Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Waarom Buffett in cash blijft zitten

Waarom Buffett in cash blijft zitten

Halverwege dit jaar zat Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van beurslegende Warren Buffett, op een recordstapel van 122 miljard dollar aan contant geld. Waarom?

Het orakel van Omaha, zoals Buffett wordt genoemd, heeft ervoor gekozen om zijn enorme hoeveelheid contant geld uit te breiden en niet te beleggen, terwijl de Dow-Jonesindex en de S&P 500 ook dit jaar recordniveaus hebben bereikt.

Kritiek

Deze strategie van Berkshire - het geld werd niet aan het werk gezet - leidde tot kritiek van de aandeelhouders. Zo verkocht Wedgewood Partners na twintig jaar zijn aandelen van Berkshire Hathaway. Dat schrijft MarketWatch.

Een reden voor deze inactiviteit kan in de onderstaande grafiek liggen, die door Gary Evans van het blog Global Macro Monitor werd gepubliceerd. Het is een variant op wat Buffett heeft beschreven als "de beste maatstaf voor waarderingen op elk willekeurig moment".

Wilshire 5000-index

Hij heeft het dan over de Wilshire 5000-index van Amerikaanse aandelen gedeeld door het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten. Als de barometer boven de 100% staat, is de markt duur. Staat de indicator op 70% of 80%, dan is dat een koopsignaal.

Klik om te vergroten

'Veel neerwaarts potentieel'

Zoals u kunt zien, suggereert de ratio dat de waarderingen zich op een niveau bevinden dat sinds de internetbubbel twee decennia geleden niet meer is waargenomen. Gary Evans waarschuwt dan ook dat er 'zeer weinig opwaarts potentieel' en 'zeer veel neerwaarts potentieel' is in het huidige klimaat.

Evans gebruikt ook een grafiek die het aantal werkuren aangeeft dat nodig is om de S&P 500 te kunnen kopen.

"De gemiddelde persoon, die een gemiddeld salaris verdient, is geen grote aandeelhouder, maar de statistiek geeft wel een waarschuwing wanneer de aandelenmarkt te ver wordt gescheiden van de onderliggende economische trend", aldus Evans.

Klik om te vergroten

Thema

Kan de markt blijven stijgen met deze historische waarderingen? Volgens Evans is dat mogelijk, maar beleggers hebben dan wel "een thema nodig om de waan te blijven voeden."

Die thema's kunnen de vorm aannemen van 'QE Forever', ofwel een eeuwigdurend versoepelingsbeleid van de centrale banken, maar dat is volgens hem niet waarschijnlijk. "Die troefkaart is bijna uitgespeeld en elke verdere stijging van de inflatie zal hem verder uithollen", schreef Evans.

Kunstmatige intelligentie als drijvende kracht

Kunstmatige intelligentie zou volgens Evans wel een drijvende kracht kunnen zijn. "Dit is het thema om in de gaten te houden omdat het de komende decennia een sterk disruptieve kracht zal zijn. Bedrijven kunnen al hun werknemers ontslaan en ze vervangen door machines en algoritmen, die de marges tot in het oneindige zullen opblazen", aldus Evans.

Maar in dat geval zouden de totale vraag en de economische groei echter worden verpletterd, waarschuwde hij. "De genieën proberen een evenwicht te vinden en hebben tot nu toe concepten bedacht zoals een universeel basisinkomen en de moderne geldtheorie", aldus Evans.

'Grote val aandelen'

Hij is er niet van overtuigd dat aandelen een grote val kunnen vermijden. "Maak ons maar wakker tegen de tijd dat de bovenstaande grafieken zijn teruggevallen tot hun gemiddelden, ofwel ongeveer 40% lager dan nu", schreef hij op zijn blog.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht