Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Groen licht voor een eindejaarsrally

Groen licht voor een eindejaarsrally

Alle seinen staan op groen voor een nieuwe bullmarkt. Amerikaanse aandelenmarkten bereikten deze week een nieuw hoogterecord, en volgens Bloomberg News is deze rally bepaald geen eendagsvlieg.

Er zijn daarvoor een aantal redenen. Zo zijn professionele beleggers steeds minder defensieve aandelen aan het opkopen. Ook worden er meer opties verhandeld die gokken op een rustige markt, in plaats van op een instorting. Tel daarbij op een groeiend optimisme over een Amerikaans-Chinees handelsakkoord, en hoop op herstel van de economische groei.

'Meer richting cyclische bedrijven'

Gezien de huidige veranderingen “denken wij nu dat beleggers er goed aan zouden doen om hun portefeuilles te herpositioneren richting waardeaandelen met een laag volume en groei, en te investeren in meer cyclische bedrijven in plaats van defensieve namen,” schreef  Jonathan Golub, hoofdstrateeg Amerikaanse beleggingen bij Credit Suisse Group AG, aan zijn cliënten. 

Golub wees erop dat de curve van Amerikaans schuldpapier steiler aan het worden is, en dat de Amerikaanse binnenlandse productiecijfers hun laagste punt hebben bereikt. De vorig week aangekondigde renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank, de Fed, heeft de bulls volgens Bloomberg energie gegeven.

De derde renteverlaging van 2019, volgens de Fed de laatste van dit jaar, had een overheveling van geld van staatsobligaties naar aandelenfondsen tot gevolg. Volgens data van Deutsche Bank was het zelfs de eerste keer in zes weken dat er netto kapitaal aandelenfondsen in ging.

Zeldzame stroom uit aandelen met lage volatiliteit

Volgens een groep analisten van Deutsche Bank, geleid door Binky Chadha, vond er een 'zeldzame uitstroom' van geld uit aandelen met een lage volatiliteit plaats. Deze aandelen worden over het algemeen door fondsmanagers aangehouden als bescherming tegen een neergaande markt.   

Zo zag USMV, het grootste indexfonds van BlackRock, in een week tijd zo’n 108 miljoen dollar wegvloeien, iets dat slechts drie keer eerder voorkwam dit jaar. Hoewel het slechts een fractie is van de (record)instroom van 12,7 biljoen dollar in 2019, zou het volgens Bloomberg 'de kanarie in de kolenmijn' kunnen zijn.  


De Cboe Volatility Index (VIX), die ook wel gezien wordt als de nervositeitsbarometer van de markt, staat op het laagste punt sinds juli. Hedgefondsen hebben er recordaantallen shortposities in opgebouwd, en ook de verhouding tussen put- en callopties in de S&P500 wijst op lage verwachte volatiliteit.

'Sprint in aandelen'

“Als we ervan uitgaan dat de ontspanning tussen China en de VS voortduurt, zal de volatiliteit laag blijven,” schreef een groep analisten onder leiding van Dennis DeBusschere van Evercore ISI aan zijn cliënten. Deze ontwikkeling zou de volatiliteit op de aandelen- en obligatiemarkten beperkt houden, stellen ze.

De sterke vraag naar aandelen gecombineerd met een relatief stabiele rentestand zou volgens analist Michael Purves van Tallbacken Capital wel eens kunnen betekenen dat er  een sprint in aandelen (en een lagere VIX) zou kunnen plaatsvinden richting het einde van het jaar.

Lees ook: ‘De volgende bullmarkt komt eraan’

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht