in een neerwaartse trend. Maar als consumenten de broekriem aantrekken is dat goed voor de vraag naar de soepblikken van Campbell en voor de aandelenkoers.

4. Walmart

Ondanks de handelsperikelen is Walmart een solide investering op lange termijn. De handelsoorlog tussen de VS en China heeft lelijke gevolgen gehad voor de detailhandel, maar het management van Walmart heeft een goede staat van dienst. Ze weten hoe ze om moeten gaan met crises.

Het aandeel stond eerder dit jaar onder druk, maar herstelde stevig midden augustus. Het snelle herstel is waarschijnlijk te danken aan het geloof van beleggers in de conjunctuuronafhankelijke omzet van Walmart. In onzekere economische tijden gaat iedereen er winkelen.

5. Costco Wholesale

Consumenten met iets meer geld kiezen voor Costco Wholesale. Deze retailer biedt in veel opzichten het beste van twee werelden: de onderneming geniet van conjunctuuronafhankelijke vraag, maar hun klanten komen er ook voor de luxe.

Het bedrijf biedt een vleugje exclusiviteit: consumenten moeten betalen voor een lidmaatschap. En afgaande op de stijgende aandelenkoers lijken mensen meer dan bereid om hun portemonnee te trekken.

Costco creëert een omgeving die klanten het gevoel geeft dat ze geld besparen, of dat nu zo is of niet. Een goede deal "voelt als winnen", volgens Bob Nelson, Costco's senior vice-president financiële planning en investor relations. Dat maakt Costco een veilig aandeel om te kopen.

6. Visa

Met bedrijven als Square die digitale betalingsverwerking voor kleine bedrijven mogelijk maken, wordt fysiek geld steeds meer teruggedrongen. En, recessie of niet, deze ontwikkeling is goed voor Visa. Naar het grootste creditcardbedrijf ter wereld met 323 miljoen kaarthouders zou aanhoudende vraag moeten zijn.

En zo saai is Visa niet. In het kwartaal dat eindigde op 30 juni boekte het een omzet van 5,84 miljard dollar, een stijging van meer dan 11% ten opzichte van een jaar geleden. Bovendien heeft het bedrijf een consistent sterke vrije kasstroom, waardoor het argument van betrouwbaarheid van het aandeel ten goede komt.

7. Fastenal

Industrieel toeleveringsbedrijf Fastenal is ook een saai maar veilig bedrijf. Oorspronkelijk gespecialiseerd in bevestigingsmiddelen heeft Fastenalhet aanbod uitgebreid naar lijmen, veiligheidsuitrustingen en loodgietersmaterialen.

De vraag naar vakmensen in de VS is omhooggeschoten. Dit komt doordat in een samenleving die de nadruk legt op hogere opleidingen en kantoorpersoneel, niemand meer zijn hun handen vuil wil maken.

Deze ontwikkeling biedt een kans voor Fastenal. Zelfs zonder de arbeiders moet het werk gedaan worden en Fastenal kent een robuuste omzetgroei. In het tweede kwartaal steeg de omzet met bijna 8% tot 1,37 miljard dollar. Daarnaast betaalt Fastenal een behoorlijk mooi dividend van bijna 2,8%.

8. Welltower

Onder de veilige aandelen om te kopen, heeft Welltower waarschijnlijk de beste langetermijnvooruitzichten. Dit vastgoedfonds is gespecialiseerd in aanleunwoningen. In 2011 begonnen de oudste babyboomers de pensioengerechtigde leeftijd te bereiken. En tot 2030 zullen ongeveer 10.000 babyboomers per dag 65 worden.

Het aandeel is dit jaar al meer dan 38% gestegen. Bovendien heeft Welltower in het tweede kwartaal een omzet van 1,3 miljard dollar gerealiseerd. Dat is een stijging van 18,5% ten opzichte van een jaar eerder.

9. Zoetis

Amerikanen houden van hun huisdieren. In 2018 is de Amerikaanse huisdierenmarkt met 5% gegroeid tot maar liefst 86 miljard dollar. En gezien het groeiende enthousiasme voor dierenverzorging zal deze trend niet snel afnemen. Zoetis is dan ook een veilig aandeel om te kopen.

Zoetis was een dochteronderneming van Pfizer voordat het in 2013 werd afgesplitst. Dit bood beleggers een directe toegang tot de snelgroeiende markt van de zorg voor huisdieren, zonder blootstelling aan de vaak volatiele markt van de gezondheidszorg voor mensen. Bovendien betaalt Zoetis een dividend, hoewel het rendement een zeer kleine 0,5% bedraagt.

En liefde voor huisdieren is geen uniek Amerikaans fenomeen. Industriekenners voorspellen dat de wereldwijde markt voor huisdierenproucten in 2025 een omvang van 269 miljard dollar zal bereiken. Ook China, dat op dit vlak een enorme groei heeft laten zien, is meegenomen in die voorspelling.

Lees ook: 'Zilver biedt grote kans bij volgende recessie'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 april

    1. Japan handelsbalans maart volitaliteit verwacht
    2. ASML Q1-cijfers
    3. Just Eat Takeaway Q1-cijfers
    4. CM.com Q1-cijfers
    5. TomTom Q1-cijfers en jaarvergadering
    6. VK consumenten- en producentenprijzen maart
    7. KPN jaarvergadering
    8. EU inflatie maart (def.) Voorlopig cijfer: 2,4% YoY. Kerninflatie: 2,9% YoY volitaliteit verwacht
    9. Abbott Laboratories Q1-cijfers
    10. VS hypotheekaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht