Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Consument blijft aanjager Amerikaanse economie

Consument blijft aanjager Amerikaanse economie

De consument blijft de aanjager van de Amerikaanse economie.

De economische groei in de VS is in het derde kwartaal minder vertraagd dan verwacht, aldus dit artikel op de website van Reuters. Dat komt doordat verdere terugval van de bedrijfsinvesteringen werd gecompenseerd door veerkrachtige consumentenuitgaven. Deze cijfers hebben de angst voor een recessie op de financiële markten verder gereduceerd.

Hulp van de Fed

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, verlaagde woensdag voor de derde keer dit jaar de rente. De Fed maakt zich onder meer zich zorgen over het Amerikaanse handelsbeleid, vertraging van de wereldwijde groei en het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

Toch gaf de Amerikaanse centrale bank aan binnenkort wellicht tijdelijk te stoppen met zijn obligatie-opkoopprogramma, dat in juli begon toen de Fed de kosten voor het afsluiten van een lening voor het eerst sinds 2008 verlaagde.

Dalende bedrijfsinvesteringen

“We zien nu een ordelijke economische vertraging,” zei Sung Won Sohn, professor in de bedrijfseconomie aan de Loyola Marymount University in Los Angeles. “Helaas zijn bedrijven minder optimistisch dan consumenten.”

Door de handelsoorlog tussen de VS en China heeft het vertrouwen van het bedrijfsleven zo’n deuk opgelopen, dat de bedrijfsinvesteringen voor het tweede opeenvolgende kwartaal een daling lieten zien. Ze daalden in het derde kwartaal met 3%, de snelste krimp in meer dan 3,5 jaar. In het tweede kwartaal was de daling nog 1%.

Joe Sixpack consumeert door

De Amerikaanse consumentenbestedingen, die meer dan tweederde van de totale economische activiteit uitmaken, groeiden met 2,9% in het derde kwartaal, vergeleken met 4,6% in het kwartaal daarvoor.

Jerome Powell, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, verwacht niet dat de daling in de bedrijfsinvesteringen impact zal hebben op de consumentenbestedingen.

“We zien dat op dit moment echt niet,” zei Powell. “De op consumenten gerichte bedrijven waarmee we in ons uitgebreide netwerk van contacten regelmatig praten, vertellen ons dat consumenten het prima doen, en zich vooral laten leiden door de goede banenmarkt en stijgende inkomens.”

Het bruto binnenlands product steeg volgens de Amerikaanse regering in het derde kwartaal met 1,9% op jaarbasis, ook omdat bedrijven hun voorraden op peil hielden. Verder nam de export toe en vertoonde de huizenmarkt herstel na zes opeenvolgende kwartalen van krimp.

Wankele groeicijfers

De economie groeide in de periode april-juni met 2%. Volgens Reuters verwachten econonomen in het derde kwartaal (in de periode juli-september) een groei van 1,6%. Dat is een stuk lager dan het groeicijfer van 3,1% in het eerste kwartaal van dit jaar.

De werkloosheid in Amerika staat momenteel op het laagste niveau in 50 jaar. Toch is de groei van het aantal banen dit jaar vertraagd. “Als er minder mensen worden aangenomen, kan werkloosheid stijgen,” zei Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody’s Analytics.

“De economie heeft nog steeds last van de onzekerheid rond de handelsoorlog,” voegt Chris Rupkey, hoofdeconoom van MUFG in New York, toe. “Zelfs als de economie ineens 4% zou groeien in het vierde kwartaal, zouden we voor heel 2019 op een groeicijfer uitkomen van niet meer dan 2,8%.”

Lees ook: De volgende bullmarkt komt eraan. Deze 3 seinen staan op groen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht