Laat dividend voor u werken

Door Belegger.nl op 12 november 2019 16:00 | Views: 12.119

Laat dividend voor u werken

Dividendbetalingen, die meestal elke drie maanden plaatsvinden, kunnen uw rijkdom op verbazingwekkende manieren vermenigvuldigen.

Lou Carlozo, in het dagelijks leven directeur van het Bank Administration Institute in de VS, zet in dit artikel voor US News uiteen hoe dividend slimme beleggers nog rijker kan maken.

Herbeleggen

Carlozo heeft een belangrijke tip: gebruik dividendbetalingen niet om kerstcadeautjes te kopen, maar beleg het gewoon opnieuw.

“Beleggers kunnen het beste een DRIP beginnen, oftewel een dividend reinvestment plan,” zei Caleb Silver, hoofdredacteur van Investopedia.com. “Dit is een programma waarmee beleggers hun contante dividenden kunnen herinvesteren in extra aandelen of deelaandelen van de onderliggende aandelen op de betaaldatum van het dividend.”

Waarom herinvesteren?

“Dat is simpel,” zegt Mike Morey, hoofd beleggingen van het Integrity Viking Fund. “Vanwege de samengestelde rente.”

Samengestelde rente, ook wel rente op rente genoemd, “is het krachtigste instrument ter wereld voor het genereren van rijkdom. De principes die op samengestelde rente van toepassing zijn, gelden ook voor samengestelde dividenden."

Morey kan het weten, want hij past deze strategie ook toe bij zijn werk als portefeuillemanager van het Integrity Dividend Harvest Fund.

Klik om te vergroten

In deze grafiek is goed te zien wat herbeleggen (RI) oplevert.

Angst om de boot te missen en paniekverkopen

Het gaat volgens Morey vooral om discipline. “Gedisciplineerd beleggen zorgt ervoor dat beleggers twee essentiële fouten niet kunnen maken. De eerste is de angst om de boot te missen, waarbij beleggers vaak te laat komen opdagen en het vel over de neus wordt getrokken."

"De tweede is paniekverkopen, waar beleggers aandelen dumpen van kwaliteitsbedrijven die een daling in de koers hebben laten zien.”

De driemaandelijkse dividenduitbetaling zou beleggers die snel in paniek raken tot kalmte kunnen manen. Maar daar is wel een grote dosis geduld voor nodig, zelfs voor de grootste voorstanders. "Laat je niet afschrikken door lagere dividenden als het aandeel in het verleden regelmatig zijn dividenduitkeringen heeft verhoogd", tipt Tewalt.

Diversificatie

Herbeleggen van dividendbetalingen biedt beleggers ook een manier om wat diversificatie aan te brengen in hun portefeuille.

"Beleggers die een grote concentratie van hun vermogen in een bepaald aandeel hebben, zouden de dividendbetalingen daarvan kunnen aanwenden om andere aandelen te kopen," zei Greg McBride, financieel hoofdanalist bij Bankrate.com.

Dividendbetalingen kunnen ook worden gebruikt om orde te scheppen in uw persoonlijke financiën, zoals het afbetalen van bijvoorbeeld een creditcardschuld met hoge rente. Hoewel u in dat scenario geen rente-op-rente opstrijkt, heeft het toch financiële voordelen.

Geef het niet gedachteloos uit

“Het is onverstandig om dividend gedachteloos uit te geven voordat u met pensioen gaat,” aldus Lewis J. Altfest, hoogleraar financiën aan Pace University.

Lees meer: 3 favoriete dividendaandelen van Warren Buffett

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group