Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Europa heeft noodplan nodig'

'Europa heeft noodplan nodig'

Europa moet dringend met een noodplan komen om de economie te beschermen tegen gevaren van buitenaf zoals brexit, waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

“Gezien de verhoogde neerwaartse risico's, zouden er al noodplannen klaar moeten liggen,” zei het IMF volgens Bloomberg in zijn reguliere Regional Economic Outlook for Europe.

Weinig munitie

Volgens het IMF is een noodplan nodig, omdat het huidige monetaire beleid van de Europese Unie weinig munitie meer over heeft. Tegen de gevaren van handelsprotectionisme, een chaotisch vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en geopolitieke factoren zoun volgens het IMF een “gecoördineerde fiscale reactie” nodig zijn.

De grimmige boodschap van het IMF komt nu de economie in de eurozone veerkrachtiger bleek dan gedacht. Volgens de meest recente data wordt de economie aangedreven door een krachtige expansie in landen als Frankrijk.

Technische recessie Duitsland

Toch is Duitsland waarschijnlijk in het meest recente kwartaal in een technische recessie beland, en is de arbeidsmarkt in de grootste economie van Europa aan het verslechteren.

Desaniettemin blijft Duitsland erbij dat het in staat zal zijn om zich zonder een verhoging van de uitgaven uit het huidige dal te worstelen. Volgens de Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, is er geen urgente noodzaak om de Duitse economie middels een pakket stimuleringsmaatregelen een groeistimulans te geven.

'Geen crisis'

“We hebben alle mogelijkheden om tot actie over te gaan als er echt een crisis is,” zei Scholz  op een zakencongres in Frankfurt georganiseerd door Bloomberg. “Maar we zien nu geen crisis, en we verwachten ook geen crisis.”

Maar volgens het IMG komen er een hoop problemen aan. Mocht het Verenigd Koninkrijk de EU in januari verlaten zonder een ordentelijke vertrekovereenkomst, dan zou dat de Britse economische productie 3,5% groei kosten over twee jaar. Volgens dit scenario zou de economie in de EU dan met 0,5% krimpen.

Besmettingsgevaar

Verder zou de huidige zwakte in de handel en productie in de EU zich sneller dan verwacht kunnen verspreiden naar andere sectoren van de economie, zoals diensten, aldus het IMF.

Tot slot waarschuwt het IMF ervoor dat in sommige EU-lidstaten, bijvoorbeeld in Nederland, de prijzen voor activa zoals huizen zo hard zijn gestegen, dat een eventuele terugval veel banken in de problemen kan brengen.

Nederland en Duitsland moeten portemonnee trekken

Het IMF raadt Nederland en ook Duitsland aan om de economie te stimuleren middels het verhogen van de regeringsuitgaven. Dergelijke oproepen hebben tot nu toe weinig effect gehad in Berlijn. Duitsland heeft volgens Scholz al een zeer ruim fiscaal beleid, en houdt ruimte over om in het geval van een heuse economische crisis tot actie over te gaan.

Zelfs landen met hoge overheidstekorten en schulden zouden een "tijdelijk langzamer tempo van fiscale consolidatie of een tijdelijke verruiming" moeten overwegen mochten negatieve scenario’s zich daadwerkelijk voordoen, volgens het IMF.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht